×
Бизнес ЮГ София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • София посреща мощите на Свети патриарх Евтимий
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

ИТН пак повдигна темата за президентска република


ИТН пак повдигна темата за президентска република
В президентските държави няма политически кризи, обяви Тошко Йорданов днес пред държавния глава Румен Радев
26 Юни 2024, Сряда, 17:00 ч.
Автор: Флагман.бг

И ''Величие'' гледат към правителство с третия мандат

В последния ден от консултациите при президента Румен Радев за съставяне на правителство с първия мандат ИТН се обявиха за ''експертен кабинет в условията на политическа криза'', но с третия мандат. Интересен момент от разговорите е, че хората на Слави Трифонов пак повдигнаха темата за президентска република, пише вестник Сега.

"Величие'', с които на практика приключиха консултациите, също гледат към третия мандат, с който да съставят програмно правителство.

"Един кабинет, който спазва предварително заявена програма, който върви по нея, със сигурност ще спечели доверието на гражданите'', каза зам.-председателят на ИТН Тошко Йорданов. Трябва да се отбележи, че сценаристите на Слави Трифонов изявиха желание да получат третия мандат за съставяне на правителство още преди началото на консултациите при президента. ''С първия и втория мандат няма широка политическа подкрепа. Затова за нас най-разумно е с третия мандат да се пристъпи към разработване на програма и съответно правителство, за да излезем от кризата'', каза Йорданов. И допълни, че въпреки своята неприязън към конкретни политици, ИТН са готови за разговори, защото във всяка партия има експерти.

На консултациите във вторник готовност за третия мандат изявиха и "Възраждане'' с идеята за ''анти-ГЕРБ и ДПС коалиция'' и БСП, който имат амбиция за по-активно включване.

От ИТН заявиха, че имат съмнения колко са били гласоподавателите на тези избори, тъй като имало разминавания между избирателните списъци и броя на населението според последното преброяване. Освен това според тях причината за ниската избирателна активност се крие и в самите политици, които правят точно орбатното на това, което заявиха, че ще направят, визирайки ''сглобката'' на ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС. 

Президентска република

По време на срещата президентът Радев повдигна темата за промяна в избирателната система. В понеделник след консултациите лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов допусна вариант за смяна на избирателната система. "И без това всички обичате да ходите на Гърция, гръцката избирателна система на мен специално ми харесва", заяви герберският водач. Интересен момент при гръцката избирателна система е, че тя позволява даването на допълнителни мандати за първата политическа сила в зависимост от резултата, който  е получила на изборите.

Тошко Йорданов коментира предложението на Борисов, като се върна на една стара за ИТН тема - президентската република. ''В президентските държави няма политически кризи'', заяви той. И предположи, че е напълно вероятно хората да узреят за тази идея.

След разговора с президента Йорданов заяви пред журналисти, че ако третият мандат отиде в ръцете на ИТН, кандидат-премиерът може да бъде излъчен или да бъде близък до друга политическа сила. Това обяви зам.-председателят на партията Тошко Йорданов. Ако пък президентът избере друга формация, тогава ИТН ще се отзове на всяка покана за разговори за кабинет, но подчерта, че не харесва подхода на ''Възраждане'' за т.нар. ''анти-ГЕРБ и ДПС'' коалиция".

Пререкания и заявка за програмно правителство

Третият кръг от консултации при държавния глава приключи с най-малобройната група в настоящия парламент ''Величие''. След това президентът ще насрочи дата за връчването на първия мандат.

Непосредствено преди представителите на ''Величие'' да отидат на срещата при държавния глава председателят на формацията Николай Марков поиска извинение от Ивелин Михаилов за думите му за ''пробити депутати'' от ''Величие''. Михайлов, който е водеща фигура в партията, заяви, че от парламентарната група може да бъдат изключени 5-6 души заради съмнение, че са гласували с ГЕРБ и ДПС.  Изказването му дойде, след като в петък "Величие" осигуриха 13 гласа за избора на Анна Александрова от ГЕРБ за шеф на комисията за промяна на правилника на парламента. Всъщност за нея гласува цялата парламентарна група на партията, а не само 5-6 души, както твърди Михайлов.

"Подложен е на изпитание моят личен и обществен авторитет от изявленията на господин Михайлов във връзка с това, че в партията има "пробити депутати", които са под влиянието на някакви външни въздействия. Позволявам си да призова господин Михайлов да се извини", каза Марков на брифинг в парламента. Той обясни, че е говорил с Михайлов, който е уточнил, че няма доказателства за депутати, които да са обект на външно въздействие. "Поради това аз искам извинение от господин Михайлов, за да продължим съвместната си работа на чисто", призова Николай Марков. 

По време на разговора с президента ''Величие'' се оплакаха, че са поискали среща с лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, за да имат яснота по целите, които се поставят в съответното правителство. ''Таква среща бе отхръвлена. Ние нямаме яснота какво ще прави това правителство и какви ангажименти ще приема. Ние не можем да подкрепим или да не подкрепим нензнаието'', заяви Марков.

Според него ескпертно правителство не е полезната формула за България, защото това е вид популизъм и демагогия. ''Най-близко до нас стои програмно правителство с ясни цели и задачи. Ако се стигне до връчване на мандат на нас, ние ще подходим по същия начин и за нас ще бъде отговорност да предложим програмно правителство'', каза Михайлов.

След срещата при Румен Радев Марков заяви, че ''Величие'' не могат да подкрепят нито експертно правителство, нито правителство на малцинството без да знаят конкретните цели. ''Българските граждани искат да знаят какво следва, да знаят този исторически момент, който в момента предстои, с какво е изпълнен. Бягането от това на първите три политически сили и скриването им зад някакви експертни кабинети цели именно това – да прикрие целите и задачите на това, което предстои да се случи в България", смята Марков.

Извинение

Пререканията в ръководството на ''Величие'' приключиха с извинението на Ивелин Михайлов.  "Извинявам се и на полковник Марков, и на цялата парламентарна група на партия "Величие". Като редови член на партията аз вярвам в тях. Обещали сме на хората, аз съм като гарант", каза Михайлов в интервю за БНР.


В категории: Политика


Флагман.БГ Катастрофа затапи АМ "Тракия" Катастрофа затапи АМ "Тракия" 29/06/2024, Събота 12:27 0
14
Коментара по темата
14.
я
27.06.2024 13:30:22
0
1
Тошко това не ти е вашето пошло шоу което вече почти никой не гледа и как се мазните на Радев мамо мила абе идиоти в тази държава колкото искаш едни ще ни пращат в Русия други ще ни правят царска република пардон президентска трети са най големите антикорупционери ама забравиха за Нексо за пуделчето за Чаталджа за шашмите на Лена Киро за изчезналите 9 милиарда за три дни и т н и т н до безкрай клета Българио само ненормалници си избираме да ни управляват и никой не ни е виновен че не сме народ разумен а доста глуповат
13.
оффф... до 12
27.06.2024 09:56:16
0
2
Приятелче, вие СТЕ "дивани експерти"
12.
ВЕЛИЧИЕ
27.06.2024 08:48:42
3
0
Гласуваме ли този път масово за ВЕЛИЧИЕ с 30-40%, ДПС-то пада! Повече сме от еничарите и диванните експерти! Да ги оставим да си разсъждават по форумите. Да им падат стинки. Бог обича смелите. България е наша!
11.
оффф...
26.06.2024 23:41:39
6
3
Всеки луд с номера си:
- едните са си съчинили някаква украйнизация и заплахи за църквата
- другите искат да превърнат президента в цар и господар
- трети от две седмици не могат да научат програмите на партиите и чакат партийни лидери да им ги обясняват
- четвърти се притеснил защо Бойко си назначил снайперист
10.
Бай Делян
26.06.2024 23:03:24
1
1
Аз ще съм следващия !
9.
Лиза Мишпека
26.06.2024 20:58:11
0
8
тошко Късия добре борави с дългата близалка
8.
Христо
26.06.2024 20:32:49
12
12
С такива малоумници като ИТН..Вгъзраждане. ,Величие....ставаме смешни навсякъде..Как може да има българи да гласуват за такива шутове...
7.
T
26.06.2024 19:35:56
15
0
Най разумното и добро решение !
На чело с бай Дилян .
6.
anon
26.06.2024 18:41:17
14
16
ами..не...втори путлер не ни трябва, още повече че мандата на сегашния прецедент изтича следващата година и край
5.
Мръсни
26.06.2024 17:54:07
0
24
слагачи!!!
4.
Браво
26.06.2024 17:42:35
30
5
Това е единственото решение за държавата и начина да се отървем от безмислените партий!!
3.
Африкански тиран
26.06.2024 17:21:43
7
21
Малоумно предложение. Представете си, че хората се подведат и изберат такъв като ПростоКиро за президент... Няма махане после! Мажоритарни избори е решението.
2.
Мда
26.06.2024 17:09:33
2
30
Тошко африкански, м@йм@на по балкански. Ама как мазно говореше, а зеления чорап... Ама моля ти се...
Итн малкото дпс.
1.
Марков
26.06.2024 17:08:47
20
24
не е полковник, освен ако сам не се произвел за такъв!
Второ, единствено ПП ГЕРБ представиха пред избирателите си Програмата на бъдещото правителство в детайли!
Марков да си направи труда да се запознае с нея!
Нито една партия не представи програма за управление на страната!
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Стоян Копривленски се срещна с живата легенда Майк Тайсън Стоян Копривленски се срещна с живата легенда Майк Тайсън За такава среща мечтае всеки боец Катастрофа затапи АМ "Тракия" Катастрофа затапи АМ "Тракия" Това е пореден инцидент на аутобана Назрява нов скандал: Две певачки се скараха заради копи-пейст видео Назрява нов скандал: Две певачки се скараха заради копи-пейст видео Галена и Анелия се оказаха с еднакви видеоклипове на песни Какво се случва в ДПС Какво се случва в ДПС Сменят уморените коне или чистят хората на старото ръководство Брендо се прибрал у нас, за да се пенсионира, смята експерт Брендо се прибрал у нас, за да се пенсионира, смята експерт Според Надя Чолакова хипотезите, че са му свършили парите издишат отвсякъде 3 зодии ще имат магическо лято 3 зодии ще имат магическо лято Юли и август носят мощни енергии   Хванаха "Емил Кюлев", хаквал фирми и банки и ги изнудвал. При ареста си хвалел Путин, бил му фен Хванаха "Емил Кюлев", хаквал фирми и банки и ги изнудвал. При ареста си хвалел Путин, бил му фен Официално той е задържан за многократни неправомерни действия - компютърни престъпления, оповестиха от Прокуратурата Арестуваният лидер на ДПС във Варна Сали Табаков кътал милиони в тайна стая Арестуваният лидер на ДПС във Варна Сали Табаков кътал милиони в тайна стая Бандата на корумпирания общинар заграбила десетки апетитни парцели в морската столица, съвместно с Дидо Дънката Божана Кацарова се напи до козирката и си показа ц*ците и з*дника, докато готви Божана Кацарова се напи до козирката и си показа ц*ците и з*дника, докато готви Изглежда отново не е била на себе си Как Варна изпревари София по поскъпване на имотите Как Варна изпревари София по поскъпване на имотите Покачването на цените не спира клиентите да купуват имоти
"Ню Йорк Таймс" призова Байдън да се откаже от президентската надпревара "Ню Йорк Таймс" призова Байдън да се откаже от президентската надпревара Засилва се натискът срещу американският президент в борбата му за втори мандат Зеленски обяви: Подготвя нов план за мир в Украйна Зеленски обяви: Подготвя нов план за мир в Украйна "Не искаме да удължаваме тази война и трябва да достигнем до справедлив мир възможно най-скоро" Принц Уилям и Кейт Мидълтън - „стълбовете“ на „нестабилната“ монархия Принц Уилям и Кейт Мидълтън - „стълбовете“ на „нестабилната“ монархия Принцесата на Уелс е „силата зад трона“, тя се подготвя да бъде кралицата, която да подкрепя принц Уилям, твърдят чуждите медии Нова напаст удари туристите в Гърция, и българите не са в безопасност Нова напаст удари туристите в Гърция, и българите не са в безопасност Крадци обират колите на летовниците в южната ни съседка с иновационно устройство Проститутките в Кьолн въртят голям оборот покрай Евро 2024 Проститутките в Кьолн въртят голям оборот покрай Евро 2024 Клиентите избирали мадами в стриптийз бара, където входът бил безплатен за запалянковци Путин стана за смях: лимузината Aurus, която подари на Северна Корея, е сглобена с южнокорейски компоненти Путин стана за смях: лимузината Aurus, която подари на Северна Корея, е сглобена с южнокорейски компоненти Русия постоянно се хвали с "безаналоговите" си технически възможности, но в действителност не може дори един автомобил да построи сама 66,4% скок в цените на имотите в Гърция за последните 7 години 66,4% скок в цените на имотите в Гърция за последните 7 години Това създавало напрежение в обществото Учени разкриха, кое е по-опасно от шофиране в нетрезво състояние Учени разкриха, кое е по-опасно от шофиране в нетрезво състояние Износените гуми причиняват над 7500 случая със сериозно пострадали или загинали души Леден душ за демократите! Байдън загуби дебата, Тръмп го хули заради войната в Украйна и помощта за Киев Леден душ за демократите! Байдън загуби дебата, Тръмп го хули заради войната в Украйна и помощта за Киев Ще уредя нещата между Путин и Зеленски като избран президент, преди да встъпя в длъжност през януари, закани се милиардерът  Втори мандат за Урсула фон дер Лайен Втори мандат за Урсула фон дер Лайен Избраха и Антониу Коща за председател на Европейския съвет, а Кая Калас ще е върховен представител на ЕС по външна политика
Николай Марков: Николай Марков: Мозъчният тръст и всичко останало във „Величе“ съм аз, няма други! Виц на деня Виц на деня 22:00:
- Скъпи, кое е по-важно за теб футболът или аз?
23:45:
- Разбира се, че ти!
Виц на деня Виц на деня - Здрасти, що си намръщен?
- Щото синът се жени.
- Епа, то сите се женат. Как се казва булката?
- Ханс.
- Аа, ти за това си нервозен. Щото името не е македонско...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Феминистката - жена, която няма полов живот, но твърди, че тя самата така е решила.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори