×
Бизнес ЮГ София Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • 2 800 безработни започват работа по регионални програми по заетост
  • Четвърти случай на заразен човек с птичи грип в САЩ
  • Иран избра деветия си президент
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Новите цени на тока удрят здраво по джоба, но в Бургас е най-евтино


Новите цени на тока удрят здраво по джоба, но в Бургас е най-евтино
Топлоенергията в морския град поевтинява с 14,11%, а токът "скача" с едва 1.85% в сравнение с близо 4% в други области
04 Юли 2024, Четвъртък, 14:48 ч.
Автор: Флагман.БГ

Очаква се през зимните месеци по Южното Черноморие сметките за топлоенергия са средно от 150 до 200 лв. и ще паднат на 130-170 лв.

„Стоим на тъмно, че да пестим, внимаваме и с електроуредите. Гледаме сметката да не надхвърля 70-80 лв., че трябва да имаме пари и за лекарства, и за хляб“.

Това разказа пред „Телеграф“ пенсионерът Методи Владов от Благоевград по повод вдигането на цените на тока и парното преди няколко дни.

Цени

От 1 юли влязоха в сила нови цени на електроенергията у нас. За битовите клиенти на ЕНЕРГО-ПРО в Североизточна България намалението е в рамките на статистическата грешка – 0,49%. Дружеството даде възможност за самоотчет на показанията на потребителите.

Желаещите да се възползват от тази възможност клиенти на регулиран пазар могат да подадат данните от електромера, придружени от клиентски и абонатен номер. При парното пък има поевтиняване, което за „Топлофикация-Варна“ е в размер на 3,74%. Тук обаче потребителите ще плащат най-високата цена за топлоенергия - близо 132 лева за мегаватчас без ДДС. Тя ще е валидна до 1 юли следващата година.

Сравнение

Дневната тарифа на тока в област Стара Загора вече е 0.21 лв./kWh, а нoщнaта-  0.12 бeз ДДC. Така електричеството от ЕВН скача с 3,8%, което според енергийни експерти е най-малко в сравнение с другите енергоразпределителни дружества в страната. Статистиката на ЕС показва, че цените у нас са сред най-ниските сред страните в цяла Европа.

„В енергийния микс за битовите потребители бяха включени 2 200 000 MWh електроенергия, произведена от ТЕЦ „Марица-изток“ 2, за да не изпадне дружеството във финансови затруднения“, коментира Крум Косев, говорител на старозагорския филиал на ЕВН, за „Телеграф“. Районът не е топлофициран и за охлаждане, топла вода, а зимата и за отопление старозагорци разчитат на ток.

Дете

Ивелина и Пламен са семейство с четиригодишно дете, което посещава градина. И двамата работят, като общият им доход не надвишава 3000 лв, въпреки че са с висше образование.

„Сега плащаме средно около 110 лева на месец за ток, независимо от сезона, защото лятото е много топло и не се лишаваме от климатик. Не мога да преценя точно с колко ще скочат сметките, но ако не намалим поне малко потреблението, ми се струва, че няма да е с по-малко от 30-40 лева“, коментира Ивелина. Тя сподели още, че пести от бойлер като грее вода на балкона в легени и не готви повече от 3 пъти седмично.

Парно

Едва около 6 хиляди са в момента абонатите на варненската топлофикация, които ползват топла вода, и малко над 8 хиляди, които се отопляват на парно. Централно отопление в морската столица има само в кварталите „Владислав Варненчик“ и „Младост“.

„Най-много съм плащал по 200 лв. за отопление на две стаи през зимата, но това е при положение че в нашия блок са отрязани тръбите на общите части, които най-много вдигат цената“, сподели Христо Иванов от „Младост“. „Най-големите далавери ги правят с топлата вода, там не можеш да им хванеш спатиите“, разкрива още той.

„Когато няма грешки или надписвания, всичко е наред и сборът от показанията съответства на данните в абонатната. Платихме около 200 лева за януари, но не сме спирали или намалявали парното заради детето", обяснява младото семейство от „Владиславово“.

Намаление

Парното и топлата вода за битовите абонати в Русе поевтиняха с 11,98 на сто от 1 юли. По понижение на цената крайдунавският град държи второто място, като по-голямо е намалението единствено за абонатите на „Топлофикация – Бургас“ – 14,11 на сто. На трето и четвърто място са Враца и Сливен, а средното за страната понижение е 8,47 процента.

С намалението на цената централното парно ще бъде още по-изгоден начин за осигуряване на топлина в домовете на русенци.

В Бургас е най-евтино

Токът за бита в Бургаско поскъпва минимално. Увеличението, което е одобрено за абонатите на ЕВН, е 1,85%. Това означава, че ако едно четиричленно домакинство плаща средно по 200 лв. месечно за електроенергия, от този месец сметката ще се увеличи с 3,70 лв. През летните месеци сметките на домакинствата в Бургас са сравнително по-ниски от зимния период, тъй като повечето хора разчитат на отопление с еленергия.

Абонатите на топлофикация пък ще са с по-ниски сметки през следващите 12 месеца. Топлоенергията в морския град поевтинява с 14,11%. Едно домакинство плаща средно по 40-50 лв. за топла вода, което означава, че сметките вече ще са с 5-7 лв. надолу. През зимните месеци съответно сметките за топлоенергия са средно от 150 до 200 лв. и ще паднат на 130-170 лв.

Фактурите за София – с 14 лв. нагоре

Енергийните сметки на домакинствата, които се отопляват с уреди на ток, стават по-високи, след като цената на електроенергията за битовите потребители бе вдигната средно с  3,10 процента за Западна България от 1 юли 2024 г. Фактурите на потребителите, които се отопляват с парно, обаче намаляват, защото също от началото на този месец цената на  топлинната енергия бе намалена с различен размер за различните топлофикации.

Семейство, което живее в къща с подово отопление, което досега е плащало 450 лева сметка за ток през зимата, с влизане в сила на новата цена при същата консумация то вече ще плаща с 3,10 процента повече, което е около 14 лв. Друго домакинство, което също се отоплява само на ток с инверторни радиатори, миналата зима е давало 430 лв. за ток, а през лятото бойлерът, готварската печка и другите уреди са му стрували средно 70 лева на месец през топлите месеци.


В категории: Бизнес , Животът


10
Коментара по темата
10.
Диктатурата не е умряла
05.07.2024 18:59:37
0
1
Ма@цата ви мръсна продължавайте да увеличавате цените на всичко!!!
Докога, бре?!?!?!
Докато не се излезе навън с камък в ръка, не знам...
Вече наистина не се търпи това!!!
9.
Бай Ганчо
05.07.2024 13:10:12
0
4
Ами да, щото ВиК Бургас ни отрязаха главата с 20% още от Н.година! Евтино е-5лв кубика! Щото сме в Сахара и Израел!:)
8.
XX
05.07.2024 10:56:53
4
0
До 5

"що не сравнявате доходите" - какво ревеш за доходите? В България един квалифициран вади чисто повече от същия квалифициран в германия, холандия, белгия.
7.
Да,ама не
05.07.2024 10:06:10
4
0
Този ток от Марица Изток да го прехвърлят само на района около Стара Загора,те лапат големите заплати наготово те да си го плащат отделно и един милиард уж за рекултивация хахаха,Четири години ще лапат подарени парички пак от народа.
Цяла България да плаща скъп ток от стар ТЕЦ,заради няколко хиляди лешпера и на политиците да им е комфортно.Пазарна икономика при истинска демокрация,правени от комунисти. Смях и сълзи
6.
Дедо ви
04.07.2024 19:03:15
1
9
Тук не е виновна демокрацията а алчността на нашенския дерибей който е свикнал все някой друг (хората) да плащат сметките
5.
Бг
04.07.2024 16:25:41
7
33
Абе стига с тези цени че в Бг.са най евтини гориво ток храни и много други неща,за що не сравнявате доходите,стига с това че всичко при нас е най евтино,то се вижда от живота на населението.
4.
РАН-ЪТ
04.07.2024 15:20:56
2
23
Може и още и още и още и още и ощeee.... Времето е наше !!!!
3.
Умберто Тоци
04.07.2024 15:14:26
0
21
Ще ви гонят енергийни смоци !
2.
Зорница Тъпата
04.07.2024 15:12:00
6
19
В Поморие тока да не пипат.
От 30г.не готвя от 1г.не ходя по нужда в градския тоалетна ,ходя в частни заведения да пикая и сменям превръзки.
Нямам клиенти вече.Откак жената мъж ми прави секс вместо сперма хвърля сярна киселина в устата ,на зъболекар от 40г. не ходя.нямам пари.
1.
така така
04.07.2024 15:00:52
5
26
Докато се карате кой е копейка за кой е джендър ви го слагат сух!!!!
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Флиртува с вас или е просто учтив - как да дешифрирате поведението на мъжа Флиртува с вас или е просто учтив - как да дешифрирате поведението на мъжа 13 начина, за да разберете намеренията му Правило 5:1 ще разреши конфликта: Как един мъж трябва да се държи с една ядосана жена Правило 5:1 ще разреши конфликта: Как един мъж трябва да се държи с една ядосана жена Докосването може да е добра идея, ако конфликтът е в начална фаза и двамата не сте в състояние на гняв Кои са най-страстните мъже в зодиака Кои са най-страстните мъже в зодиака Сред тези знаци трима се открояват с непоколебимата си отдаденост и дълбока емоционална наситеност: Овен, Скорпион и Лъв Най-доброто лятно мезе: Хрупкав паниран карфиол с бира Най-доброто лятно мезе: Хрупкав паниран карфиол с бира Ето как да го приготвите Топ 10 на романтичните филми, които всеки трябва да гледа Топ 10 на романтичните филми, които всеки трябва да гледа Тези класически романтични филми оставят трайна следа в киното и вдъхновяват романтици по цял свят Софиянец твърди, че е бил пребит с бокс от охранител, заради паднало на земята парче пица Софиянец твърди, че е бил пребит с бокс от охранител, заради паднало на земята парче пица Екшънът се е разиграл вечерта на Джулай морнинг в Кайт бара на къмпинг "Градина" "ПоетиТе Live" 2024 - големи актьори, но евтин спектакъл в Бургас "ПоетиТе Live" 2024 - големи актьори, но евтин спектакъл в Бургас Тук публиката разбира от качествени творчески продукции, същинските ценители останаха разочаровани, въпреки проявеното уважение към Христо Фотев и Петя Дубарова Нивите поскъпват повече и от жилищата, но арендата поевтинява Нивите поскъпват повече и от жилищата, но арендата поевтинява Цената се е качила с над 22% в някои райони Утре ще е още по-топло, температурите ще са до 37° Утре ще е още по-топло, температурите ще са до 37° Температурата на морската вода е 25°-26° Ужас: Всеки десети ухапан от кърлеж е с лаймска болест Ужас: Всеки десети ухапан от кърлеж е с лаймска болест Над 30% от насекомите носят зараза
Франция забранява изнасяне от страната на двата пистолета, принадлежали на Наполеон Франция забранява изнасяне от страната на двата пистолета, принадлежали на Наполеон Реликвите трябваше да бъдат предложени за продажба на аукцион Наследницата на "Дисни" спира даренията си за демократите, ако Байдън не се откаже от президентската надпревара Наследницата на "Дисни" спира даренията си за демократите, ако Байдън не се откаже от президентската надпревара Байдън обяви в четвъртък, че няма планове да се оттегли от надпреварата за още един мандат Всеки, който има Айфон, трябва да прочете тази статия Всеки, който има Айфон, трябва да прочете тази статия Измама поставя на риск над 1.46 милиарда „айфона“ в цял свят Байдън се оправда, че е бил болен на дебата с Доналд Тръмп Байдън се оправда, че е бил болен на дебата с Доналд Тръмп Той нарече представянето си "лош епизод" Италия ще ви даде хиляда евро, за да живеете в Тоскана Италия ще ви даде хиляда евро, за да живеете в Тоскана От офертата могат да се възползват всички европейски граждани Цената на фрапето на плажа в Гърция започна да "горчи", чадъри и шезлонги се плащат отделно Цената на фрапето на плажа в Гърция започна да "горчи", чадъри и шезлонги се плащат отделно Чакат масови съкращения на работниците по морето Потвърдиха първи за 2024 г. случай на западнонилска треска в Гърция Потвърдиха първи за 2024 г. случай на западнонилска треска в Гърция При пациента са регистрирани леки симптоми на енцефалит, които са започнали в края на юни 10 ясни знака, че на хоризонта се задава глобална война 10 ясни знака, че на хоризонта се задава глобална война САЩ, Русия, Украйна, Иран, Хизбула, Израел - много варианти и малко алтернативи за мир Майка загина пред погледа на децата си, след като оплете дрехите си в кабела на кабинков лифт и падна от 150 м височина Майка загина пред погледа на децата си, след като оплете дрехите си в кабела на кабинков лифт и падна от 150 м височина На мястото на инцидента веднага бил изпратен хеликоптер, както и планински спасители, които след продължително търсене открили тялото ѝ Най-голямата морска надпревара на над 50 килови яхти ще се проведе тази събота в Бургас Най-голямата морска надпревара на над 50 килови яхти ще се проведе тази събота в Бургас Рали „Ветроходство и приятели“ е единствената в България регата, в която може да участва всеки желаещ ветроходец, доброволец и екипаж
Иво СИРОМАХОВ Иво СИРОМАХОВ Партия "Величие" трябва да се прекръсти на "Том и Джери"
Виц на деня Виц на деня - Скъпа вече сме женени, кажи колко мъже си имала?
- Обаче няма да се сърдиш!
- Добре, няма.
- 7.
- В смисъл... аз съм 7-ми?
- Не ти си 4-ти.
Виц на деня Виц на деня - Иване, къде си?
- Играя си с децата на двора.
- Прибирай се веднага вкъщи, аз съм дала 1000 лева за компютър, той ще ми играе на ДВОРА.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Аз чуждото го не ща, само моето си искам - на когото и да е то
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори