×
Бизнес ЮГ София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Одит показа шокиращи нарушения в управлението на екскмета Иван Жабов в Средец


Одит показа шокиращи нарушения в управлението на екскмета Иван Жабов в Средец
Иван Кичев представи доклада на последната общинска сесия, а констатациите са смущаващи
30 Юни 2024, Неделя, 08:30 ч.
Автор: Иван КОЛЕВ

Новият кмет Иван Кичев го предава на прокуратурата

Смущаващи нарушения, неправилно разходване на публични средства, дублиране на дейности и завещани неплатени дългове от 1,68 млн.лева. Това показва независимият одит, изготвен по поръчка на новият кмет на община Средец Иван Кичев. Докладът бе представен на последното заседание на ОбС, след което незабавно бе внесен в прокуратурата.

Не само Иван Кичев, който до миналият мандат бе най-сериозният опозиционер, но и голяма част от обществото имаха съмнения в разходването на финансите, които се оказаха съвсем основателни.

Заради това новоизбраният кмет още при встъпването си в длъжност пое ангажимент да направи независим одит не само на общинските финанси, но и на управлението на публичната инфраструктура и дружествата, в които Общината има участие.

От утре започва ревизия на Община Средец, кметът Кичев заговори за сериозни рокади

„Някой очакваха, че ще гръмне бомба разкрития, други приеха тази новина с насмешка, а трети – се притесниха. Има много притеснителни неща, но няма да навлизам в детайли, а ще ви запозная само с най-фрапиращите заключения, които трябва да станат известни на обществеността“, каза на сесията кметът Иван Кичев.

Той подчерта, че целта на одита е да се провери финансовото състояние и ефективността на действията от 1 януари 2022 до 31 октомври 2023.

Натрупаните дългове за този период са над 1,68 млн.лева. Става въпрос за неплатени фактури и задължения към доставчици, които са изискуеми и ако фирмите пожелаят могат да запорират сметките на общината.

Проблеми има в много дейности, но най-сериозните са следните:

Във функция „Социални дейности“, са установени нередности в центрове за настаняване от семеен тип. Проверката е констатирала несъответствия с длъжностното и щатното разписание, както и съществуването на реален риск за отклоняване на дарения към потребителите, тъй като имало определени служители, които се разпореждали по своя воля с дарените стоки и продукти. При извършената инвентаризация на дълготрайните материални активи (ДМА) се установяват липса на активи. Твърди се, че някои уреди са бракувани, съмненията са, че фиктивно са изписани като повредени и са прибрани от служителите.  

Най-притеснително е състоянието на общинското предприятие „Благоустрояване и чистота“, управлявано от любимеца на Иван Жабов – Божидар Камалиев.

Одитът е установил редица разминавания. На 17 май 2022 година по документи са придобити перални машини и сушилня на стойност 29 хил. лева, без ДДС. На 6 април 2023 година отново са закупени перални машини и сушилня за 28 хил. лева, без ДДС. Това се е случило чрез директно възлагане, а поръчката е разделена на две, за да се закупят от избрана от управителя фирма, а да не се проведе процедура с открит търг.

За кратко време е обновен и автопарка, но в нарушение на чл.28 от Закона за обществените поръчки (ЗОП), тъй като са закупени МПС-а чрез любимото на управителя директно възлагане. На 17 май 2022 година е придобит Ситроен джъмпер за 29 хил.лева, без ДДС, на 6 януари 2023 – Ивеко за 24 хил. лева, а на 17 октомври 2023 - Фолксваген за 16 хил. лева.

„Заключението е, че в ОБЧ са установени лоши управленски практики, непрозрачност и недалновидност при управлението на ДМА, управлението на служителите е неефективно. Аз съм изкушен да вляза в детайли. Дълговете към 31 октомври 2023 година са 1,68 млн.лв. Интересното е, че голяма част от задълженията са натрупани през годините. В същото време към определени фирми плащанията са извършавани на мига“, каза Иван Кичев.

Той посочи, че са сключвали абсурдни договори. Един от тях е на човек, който е трябвало да контролира движението на каруците в Средец. Въпросният е получил 1500 лева на месец. Но това не е всичко, защото в общинското предприятие явно са взели присърце каруцарския контрол и са назначили още пет контрольори, които също са получавали хонорар за извършената дейност. Какъв е резултатът изобщо не е ясно, а съмненията са, че дейностите са фиктивни, а избраните са получавали заплата без изобщо да правят, каквото и да е било.

Тази практика е продължена и с чистачи – около кметството в село Факия, пространството около военните блокове, централната част и куп други. Метачите на граждански договори си е средецко ноу-хау, защото този инструмент обикновено се използва за висококвалифицирани услуги като правна помощ, подготовка на проекти и изготвяне на стратегически документи. Едва ли има друга община в България, която да плаща по граждански договори на чистачи, вменявайки им да метат точно определено място.

Проблемът в случая е, че тези договори дублират дейността на сметопочистването, за която гражданите веднъж вече са платили чрез такса „Смет“, а втори път и чрез другите пера на общинския бюджет.

Според Иван Кичев общинското предприятие е превърнато в касичка, която е раздавала пари по граждански договори за неясни услуги на стойности десетки хиляди. Одитът е предаден на отговорните институции, за да предприемат нужните мерки.

Eдва ли някой вярва, че този човек - директорът на ОБЧ Божидар Камалиев е извършвал назначенията и разходвал публичните средства по свое усмотрение. Той бе най-довереният до бившия кмет Иван Жабов

„7 месеца бях достатъчно толерантен към всички, с изключение към една госпожа, която си тръгна на първия ден. Тя фигурира във всички приемо-предавателни протоколи. На всички останали съм дал шанс, за да разберат, че има нов кмет. Някои разбраха, други – не. Оттук нататък трябва да се притесняват тези, които не работят, не си изпълняват задълженията и тези, които са си позволявали да правят подобни неща. Казвам го съвсем отговорно“, категоричен бе Иван Кичев от трибуната на ОбС.

Вижте какво каза още Иван Кичев:

 

 


В категории: Средец


Флагман.БГ Възрастен германец бере душа, падна от колело Възрастен германец бере душа, падна от колело 01/07/2024, Понеделник 19:00 0
19
Коментара по темата
19.
ЖАБАТА В ЗАТВОРА
30.06.2024 23:44:54
0
9
КРАЙНО ВРЕМЕ Е ТОЯ СЕЛЯК И ВСИЧКИ ОВЧАРИ ОКОЛО НЕГОВАТА МАСА ДА СИ ПОЛУЧАТ ЗАСЛУЖЕНОТО! ХОРА БЕЗ ЧЕСТ И МОРАЛ И НЕ НАПРАЗНО КАЗВАМ ОВЧАРИ !
18.
Грудовец
30.06.2024 23:33:05
0
7
Кичев изглежда стои зад думите си.. … Дай Боже повече честни и справедливи хора начело на общините ..
17.
seahorse
30.06.2024 17:54:01
0
12
Герберските кметове-разбойници са навсякъде. Време е всички в редичка при бай Ставри !
16.
????
30.06.2024 16:18:55
2
10
Не стига, че персоната в ЦНСТ са повече от потребителите ами и ще крадат от тях. Срам и позор! Ама то с такъв директор друго не се очаква. Заслужават да бъдат дисциплинарно уволнени всички, които намазаха от тия дарения. Всеки знае, че има хора там, където минат трева не никне.
15.
Рашко
30.06.2024 15:21:58
0
13
Кмете като сте започнал, гони ги до дупка.Много са малко тези работни пчелички. Всичко живо търтеи!
14.
Наблюдател
30.06.2024 15:12:10
0
15
Всичко много хубаво, обещахте одит и ето резултатите са налице. Сега е Ваш ред да предприемете крути мерки срещу безхаберието, наглостта и ограбването на общината и жителите и! При тези констатации доста хора ще трябва да се сбогуват с работните си места ! Стига с тези пладнешки обири! Видов ден винаги идва!
13.
!!!
30.06.2024 14:36:43
0
15
Да се разследва и дейността на МИГ-а.Кои си построиха къщи за гости?На всички общински съветници бяха асфалтирани улиците.Какво е направено и изразходено като средства по програмата за облагородяване на междублоковото пространство точно преди изборите.Санирането ,за там няма да говорим пак преди избори беше.Дано този път прокуратурата да си свърши работата и за всичко сторено на този град, да се търси отговорност.
12.
От Белила
30.06.2024 14:11:47
0
21
Давал заплати на общински служител, назначен да координира движението на каруците из градчето и няколко инспектора към него на заплата, които да конролират трафика на каруци и добитък по улиците на Средец.
Е с това ноу хау жабата изби рибата из средецката река.
11.
Иван Жабов
30.06.2024 12:41:21
6
24
Пейо барсалата които открадна от Жабов пари и си построй къща за гости в Троян Ами Иван Димов кога ще се разследва той дълго краде и излъга много хора също с къща за гости в Средец когато и да звъннеш все е заета защото той си живее там Димо Зафиров този мазен овчар също трябва да се разследва Иван Кочев е същия искаше пари от Николай Филипов-Митничаря.Взе от Мечков пари и му даде да охранява всички общински обекти без търг защото трябва да му връща парите.Кичев и ти си един Долен измикяр и твоята история ще излезе наяве
10.
ами
30.06.2024 12:21:19
1
24
училищата кога, там никой нищо не знае и редовно изчезват разни неща.
9.
Народът на Бг.
30.06.2024 11:06:53
9
38
Всички кметове на групировката ГЕРБ е България са Крадци и Престъпници
Като вожда си бокоМутроФ!
8.
Бат Баян
30.06.2024 10:41:53
0
31
Проверката да обхване и другите общински съветници от Гроп и мишлето от вморо Тодор Стаматов. Мошеници, гласуват каквото им каже жабчев. Имоти коли изневери почивки. И това е от бедна община като нашата.
7.
*********
30.06.2024 10:15:59
1
23
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържа недоказуеми твърдения, касаещи конкретни личности.
6.
БЗНС
30.06.2024 09:56:37
13
28
Интересно какво ще е на края на мандата на Кичев?
Защо си мислите че ние обикновенните граждани не виждаме какво се случва и сега?
Ами премахват се едни наши хора и се заменят с други наши хора!
Всички позиции се дублираха!
Още с встъпването на новия шеф негова доверена охранителна фирма монтира чипове на входа на общината!
Едни фирми се сменят с други!
Винаги е било така! Единия слиза, с него слизат определени фирми, качва се новия, с него се качват неговите доверени фирми!
Ами Ангел Ангелов? Никой ли не се усъмни как Ангелов реши да дарява кола за 170.000лв на общината? А не се ли питате какво ще вземе той в замяна?
Тъкмо Жабов се орентира към отдръпване от Ангелов, и той го смени! Сега Ангелов си има нов кмет който ще му подарява всичко общинско на безценица!
Вие сте седнали с дребните гражданско договори да се занимавате, защо се плащали по 300лв на метачки да метат цял месец!
Ще видим следващия какво ще открие след този кмет!
5.
*********
30.06.2024 09:53:16
2
5
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.
4.
Кинтекс
30.06.2024 09:30:01
0
55
Да се направи независим одит на всички общини в България 15 години назад и ще трябва да внасяме съдии прокурори и адвокати.Толкова злоупотреби ще изникнат,най лошото е,че всички ги знаят но си траят,едни от страх,други от това ,че са зависими от тях,трети просто от безразличие.Резултата всички сме на този кораб и всички страдаме от това,няма доктори,няма медицински сестри,няма учители,няма работници,няма нищо всичко е на доизживяване.Никой не създава нищо
3.
Хитър Петър
30.06.2024 09:12:19
2
55
ЖАБОВ Е ВРЕМЕ ДА СИ ПЛАЩА ЗУЛУМИТЕ!НАДЯВАМ СЕ КИЧЕВ ДА НЕ ГО ОСТАВИ НА МИРА ДОКАТО НЕ МУ ПОТЪРСЯТ СЪДЕБНА ОТГОВОРНОСТ ЗА ТОЛКОВА ГОДИНИ КРАДЕНЕ И ЗЛОУПОТРЕБИ СЪС СЛУЖЕБНО ПОЛОЖЕНИЕ!
2.
?
30.06.2024 09:02:35
1
42
Навсякъде където има кмет от ОПГ-то е такава ситуацията. Въпроса е ще понесе ли отговорност?
1.
Поморие
30.06.2024 08:55:42
0
48
В Поморие е още по зле ситуацията.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Норвежката министърка на културата подкрепи ЛГБТ като се съблече Норвежката министърка на културата подкрепи ЛГБТ като се съблече „В този живот съм правила всичко“, каза възпълничката Лубна Джафери и показа едри форми Мароканци пребиха до смърт мъж, попречил им да изнасилят момиче Мароканци пребиха до смърт мъж, попречил им да изнасилят момиче Хиляда души скандираха след убийството „Испания е християнска, не мюсюлманска“ Слизай, за да няма шамари! Изгониха позорно от автобус известна певица Слизай, за да няма шамари! Изгониха позорно от автобус известна певица Жената попитала защо в жегите не е пуснат климатик Украинец спретна див екшън в центъра на Бургас, полицията се чуди какво да го прави Украинец спретна див екшън в центъра на Бургас, полицията се чуди какво да го прави Да се напиеш до такава степен, че да не можеш да кажеш името си Знаят ли бургазлии кой е Лени Кравиц (ВИДЕО) Знаят ли бургазлии кой е Лени Кравиц (ВИДЕО) Ето какво показа анкетата на Флагман Възрастната украинка на плажа в Бургас просто паднала на пясъка и починала Възрастната украинка на плажа в Бургас просто паднала на пясъка и починала Тя излизала от морето, което днес е под зелен флаг, но се държала неадекватно на брега, секунди след това се строполила Ивелин Михайлов препоръча на ПП "Величие" да подкрепи кабинета на ГЕРБ (ОБНОВЕНА!) Ивелин Михайлов препоръча на ПП "Величие" да подкрепи кабинета на ГЕРБ (ОБНОВЕНА!) Моментът бил такъв, че трябвало национално обединение Извънредно! Откараха мъж с линейка от ул. „Цариградска” в Бургас Извънредно! Откараха мъж с линейка от ул. „Цариградска” в Бургас Извършва се оглед Възможно ли е да загинеш в такова влакче на ужасите? Дъщеричката е видяла как майка ѝ полита към земята Възможно ли е да загинеш в такова влакче на ужасите? Дъщеричката е видяла как майка ѝ полита към земята Малкото момиченце настоявало двете да се качат на атракциона Как Росен Желязков ще ни управлява с оставка в джоба? Как Росен Желязков ще ни управлява с оставка в джоба? Кандидатът за премиер от ГЕРБ заговори за изтезание на демокрацията
Тиха война в лагера на демократите след дебата между Байдън и Тръмп Тиха война в лагера на демократите след дебата между Байдън и Тръмп Президентите в САЩ не могат да бъдат подведени под каквато и да била отговорност, коментира Симеон Гаспаров Удар по украинско летище, шест самолета унищожени Удар по украинско летище, шест самолета унищожени Нидерландия обаче скоро ще достави на Киев първите от обещаните 24 изтребителя Ф-16 Издирват 9 души в руините на пощенски клон в Харков Издирват 9 души в руините на пощенски клон в Харков Властите потвърдиха смъртта на един служител след руската атака, ранено е и 8-месечно бебе Кандидатка за власт хвърли дрехите си по време на реч Кандидатка за власт хвърли дрехите си по време на реч Видеоклиповете на необичайното изпълнение се разпространиха в социалните мрежи като горски пожар Тя избяга от Украйна, но вярва, че ще помогне на Киев с ... гърдите си Тя избяга от Украйна, но вярва, че ще помогне на Киев с ... гърдите си Сексапилната Анастасия, която продава голите си снимки, мечтае дори в Москва да се пазарува с гривни Красавица измисли подла схема и ограби семейството си Красавица измисли подла схема и ограби семейството си Тя вкара дори брат си в затвора, но измамата й е разкрита Агония за украинците в Красногоровка, на руснаците помага и „баба Яга“ Агония за украинците в Красногоровка, на руснаците помага и „баба Яга“ Руснаците превзеха и Сокол, а „Другая Украина“ коментира, че от есента влаковете ще бъдат заменени от ... каруци Стилияна Николова се връща с четири златни медала от Кайро Стилияна Николова се връща с четири златни медала от Кайро Следващото ѝ състезание ще бъде в Румъния Ад в Латвия! Горят бензиновози на НАТО и военен заводи Ад в Латвия! Горят бензиновози на НАТО и военен заводи Пламъци погълнаха и частното предприятие „Latvijas Finieris“ в Рига Взрив окървави Измир, четирима са загинали, а ранените са най-малко 35 Взрив окървави Измир, четирима са загинали, а ранените са най-малко 35  Има щети по 11 жилищни сгради
Рая Назарян Рая Назарян Българската православна църква винаги е правила достоен избор Виц на деня Виц на деня - Ало, обаждам се за плевнята ми!
- Тук е ракетна база! Не сте попаднали където трябва!
- Не, не, вие не попаднахте където трябва!
Виц на деня Виц на деня - Каква е мисълта на всеки мъж?
- При толкова много жени, как на мен ми се падна най проклетата?
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Ако един мъж ви гледа само в очите, можете да сте сигурни, че всичко останало вече е огледал!
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори