×
Бизнес ЮГ София Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Купуват повече от един имот със заеми, вноските - до 35 % от месечния доход


Купуват повече от един имот със заеми, вноските - до 35 % от месечния доход
Нулевите лихви по депозитите стимулират пазара, вдигането на доходите също помага
02 Юли 2024, Вторник, 19:30 ч.
Автор: Флагман.бг

Има хора, които взимат по няколко ипотечни кредита, но повечето покупки на жилища стават с пари в брой

Хора с добри финансови възможности взимат повече от един кредит за покупка на имот, разказаха брокери. Жилищните заеми са продукт предимно за хора със средни и високи доходи, които са уверени, че дълги години няма да имат проблеми с работното място.

Нараства броят на купувачите на имоти с месечен доход на домакинството от над 4000-5000 лв. Те имат добри професии и сигурни доходи. С нарастването на жизнения им стандарт те търсят по-големи и по-качествени апартаменти или къщи и могат да си позволят повече от един ипотечен кредит. След като вече имат основно жилище, теглят втори заем за ваканционен дом край българското или гръцкото море, или пък купуват къща на село, която е по-близо до градския им апартаменти и откъдето могат да работят дистанционно. Вноските по ипотечните им заеми най-често са до 30-35% от месечните доходи, което не е проблем, когато става въпрос за високи доходи.

Ниските лихви по ипотечните заеми са допълнителен стимул за пазара на имоти. При положение, че лихвите по депозитите на банките са близки до нулата, много хора преценяват, че е по-добре да купят имот, вместо инфлацията за унищожава парите им в банките. А ако наличните им пари не са достатъчни за покупката на имот, взимат и ипотечен кредит.

В България около 60% от покупките на имоти стават с пари в брой. Процентът на имотите, купувани с ипотека, е изключително нисък в сравнение с повечето държави от ЕС. Сред причините за това е, че жилищата в България все още са по-достъпни спрямо доходите, отколкото в другите страни. Освен това в България преобладаващата част от домакинствата имат собствен дом. Това им дава възможност да продадат имот и да купят по-нов апартамент, в по-добър квартал и с по-голяма площ.

Освен ниските лихви в България има още редица фактори, които стимулират пазара на имоти. Например безработицата е ниска, което дава увереност на хората, че ще изплащат без проблеми ипотечния си кредит в продължение на много години. Освен това България догонва икономически по-развитите страни от ЕС по доходи. Това означава, че за дълъг период от време човек може да има увереност, че доходът му ще расте, което ще облекчи изплащането на кредит за покупка на имот.

Източник: Труд
 


В категории: Животът


14
Коментара по темата
14.
?
03.07.2024 08:05:13
0
2
Уж все пари нямаме, все ни е скъпо....
13.
До 5
03.07.2024 05:18:57
0
3
Кой те кара да купуваш? Построй си дом!
12.
До 10/8
03.07.2024 01:00:00
3
3
то се вижда кой е педала дето само това му е в празната кратуна и само за това говори с повод и без повод :) Ама така е като не ти върви с жените ще си педи. Айде лягай че утре си на работа смешко или чакаш още някой ден да вземеш пенсията на мама че да се покажеш от панелката за малко? хахахаха
11.
R
03.07.2024 00:33:56
2
4
Kolega,kvo mu obrachtsch vnimanie na toq lopatar s apartmentite I harema? Toz si e 4ist onanist,me4tatel. Det udrq po 3 zlobarki na den.Nai malko.
10.
Нищо
03.07.2024 00:01:16
1
4
нямаш бо@клук!! Комплексар...щом мислиш,че жените се лепят само заради кинти....или си педи или си нереализирано сукалче...оставили му гарсониера в наследство ....
9.
До 8
02.07.2024 23:48:57
6
4
не просто имам кинти и жените ми се лепят както и няколко имота - все неща които на теб много ти се иска да имаш но нямаш. Продължавай с тъпотиите за педали соросиди или брокери строителни фирми и когато акъла ти излезе от ниво първи клас пиши пак :)
8.
haho
02.07.2024 23:47:01
1
2
Да не би да си завеждащ отдел ЛГБТ в изнемогваща строителна фирма или ибрикчия в рекламна медия ....бо@ клук!!
7.
haho
02.07.2024 23:46:16
1
4
Да не би да си завеждащ отдел ЛГБТ в изнемогваща строителна фирма или ибрикчия в рекламна медия ....бо@ клук!!
6.
hahahaha
02.07.2024 22:16:30
15
4
бедняците пак засънуваха пукане на балони. Няма нищо да се пукне нито някой ще фалира. Само вие ще си седите бедни и озлобени. Е те са го писали хора с добри заплати си купуват по 2-3 жилища бедняците като вас реват колко са се прецакали и как ще се пукнел балона. И това от десетилетия го ревете хахаха
Сигурно 2008-ма като уж се "спука балона" цените на апартаментите бяха като преди 89-та? Само глупаци коментират тук
5.
Алибаба
02.07.2024 21:38:54
4
15
Не е нормално за 4-5 години цените на имотите да нарасне с 70%.Едно семейство няма как да даде 150 000евро за панелка,която е за основен ремонт.Хората искат да забогатеят от апартамент който или са го купили за 10 000лв или наследен.
4.
Lorda
02.07.2024 21:22:46
0
16
Глупости на търкалета. Колко Ви платиха за тая скапана статия?
3.
Склад за строителни материали
02.07.2024 21:12:15
0
16
Моля всички строители да се издължат щом всичко е по мед и масло !!!
2.
Шега
02.07.2024 20:12:23
2
31
Пълни глупости! Масово е от кредити и колкото и да пишете мачът спира рязко. Строителите за затънали от дългове по складове,а имат уж супер печеливш бизнес. Масови фалити идват
1.
Пишман брокер
02.07.2024 20:01:12
4
30
Пълни глупости, въпрос на време е всичко да фалира и остане празно!
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Нужно ли е "пеш патрули" да обикалят Моста и натоварените места в Бургас Нужно ли е "пеш патрули" да обикалят Моста и натоварените места в Бургас Причината е честите злополуки около мостика и неспазването на забраната за скачено от него 5 неща, които карат мъжа да е верен на жена си 5 неща, които карат мъжа да е верен на жена си Когато една жена подкрепя мъжа до себе си и не го кара да чувства съмнение 3-те най-спокойни зодии - какво можем да научим от тях 3-те най-спокойни зодии - какво можем да научим от тях Ето как да откраднете малко спокойствие „Подпорната стена” на Алепу е законна, реши окончателно ВАС „Подпорната стена” на Алепу е законна, реши окончателно ВАС До две години на първа линия ще има изградена голяма жилищна сграда с апартаменти, обясняват от инвеститора Най-вкусната запеканка с карфиол, сметана и кашкавал Най-вкусната запеканка с карфиол, сметана и кашкавал Ето я рецептата Враг в дома ви: защо това красиво цвете не трябва да се държи вкъщи Враг в дома ви: защо това красиво цвете не трябва да се държи вкъщи Знаете ли, че красивите на пръв поглед растения могат да се окажат истинска отрова, която за нула време ще превърне живота ви в кошмар Той изпя култовия хит "Радка пиратка" през миналия век, а едва сега мина под венчилото Той изпя култовия хит "Радка пиратка" през миналия век, а едва сега мина под венчилото Съпругата му е от Горна Оряховица и е известна като най-добрата рибарка в целия регион Любимата на този бивш министър се фука с рокля за 2 бона Любимата на този бивш министър се фука с рокля за 2 бона Дългокраката блондинка, която неведнъж е засичана с аксесоари за десетки хиляди, и този път бе изтупана в цветна рокля на австралийската марка „Зимерман“ Инфаркт покосил украинецът на Южния плаж в Китен Инфаркт покосил украинецът на Южния плаж в Китен Починалият е на 71 години, пристигнал е в България на почивка със съпругата си Скача броят на неграмотните младежи в 36% от областите у нас Скача броят на неграмотните младежи в 36% от областите у нас Това представлява риск за икономическото развитие на някои региони
Салатата "Цезар" днес става на 100 години Салатата "Цезар" днес става на 100 години Тя е създадена в Мексико от италиански имигранти Какво става с тази световноизвестна звезда? Отмени концерт заради здравето си Какво става с тази световноизвестна звезда? Отмени концерт заради здравето си Много съжалявам, каза певицата "Политико": Тръмп прави сделка с Путин, спира Украйна за НАТО? "Политико": Тръмп прави сделка с Путин, спира Украйна за НАТО? Конгресменът от Републиканската партия Дон Бейкън заяви пред репортери, че Тръмп е казал: "Ако Украйна победи, каква ще е ползата? Ужас! Над 450 души се натровиха от краставици със салмонела Ужас! Над 450 души се натровиха от краставици със салмонела Партидата краставици е изтеглена от пазара Торите губят властта, бивш главен прокурор вероятно ще е новият премиер на Великобритания Торите губят властта, бивш главен прокурор вероятно ще е новият премиер на Великобритания Очаква се лейбъристите ще спечелят 428 от 650-те места в парламента Ад край Покровск и Торецк, украински бойци бият тревога заради мощни атаки Ад край Покровск и Торецк, украински бойци бият тревога заради мощни атаки  Руснаците се опитвали да ги пробият с пехота и дронове, разчитали предимно на масирани пехотни атаки Доналд Тръмп води пред Джо Байдън според нови проучвания Доналд Тръмп води пред Джо Байдън според нови проучвания Това е най-голямата преднина на Тръмп в проучване на "Таймс"/Сиена от 2015 г. Тази порно звезда излиза предсрочно в пенсия, имала страшни болежки Тази порно звезда излиза предсрочно в пенсия, имала страшни болежки Култовата актриса не можела да стане от леглото след снимки Тази държава удължава работната седмица? Шест дни за икономически растеж Тази държава удължава работната седмица? Шест дни за икономически растеж Шестдневната работна седмица ще помогне в борбата с недекларирания труд ЕС ще въведе мита върху всички онлайн стоки от Китай ЕС ще въведе мита върху всички онлайн стоки от Китай Ще падне сегашната безмитна ценова бариера от 150 евро
Бойко Борисов Бойко Борисов Новият Пеевски в парламента е Костадин Костадинов Виц на деня Виц на деня - Как се казва дъщеря ти?
- Пенка, ама и викаме Бумеранг.
- Защо?
- Три пъти се омъжва и пак се връща.
Виц на деня Виц на деня - Как се нарича мента и мастика заедно?
- Облак.
- А поотделно?
- Това вече е разкъсана облачност.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Тя така се наведе, че цялото ни приятелство отиде на кино...
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори