×
Бизнес ЮГ София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Каква е магията на „Сцена край морето“? Душите на хората в Поморие са театър, каза Ани Кръстева


Каква е магията на „Сцена край морето“? Душите на хората в Поморие са театър, каза Ани Кръстева
Младите актьори от Кюстендил представиха в Поморие „Големанов“. Художественият ръководител на школата Ани Кръстева получи статуетката, изработена от Недко Данев, от Валери Еличов
30 Юни 2024, Неделя, 21:20 ч.
Автор: Флагман.Бг

Всеки участник във фестивала си тръгна с най-голямата награда за един актьор - любовта на публиката

Каква е магията на фестивала „Сцена край морето“, която превръща Поморие всяко лято в столица на изкуствата? На този въпрос се опита да отговори ръководителката на Театралната школа от Кюстендил Ани Кръстева, която благодари на организаторите и каза, че от години идва в Поморие с удоволствие, защото тук хората живеят, обичат и душите им са театър.

Детско-юношеският куклено-театрален фестивал в Поморие „Сцена край морето 2024“ се проведе за 16-ти път и даде възможност за национална изява на младежки театрални трупи от цялата страна. Организатор е Народно читалище „Светлина 1939”, под патронажа на Община Поморие.

Програмата на Театралния фестивал бе наситена, с много богат избор на достойни за гледане заглавия.  За три дни на сцената на НЧ „Светлина 1939”  се изявиха театрални състави от Бургас, Варна, Вършец, Кюстендил, Любимец, Несебър, Пазарджик, с.Поповци, Първомай, Силистра, София,  Сливен, Стара Загора, Твърдица, Търговище, Хасково, Шумен и др.

Журито на Детско-юношеския куклено-театрален фестивал в Поморие “Сцена край морето“ е тричленно. Председател е Валери Еличов - актьор в ДТ „Адриана Будевска“, художествен ръководител на МТ „Валери и приятели“ - Бургас. 

Членове на журито са Румяна Кралева - актьор в Държавен Куклен Театър- Бургас, художествен ръководител на детски театрални школи в областния град и в Поморие, Лидия Атанасова от ДКТ Бургас - дългогодишен художник- сценограф на ДТС „Светулка“. На тях се пада нелеката задача да оценят 29-те постановки, които се изиграха на сцената на НЧ „Светлина 1939“ от 28 до 30 юни 2024 г.

Председателят на журито Валери Еличов прекара тежка медицинска интервенция само преди три седмици и в момента се придвижва с патерица. Въпреки трудностите в неговата мобилност, той не се спря през целият тридневен театрален маратон в Поморие, изгледа всички постановки, разговаря с ръководители на актьорски трупи, с много младежи и раздаде на всички плакети и грамоти за участие.

Тричленното жури и тази година ще присъди награди на най-добре изявилите се. Те са за актьорско майсторство, за сценография, за костюми, за музика, за най-добро представление и други.

От името на организаторите – НЧ „Светлина -1939” и Община Поморие, председателят на журито Валери Еличов, връчваше плакети на  ръководителите на театралните състави, които са във вид на статуетки,  авторско дело на художника  Недко Данев. А на всички деца и младежи, участници във фестивала, бяха връчвани индивидуални грамоти за участие, с изчитане на имената им пред всички. 

Най-важното е, че всеки участник в „Сцена край морето“ си тръгна с най-голямата награда за един актьор - любовта на публиката.

 Ето участията в третия фестивален ден, 30 юни:

Прекрасно начало на третия фестивален ден на „Сцена край морето“ 2024 постави Клуб „Детски театър“ при СУ „Проф. д-р Асен Златаров“ гр. Първомай, с художествен ръководител Теодора Кирякова. Жителите и гостите на Поморие, дошли в
ранния час в салона на НЧ „Светлина 1939“ гледаха пиесата „Василиса“ . Пиесата е създадена по стиховете на една от най-любимите детски поетеси и драматурзи Мая Дългъчева . 20 -те малки артисти от Първомай в първа възрастова група, всички те в начален етап на образование, затвърдиха отличното си представяне от миналата година. С огромна радост, облечени в сияйните костюми на героите от приказката, те изиграха пред поморийската публика спектакъла „Василиса“ и предадоха посланието си за обич: „Да е жива обичта между хората!“.

Много успешен дебют на „Сцена край морето“ през 2024 г. направи МТС „Смехоранчета“ към НЧ „Дядо Стойно- 1927“ с.Поповци, община Габрово, с художествен ръководител Тихомир Иванов. Постановката „Как писар Тричко не се ожени за царкиня Кита, с китка накитена“ от Никола Русев разсмя поморийската публика в неделния ден. В тази творба смехът на автора е ярък, сочен, но и много мъдър. Написан като народна приказка, с много фарсови елементи, граничещи с гротеска, този спектакъл даде друга гледна точка за любовта.

ТС„Хвърчащите хора“ към Военен клуб – Сливен, с художествен ръководител Вяра Начева, се представи с премиерния си спектакъл „Юбилей“ на Антон Чехов. Със зрителите в салона на НЧ „Светлина 1939“ бе споделена една шега за кривините на човешкия характер. Актьорските изпълнения, пресъздаващи бликащите емоции, експресивните образи и символи на руския класик Чехов връхлетяха като ураган в залата на НЧ „Светлина 1939“-Поморие. 

Председателят на журито Валери Еличов каза, че с поставянето на „Юбилей“ на гениалния руски писател Антон Павлович Чехов младите хора показаха, че имат представа от великите драматурзи на света. И това е похвално.

Театралната школа при ОНЧ „Напредък-1864“ гр.Търговище се представи в пълния си блясък на ДЮТФ „Сцена край морето“ в Поморие. Художествен ръководител е Грета Неделчева, знаково име от трупата на театъра и опитен педагог. Млaдитe aĸтьopи пpeдcтaвиха на 16-то издание на театралния фестивал интересната и много въздействаща пиeca „Зa или пpoтив“, пo шeдьoвъpa „12 paзгнeвeни мъжe“ нa Peджинaлд Poyз. В адаптираната версия се разказа за шест ученички – без имена, без да се познават, но трябва да се обединят и да преодолеят озлоблението си към всичко. Преодолявайки егото си, те трябва да вземат изключително важно решение дали един младеж е виновен или невинен за убийство“. B тoзи спектакъл тeмитe зa нeтъpпимocттa, бeзpaзличиeтo, бъpзoтo взeмaнe нa peшeниe, aгpecиятa и дoĸaзвaнeтo нa млaдитe xopa развълнува много поморийската публика. Тя притихна, силно провокирана, за да гледа „Зa или пpoтив“, което показа, че следи внимателно всяка дума, всеки жест на актьорите от Театралната школа при ОНЧ „Напредък-1864“
гр.Търговище. Пиесата с този психологическо- криминален жанр обогати фестивала „Сцена край морето“, каза председателят на журито Валери Еличов.

Актьорска студия „Арте“ гр. София, с художествен ръководител Илчо Димитров представи на 16-то издание на Театралния фестивал „Сцена край морето“ в Поморие с постановката “Неделя вечер“ на Захари Карабашлиев. 

Какво е изневярата? А предателството? Може ли любовта да преодолее всичко? И къде е спасението? Неделя вечер не е просто момент от седмицата, а е особен вид душевно състояние. Неделя вечер е всеки път, когато няма любов и сме сами, когато нещо ни тежи, когато ни боли…

В спектакъла, пресъздаден от Софийска съботна група на Актьорска студия „Арте“, има любов, изневяра, предателство, но и… спасение. Самият Захари Карабашлиев казва, че това е история за кризата и как да излезем от нея. Освен много размисли и меланхолично настроение, пиесата ни даде и смях, и красота, и надежда. 

Актьорска студия „Арте“ гр. София редовно участва в „Сцена край морето“. Художественият ръководител Илчо Димитров  обича фестивала в Поморие и споделя, че му е любимият  и винаги идва с удоволствие. А с прекрасната си игра актьорите от АС„Арте“ гр. София получиха заслужени бурни аплодисменти.

Детско-Ююношеският театър „БИС” при ЦПЛР “Анастас Стоянов” гр.Шумен, с художествен ръководител Диана Колева, се представи с пиесата „Максималистът“. На 16-то издание на „Сцена край морето“ шуменската трупа изигра пиесата на големия сатирик, писател и драматург Станислав Стратиев. На сцената видяхме как двойката премина през редица комедийни ситуации. Зад привидната комедия обаче се крие втори сложен философски план, послание към публиката.

Прекрасните младежи от Шумен се раздадоха докрай на сцената на НЧ „Светлина 1939“ . Художественият ръководител на ДЮТ „БИС” при ЦПЛР “Анастас Стоянов” гр.Шумен Диана Колева, след получаването на статуетката сподели следното за организаторите на фестивала“ Сцена край морето 2024“: „Адмирации за това, което правите! Програмата е тежка, представление след представление, вие сте НЕЧОВЕЦИ! Изключително много съм възхитена от това, което правите! Фестивалът има голям смисъл, аз виждам тук мои ученици, пораснали вече и създали собствени театрални трупи. Тук се чувствам като у дома си. Огромен смисъл има всичко, което правите!!!Благодаря ви!“

ТШ при ОДК гр. Кюстендил; с художествен ръководител Ани Кръстева, представи „Големанов“ на Ст. Л. Костов. Това е една от вечните комедии на българската драматургия, в която зрителите разбраха как в амбициозните пориви за власт губим себе си. Всичко неморално е голямо – и угодничество, и безбожие, и лицемерие, и безсрамието, в напразните стремежи към властта. Видяхме и много ясно как се променя психиката на хората, имащи власт. Много силна роля на Големанов направи Радослав Алексиев и бе аплодиран бурно. Ръководителката на Театралната школа от Кюстендил Ани Кръстева благодари на организаторите на фестивала и каза, че от години идва в Поморие с удоволствие, защото тук хората живеят, обичат и душите им са театър.

Актьорска судия ‚Арте‘гр. София, с художествен ръководител Илчо Димитров, представи “Грешката е вярна”, автор Дарио Фо. Редовен участник на фестивала в Поморие през последните години е Актьорска студия „Арте“.В нея младите хора съпреживяват театралната сцена. Страстта е завладяла всички, подвластни на магията, наречена театър. Доказателство за тяхната отдаденост освен аплодисментите, които съпровождат всяко тяхно представление, е и фактът че всяка година те печелят награди на различни театрални фестивали, на “Сцена край морето“ също. Предпоследни по ред на явяване на фестивала днес, те се представиха с емблематичната пиеса на всепризнатия майстор на комедията Дрио Фо-“Грешката е вярна“. 

Председателят на журито Валери Еличов благодари на ръководителя и целия екип на Актьорска студия „Арте“ гр.София за това забавно и много приятно представление, което заслужи бурните аплодисменти на публиката в залата на НЧ „Светлина 1939“ в Поморие.

16-то издание на „Сцена край морето“ 2024 бе закрито от ТС при СУ „Неофит Рилски“ гр.Твърдица с „Балкански синдром“ от  Станислав Стратиев

16-то издание на „Сцена край морето“ 2024 бе закрито от ТС при СУ „Неофит Рилски“ гр.Твърдица, с художествен ръководител Надежда Колева, с театралната класика на Станислав Стратиев „Балкански синдром“. Това бе 29-то по ред представление, изиграно в салона на НЧ „Светлина 1939“ в Поморие в рамките на три дни- от 28 до 30 юни 2024 г. 


В категории: Поморие


Коментари
Флагман.БГ Диета за мързеливци Диета за мързеливци 02/07/2024, Вторник 18:18 0
Флагман.БГ Ще има ли „Мастършеф 9“ Ще има ли „Мастършеф 9“ 02/07/2024, Вторник 18:00 0
Флагман.БГ От 7 юли: Новите коли идват с „черна кутия” От 7 юли: Новите коли идват с „черна кутия” 02/07/2024, Вторник 16:20 0
0
Коментара по темата
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Ще има ли „Мастършеф 9“ Ще има ли „Мастършеф 9“ Btv спира предаването поне за година. Феновете на кулинарните състезания тази есен няма да имат нищо за гледане Финансист отсече! Приемем ли еврото, това ще се случи с цените Финансист отсече! Приемем ли еврото, това ще се случи с цените Говори Макс Баклаян, изпълнителен директор на Tavex Служител на мобилен оператор почина от токов удар Служител на мобилен оператор почина от токов удар Инцидентът станал при опит той да установи повреда в жилищен блок Връщат ДДС за фитнес и туроператори Връщат ДДС за фитнес и туроператори По-ниската ставка за ресторантьорите обаче остава, тя ще важи до края на годината Нарязаната Дебора май няма да стане певица, наложи се да започне работа Нарязаната Дебора май няма да стане певица, наложи се да започне работа Тормозеното момиче от Стара Загора слага мигли в столично студио От 7 юли: Новите коли идват с „черна кутия” От 7 юли: Новите коли идват с „черна кутия” Интелигентен софтуер за скоростта ще възпрепятства  водачите да не нарушат ограниченията по пътя Каква глоба ще плати Емрах Стораро за изцепката с пистолета Каква глоба ще плати Емрах Стораро за изцепката с пистолета Преди дни малкият син на Тони Стораро се разходи с пистолет по Черноморието КЗК не откри виновни за бензиновата паника преди 2 години КЗК не откри виновни за бензиновата паника преди 2 години "Сакса" и "Инса" вдигнали цените над 3 лв. "интелигентно" и за кратко, установи комисията Страдате от разширени вени? Консултирайте се със специалист безплатно! Страдате от разширени вени? Консултирайте се със специалист безплатно! Съдови хирурзи преглеждат безплатно през целия юли в университетска болница „Дева Мария“ в Бургас Две зодии, които не обичат да си почиват, мислят само за работа Две зодии, които не обичат да си почиват, мислят само за работа Ето кои са те 
Чудо: Българин падна от 7-я етаж в Италия и оцеля Чудо: Българин падна от 7-я етаж в Италия и оцеля Колата смекчила удара му Берил връхлетя Карибите с 240 километра в час Берил връхлетя Карибите с 240 километра в час Ураганът удари островите с най-високата 5 степен Тиха война в лагера на демократите след дебата между Байдън и Тръмп Тиха война в лагера на демократите след дебата между Байдън и Тръмп Президентите в САЩ не могат да бъдат подведени под каквато и да била отговорност, коментира Симеон Гаспаров Удар по украинско летище, шест самолета унищожени Удар по украинско летище, шест самолета унищожени Нидерландия обаче скоро ще достави на Киев първите от обещаните 24 изтребителя Ф-16 Издирват 9 души в руините на пощенски клон в Харков Издирват 9 души в руините на пощенски клон в Харков Властите потвърдиха смъртта на един служител след руската атака, ранено е и 8-месечно бебе Кандидатка за власт хвърли дрехите си по време на реч Кандидатка за власт хвърли дрехите си по време на реч Видеоклиповете на необичайното изпълнение се разпространиха в социалните мрежи като горски пожар Тя избяга от Украйна, но вярва, че ще помогне на Киев с ... гърдите си Тя избяга от Украйна, но вярва, че ще помогне на Киев с ... гърдите си Сексапилната Анастасия, която продава голите си снимки, мечтае дори в Москва да се пазарува с гривни Красавица измисли подла схема и ограби семейството си Красавица измисли подла схема и ограби семейството си Тя вкара дори брат си в затвора, но измамата й е разкрита Агония за украинците в Красногоровка, на руснаците помага и „баба Яга“ Агония за украинците в Красногоровка, на руснаците помага и „баба Яга“ Руснаците превзеха и Сокол, а „Другая Украина“ коментира, че от есента влаковете ще бъдат заменени от ... каруци Стилияна Николова се връща с четири златни медала от Кайро Стилияна Николова се връща с четири златни медала от Кайро Следващото ѝ състезание ще бъде в Румъния
Даниел МИТОВ, зам.-председател на ГЕРБ Даниел МИТОВ, зам.-председател на ГЕРБ В проектокабинета "Желязков" има силни фигури, които могат да решават проблеми от първия ден Виц на деня Виц на деня Учителката:
- Кажете ми противоположното на "Децата правят грешки в тъмното"!
Иванчо:
- Грешките в тъмното правят деца...
Виц на деня Виц на деня - Защо борецът държи нож в хладилника?
- За да има подръка хладно оръжие!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Когато те съблича мъж - това е любов, когато крадец - това е престъпление, а когато те съблича държавата - това е закон.

Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори