×
Бизнес ЮГ София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Срив в доверието към политическия елит заради задкулисието и мълвата за купуване на депутати


Срив в доверието към политическия елит заради задкулисието и мълвата за купуване на депутати
Социологът Добромир Живков се опита да обясни защо 68 процента от българите не харесват новите депутати и едва 15 на сто имат доверие на кабинета „Главчев“
28 Юни 2024, Петък, 09:18 ч.
Автор: Михаил ДИМИТРОВ

Само симпатизантите на ГЕРБ май не искат предсрочни избори, но едва 8% желаят правителство на малцинството

Доверието в политическия елит се срина. Едва 9 на сто от анкетираните вярват на новите депутати, а на кабинета „Главчев“ - 15. Това установи национално проучване, финансирано и реализирано съвместно между бТВ и „Маркет Линкс“. То е проведено сред 1014 души над 18-годишна възраст в страната между 18 и 25 юни по методите на пряко лично интервю и онлайн анкета, уточни водещата на „Тази сутрин“ Мария Цънцарова, а в студиото социологът Добромир Живков се опита да обясни защо политиците загубиха народната любов. 

„Данните показват, че преживяването на политическата криза вече изглежда по различен начин от този, който регистрирахме преди година, когато имахме избори през април и дългият период на преговори доведе до съставянето на кабинета „Денков“. Виждаме дъно, което досега не бяхме регистрирали през предходните години, когато правихме наблюдение“, каза той.

„В пъти е по-голям броят на хората, които смятат, че не се развиваме в правилната посока. Все още обаче я нямаме тази характеристика на дълбокият срив надолу. От друга страна това е индикация за отчуждение на обществото от политиката“, заяви Живков. 

От това качество на политическата продукция, която произвежда елитът, немалка част от българите се отказват да се интересуват от политиката, добави той.

„Макар Народното събрание да ни е чисто ново имаме много ниско доверие към него. 68% от анкетираните не вярват на депутатите. Причината за това е, че няма политическа перспектива, която да е устойчива за следващите месеци“, коментира социологът. 

„Политическият език, на който ставаме свидетели, допринася за срива в доверието към парламента. Политическата класа не успява да отговори дори на някои базисни очаквания. Защо продължаваме да разсъждаваме, че ще има евентуално купени депутати в новия парламент? Какво е нивото на тази класа, която разрешава своите проблеми с такова „пазаруване“?“, попита той.

Дори мисленето затова е проблематично, защото приемаме това като част от нашия политически живот, обясни Живков. 

„Едва 15% имат доверие в правителството на Димитър Главчев. Цялата неудовлетвореност на българите се насочва не само към парламента, но и към властта. Държавата е в много сериозно тежко състояние по отношение на това обществото да има вяра и перспектива пред себе си, а това е огромна загуба на човешка енергия и от друга страна отваря възможността за деструктивни политически събития, които може да се случат през следващите месеци“, предупреди той.

Според него липсва ясна визия как да се случат нещата. 

„Няма особена автономност за взимане на решения, особено след декларацията за Сребреница. Имаме едно правителство, което не се управлява директно от премиера, а очевидно изпълнява зададени от някъде другаде команди“, коментира социологът. 

„Резултатите показват, че хората искат партиен кабинет. Голяма част от обществото не е доволно от резултатите на изборите“, подчерта той.

20 процента от участвалите в социологическото проучване искат кабинет, подкрепен от ГЕРБ, ДПС и други формации, а 16 са за правителството на националното спасение с максимално широка партийна подкрепа. 8 на сто пък предпочитат правителство на малцинството и едва 7 процента са за участие на ПП-ДБ във властта. 

Симпатизантите на ГЕРБ не искат избори. Само 4% от тях са съгласни за предсрочен вот, а 10 на сто от аверите им ДПС ги предпочитат. 20 на сто от почитателите на ИТН се обявяват за избори, на БСП - 26%, ПП-ДБ – 32%, "Възраждане" – 47% и „Величие" – 59%.

Дори и да се стигне до предсрочен вот обаче не се очаква различен резултат от този от 9 юни. 
 


В категории: Политика


Флагман.БГ Възрастен германец бере душа, падна от колело Възрастен германец бере душа, падна от колело 01/07/2024, Понеделник 19:00 0
7
Коментара по темата
7.
Зла Петрова
28.06.2024 13:14:49
1
5
Спада на довериета е в целия западен свят, затова се и почнаха е тези войни в украйна и израел само да кажат има и по лошо 'роби'.
6.
XX
28.06.2024 11:52:22
5
5
Е ти като си толкова отворен,що щеш у натовска и ЕС България....а....???
Оди си у раzzията,копейкаджия гнусен.....
Да...ама не....натискаш си парцалите тук...фурнаджия.... ша умреш от глад в русската кочина......аре бегай...нещастник

do 1
5.
Сливата
28.06.2024 10:57:25
2
6
Само в България има оправдания за глупостта, като за да не изтървем средствата или за да усвоим парите, пуснали Сарафово предсрочно... страх тресе шайката, страх....ще съсипят що годе добър сезон още в началото, за да не изтърват средствата
4.
Ашкулсун
28.06.2024 10:35:53
2
11
Ko ko каза? Доверието се сринало?
Че то, кога е имало такова към всички тия плазмодии в и извън Народното събрание?
3.
Марк Твен
28.06.2024 10:19:42
7
7
Нашенските ЕВРОБИ, превърнали се в ЕНИЧАРИ, само и единствено за да са върли ЕВРОАТЛАНТИЦИ. Коги се продадеш за 30 СРЕБЪРНИКА, губиш правото си на глас.
2.
ТБС
28.06.2024 10:10:57
4
5
Самите уроди в парламента не могат да се разбера. Нас какво ни замесвате в циганските им пазарлъци? А негласуващите 75% са от 15 и повече години. Естествено,.че при нови избори няма да има особена разлика. Бай хуй да не брои, разкарайте и малоумните машини, герберастите ще се стопят до администрация и семейства, а за ПП/ДБ ще гласуват онези 0,07 %.
1.
ХХ
28.06.2024 09:39:41
12
12
Няма никакъв срив.
ЕС и НАТО се ос'аха, но хората са про'с'таци и въпреки, че го виждат, продължават да гласуват за тях.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Мароканци пребиха до смърт мъж, попречил им да изнасилят момиче Мароканци пребиха до смърт мъж, попречил им да изнасилят момиче Хиляда души скандираха след убийството „Испания е християнска, не мюсюлманска“ Слизай, за да няма шамари! Изгониха позорно от автобус известна певица Слизай, за да няма шамари! Изгониха позорно от автобус известна певица Жената попитала защо в жегите не е пуснат климатик Украинец спретна див екшън в центъра на Бургас, полицията се чуди какво да го прави Украинец спретна див екшън в центъра на Бургас, полицията се чуди какво да го прави Да се напиеш до такава степен, че да не можеш да кажеш името си Знаят ли бургазлии кой е Лени Кравиц (ВИДЕО) Знаят ли бургазлии кой е Лени Кравиц (ВИДЕО) Ето какво показа анкетата на Флагман Възрастната украинка на плажа в Бургас просто паднала на пясъка и починала Възрастната украинка на плажа в Бургас просто паднала на пясъка и починала Тя излизала от морето, което днес е под зелен флаг, но се държала неадекватно на брега, секунди след това се строполила Ивелин Михайлов препоръча на ПП "Величие" да подкрепи кабинета на ГЕРБ (ОБНОВЕНА!) Ивелин Михайлов препоръча на ПП "Величие" да подкрепи кабинета на ГЕРБ (ОБНОВЕНА!) Моментът бил такъв, че трябвало национално обединение Извънредно! Откараха мъж с линейка от ул. „Цариградска” в Бургас Извънредно! Откараха мъж с линейка от ул. „Цариградска” в Бургас Извършва се оглед Възможно ли е да загинеш в такова влакче на ужасите? Дъщеричката е видяла как майка ѝ полита към земята Възможно ли е да загинеш в такова влакче на ужасите? Дъщеричката е видяла как майка ѝ полита към земята Малкото момиченце настоявало двете да се качат на атракциона Как Росен Желязков ще ни управлява с оставка в джоба? Как Росен Желязков ще ни управлява с оставка в джоба? Кандидатът за премиер от ГЕРБ заговори за изтезание на демокрацията Бойко Борисов призна, че дори да мине в парламента, кабинетът „Желязков“ ще има кратък живот Бойко Борисов призна, че дори да мине в парламента, кабинетът „Желязков“ ще има кратък живот Не че някой ще го събори, просто ние ще излеземе от него, разкри лидерът на ГЕРБ
Издирват 9 души в руините на пощенски клон в Харков Издирват 9 души в руините на пощенски клон в Харков Властите потвърдиха смъртта на един служител след руската атака, ранено е и 8-месечно бебе Кандидатка за власт хвърли дрехите си по време на реч Кандидатка за власт хвърли дрехите си по време на реч Видеоклиповете на необичайното изпълнение се разпространиха в социалните мрежи като горски пожар Тя избяга от Украйна, но вярва, че ще помогне на Киев с ... гърдите си Тя избяга от Украйна, но вярва, че ще помогне на Киев с ... гърдите си Сексапилната Анастасия, която продава голите си снимки, мечтае дори в Москва да се пазарува с гривни Красавица измисли подла схема и ограби семейството си Красавица измисли подла схема и ограби семейството си Тя вкара дори брат си в затвора, но измамата й е разкрита Агония за украинците в Красногоровка, на руснаците помага и „баба Яга“ Агония за украинците в Красногоровка, на руснаците помага и „баба Яга“ Руснаците превзеха и Сокол, а „Другая Украина“ коментира, че от есента влаковете ще бъдат заменени от ... каруци Стилияна Николова се връща с четири златни медала от Кайро Стилияна Николова се връща с четири златни медала от Кайро Следващото ѝ състезание ще бъде в Румъния Ад в Латвия! Горят бензиновози на НАТО и военен заводи Ад в Латвия! Горят бензиновози на НАТО и военен заводи Пламъци погълнаха и частното предприятие „Latvijas Finieris“ в Рига Взрив окървави Измир, четирима са загинали, а ранените са най-малко 35 Взрив окървави Измир, четирима са загинали, а ранените са най-малко 35  Има щети по 11 жилищни сгради Перверзник нахлу в две къщи и се пъхна в леглата на спящи жени Перверзник нахлу в две къщи и се пъхна в леглата на спящи жени Неканеният гост събличал дрехите и бельото си, но дамите се разкрещели и той избягал Градът на мъртвите съществува? Археолози откриха нещо шокиращо Градът на мъртвите съществува? Археолози откриха нещо шокиращо  Град Асуан е бил важен търговски пункт в древността, основан е преди повече от 4500 години
Рая Назарян Рая Назарян Българската православна църква винаги е правила достоен избор Виц на деня Виц на деня - Ало, обаждам се за плевнята ми!
- Тук е ракетна база! Не сте попаднали където трябва!
- Не, не, вие не попаднахте където трябва!
Виц на деня Виц на деня - Каква е мисълта на всеки мъж?
- При толкова много жени, как на мен ми се падна най проклетата?
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Ако един мъж ви гледа само в очите, можете да сте сигурни, че всичко останало вече е огледал!
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори