×
Бизнес ЮГ София Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

НАП стегна примката на търговците по морето, от днес под активно наблюдение са стотици обекти


НАП стегна примката на търговците по морето, от днес под активно наблюдение са стотици обекти
Има командировани инспектори и от вътрешността на страната в Бургас, ще засичат оборота от касовия апарат към сървърите си, както и редовността на сезонните работници
01 Юли 2024, Понеделник, 12:00 ч.
Автор: Флагман.БГ

Ресторанти, дискотеки, магазини, атракциони, паркинги, борси и тържища са обект на проверките

Националната агенция за приходите започва лятната си контролна кампания за спазване на данъчното и осигурително законодателство по българското Черноморие. В нея ще се включват и командировани фискални инспектори от вътрешността на страната, съобщи говорителят на НАП-Бургас Христо Узунов.

До края на сезона предстоят над 6000 проверки на ресторанти, нощни заведения, магазини, атракциони, паркинги и други. Под активно наблюдение вече са поставени стотици обекти по крайбрежието, като ще се извършва ежедневен мониторинг на борси и тържища, които снабдяват хотелите с храни и напитки.

Основната цел на приходната агенция е подобряване на фискалната дисциплина, увеличаване дела на бизнеса, който доброволно спазва правилата, осигуряване на равнопоставена бизнес среда и отчитане на реални обороти.

В рамките на кампанията, при извършването на контролни покупки, ще се прилага способът „таен клиент“. Данъчните инспектори ще правят и явни наблюдения, при които за определен период от време ще се проследяват продажбите и резултатите ще се сравняват с предходни периоди. От НАП ще използват дистанционната връзка на всеки касов апарат със сървърите на приходната агенция, за да установят рискови търговци, чиито продажби значително се различават от обичайните. По време на кампанията ще се следи и дали сезонните работници имат договори, регистрирани в НАП, както и дали работодателите им ги осигуряват на реалното им възнаграждение.

От приходната агенция напомнят, че потребителите имат право да задържат плащането към търговеца до получаването на касова бележка. Това стана възможно след промяна в Закона за ДДС (в сила от 1 януари 2024 г.), която цели засилване противодействието на укриването на приходи и на нелоялната конкуренция, както и гарантирането на потребителските права.
Гражданите могат да осъществяват контрол върху отчитането на приходите и като използват мобилното приложение на приходната агенция – NRA Mobile, което сканира QR кода върху бележката. То може да се изтегли през App Store за телефони с операционна система iOS или през Google Play. Сигнали за неиздаване на касови бележки, фалшиви платежни документи или с липсващи реквизити, както и за други данъчни и осигурителни нарушения, могат да се подават на телефона на Информационния център: 0700 18 700 или по електронна поща на адрес: [email protected]

„Засилените проверки по морето няма да намалят бдителността на НАП по отношение на останалите търговски обекти. Целта ни е да имаме все по-добро спазване на данъчно-осигурителните правила не само по Черноморието, а и в цялата страна. Практиката ни показва, че контролните кампании допринасят за подобряване на фискалната дисциплина на търговците. Всяка година ние наблюдаваме ръст на представителите на бизнеса, които коректно спазват данъчно-осигурителното законодателство. Това ни радва, защото показва, че сме на прав път и прилаганите от нас мерки и партньорски подход са правилни“, коментира по повод на започващата контролна кампания по Черноморието изпълнителният директор на НАП Румен Спецов.

 


В категории: Бизнес


Флагман.БГ 13-годишна роди от брат си 13-годишна роди от брат си 03/07/2024, Сряда 16:40 0
Флагман.БГ Снахата на тази певица май наду пазвата Снахата на тази певица май наду пазвата 03/07/2024, Сряда 15:00 2
5
Коментара по темата
5.
KALIN
02.07.2024 08:34:12
0
0
Нап да обърне внимание и на СЕРТИЙТЕ с бански и чехли по морето масово търговците не издават КАСОВИ БЕЛЕЖКИ
4.
Da
01.07.2024 18:46:47
1
3
Само с малкият и среден бизнес се гаврят.Малките търговци трябва да минат на патент.Средният бизнес данък оборот.Така или иначе вече над 50% от плащанията са с карти не може да се скрие нищо.
3.
NAP
01.07.2024 15:16:40
2
7
ВРЕМЕ БЕШЕ и тия да поработят, и гледаш хазната се понапълнила от "честни търговци"
2.
Adf
01.07.2024 12:28:26
1
7
Кой е Данаил-чо и коя е БЦП? Малко по-конкретно дай…:)
1.
NAP
01.07.2024 12:24:04
4
12
нап като са толкова отворени вместо да гърбят хората с малък и среден бизнес що не почнат да гърбят Данайл-чо и подопечната му БЦП дето не плаща никакъв данък нито се отчита на някого????
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Шеф на Нова телевизия се обеси в тоалетната (ОБНОВЯВА СЕ) Шеф на Нова телевизия се обеси в тоалетната (ОБНОВЯВА СЕ) Д. В. е част от управленския борд на медията и работата му е била свързана с приходите, за които се очаква да са с 60 млн.лв. по-малко за настоящата година от предходната Украйна е получила 2 милиарда евро финансиране от МВФ Украйна е получила 2 милиарда евро финансиране от МВФ Траншът е част от текуща кредитна програма в размер на около 15 милиарда евро Тежка катастрофа край Пазарджик, мъж е заклещен в кола Тежка катастрофа край Пазарджик, мъж е заклещен в кола Той е контактен И този ТВ водещ ще си присажда коса в Турция И този ТВ водещ ще си присажда коса в Турция Водещият на централните вечерни новини трудно преживява факта, че оплешивява Борисов: В третия мандат може да има нещо между ПП-ДБ и "Възраждане" Борисов: В третия мандат може да има нещо между ПП-ДБ и "Възраждане" Да си мерим приказките всички, призова той   Снахата на тази певица май наду пазвата Снахата на тази певица май наду пазвата Ивет Кочова (вляво) си сложи силикон, Алисия (вдясно) направи същото години по-рано Турски шофьор скри близо 9 хил. кутии с цигари в  LED панели и опита да мине границата ни Турски шофьор скри близо 9 хил. кутии с цигари в LED панели и опита да мине границата ни Водачът е бил спрян МП Лесово Кирил Петков се похвали от трибуната на НС: Повече хора гласуваха за мен лично, отколкото за Борисов! Кирил Петков се похвали от трибуната на НС: Повече хора гласуваха за мен лично, отколкото за Борисов! Той се обърна към избирателите си да се извини, но реално изказванията му бяха насочени към другите политици в залата Гласуват кабинета "Желязков" Гласуват кабинета "Желязков" Росен Желязков представя структура и състав на правителството Жена от Сливен задигна над 6 бона от склад в жк. "Славейков", промъкнала се през отворен прозорец Жена от Сливен задигна над 6 бона от склад в жк. "Славейков", промъкнала се през отворен прозорец 23-годишната е криминално проявена, задържана е за срок до 24 часа
Тази държава удължава работната седмица? Шест дни за икономически растеж Тази държава удължава работната седмица? Шест дни за икономически растеж Шестдневната работна седмица ще помогне в борбата с недекларирания труд ЕС ще въведе мита върху всички онлайн стоки от Китай ЕС ще въведе мита върху всички онлайн стоки от Китай Ще падне сегашната безмитна ценова бариера от 150 евро 25-годишна красавица почина след жестоко падане в асансьор 25-годишна красавица почина след жестоко падане в асансьор Бащата на младата жена я е потърсил по телефона, но чул, че мобилният апарат звъни в асансьорната шахта Най-малко 6 са жертвите на "Берил" Най-малко 6 са жертвите на "Берил" Ураганът връхлетял Карибите с над 240 км/ч, очаква се да помете и Ямайка Атака с безекипажни катери срещу руското черноморско пристанище Новоросийск Атака с безекипажни катери срещу руското черноморско пристанище Новоросийск Движението по Кримския мост бе спряно временно Хусите обстрелвали израелския град Хайфа Хусите обстрелвали израелския град Хайфа До момента няма реакция от страна на Израел Байдън бил уморен, ще се откаже ли от битката с Тръмп за Белия дом? Байдън бил уморен, ще се откаже ли от битката с Тръмп за Белия дом? Президентът на САЩ разкри причината за неуспешния дебат със съперника си, а от партията му започнали да си задават въпроси за неговото здраве Чудо: Българин падна от 7-я етаж в Италия и оцеля Чудо: Българин падна от 7-я етаж в Италия и оцеля Колата смекчила удара му Берил връхлетя Карибите с 240 километра в час Берил връхлетя Карибите с 240 километра в час Ураганът удари островите с най-високата 5 степен Тиха война в лагера на демократите след дебата между Байдън и Тръмп Тиха война в лагера на демократите след дебата между Байдън и Тръмп Президентите в САЩ не могат да бъдат подведени под каквато и да била отговорност, коментира Симеон Гаспаров
Даниел МИТОВ, зам.-председател на ГЕРБ Даниел МИТОВ, зам.-председател на ГЕРБ В проектокабинета "Желязков" има силни фигури, които могат да решават проблеми от първия ден Виц на деня Виц на деня Учителката:
- Кажете ми противоположното на "Децата правят грешки в тъмното"!
Иванчо:
- Грешките в тъмното правят деца...
Виц на деня Виц на деня - Защо борецът държи нож в хладилника?
- За да има подръка хладно оръжие!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Когато те съблича мъж - това е любов, когато крадец - това е престъпление, а когато те съблича държавата - това е закон.

Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори