×
Бизнес ЮГ София Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Защо в училищата в България не те учат на живот


26 Юни 2024, Сряда, 07:00 ч.
Автор: Флагман.бг

Образователната система е "застинала в 20 век", а изкуственият интелект води до невиждано досега дигитализиране и персонализиране на образованието. Как да наваксаме

В дигиталния свят, в който сякаш и емоциите са декомпозирани на нули и единици, амбицията да създадеш екип, в който човешката част е водеща, напомня носталгията по времето, когато в телефонната слушалка не ти отговаря автомат ("натиснете 1", "натиснете 2"), а оператор, който е готов да те изслуша и да не те прекъсва.

Създаването на такъв екип предполага осъзнаването на потребност от хуманизиране на отношенията - особено в среда, която спокойно може да просперира в стерилната лабораторност на роботизиран автоматизъм. Има такъв екип и в гравитационното поле на неговия център стои образованието.

От тук започва разговора ни с Георги Малчев - дигитален експерт и преподавател, един от тримата съдружници на екипа Xplora, който изучава зависимостта на хората едни от други, пристрастеността им към социалните мрежи и зависимостта на времето от знания.

Изкуственият интелект ще промени из основи образованието

Нарича екипа, с който работи - superhumans ("свръххора") и казва, че това е негова сбъдната мечта. Но не за състезанието човек-робот ще стане дума, а за образованието, което предшества намирането на хора, които да отговарят на идеята за human digital ("дигитален човек"). Както и за очакваните промени в методите на преподаване в една динамична среда. Защото част от професиите, които ще определят бъдещето, още не съществуват и дефицитите в образователната система се компенсират или от пророчески преподавателски експерименти, или от изкуствения интелект(AI).

"Изкуственият интелект ще промени толкова много средата, че всяка прогноза има голяма вероятност да не се сбъдне, а да е по-скоро субективно усещане на база на личен фокус в момента", казва Георги Малчев. И продължава: "Първото и може би най-важно нещо е персонализиране на образованието. Който не е опитвал да отчете нуждите на всеки един от хората, които обучава, и в същото време да спазва график и обхват, едва ли знае за какво предизвикателство става дума."

AI вече ни "разпознава", вече улавя спецификите ни, а в скоро време ще позволява да има отлично профилиране на всеки от обучаваните в зависимост от индивидуалния му стил на възприемане, неговите знания и умения.

Полезен опит за следващите

"Моят опит показва, че студентите попадат в няколко групи. И че за съжаление е трудно темпото и вниманието им да се поддържа през целия семестър. Разчитам на AI да подпомага както създаването на персонализирано съдържание, така и проследяване напредъка на студентите и учениците, и опростяване или надграждане според темпото на обучаваните. Важно е също така и каква професия избираме. В книгата "Задълбочена работа" Кал Нюпорт съветва да не се специализираме в нещо, което студент, завършил току-що университет, може да научи за седмица, а да станем добри в нещата, които изискват натрупване на такива умения, които добавят стойност", обяснява Малчев.

"Учениците" му от superhumans екипа са завършили своето образование "вчера", регистрирали са плюсовете и минусите от натрупания университетски багаж и са се научили да се адаптират към реалностите на работната среда. Интересува ги как ще се променят условията за труд утре и вярват, че постигнатото от тях, както и несполуките им могат да бъдат полезен споделен опит с добавена стойност за тези след тях.

"Тотален асинхрон с темпото и очакванията"

Рая Кирилова от Xplora казва, че образователната система е "застинала в 20 век", а Пламена Христова добавя, че "промяната в държавните учебни заведения се случва много бавно. В тях все още се изучават теми, които отдавна не са актуални".

Според Мария Сиракова "няма установени механизми за високата скорост, с която нахлуват иновациите и изкуственият интелект, и системата не е в състояние да ги интегрира в учебния процес, а методиката на преподаване е в тотален асинхрон с темпото и очакванията на съвременния студент, за когото хилядите страници теория са отживелица, а слайдовете, изпълнени с текст и безсмислени снимки, губят интереса му на 15-ата секунда".

"В училище се учат предмети, които не те учат на "живот", споделя Катерина Ценкуловска. "Липсва развитие на социалните умения на децата, на тяхната способност за общуване и емоционална интелигентност. Отсъства работата с ръце, което е пряко свързано със социално-емоционалното учене. Важно е да има повече междупредметни връзки и повече учители да бъдат обучени и подпомагани как да използват технологиите на днешното време, за да отговорят на нуждите на учениците. Преподаването продължава по наложения начин на фронтално предаване на знания, а е добре да се работи в "обърната класна стая", която поставя учениците в центъра на всеки един учебен час."

Познанието има първостепенно значение за успеха

Тази кратка анкета не ни казва нищо, което не знаем. И това е най-големият проблем на образованието днес. То се движи инерционно върху релси, трасирани през миналото столетие. А успехите? Те се дължат на пророчески преподавателски експерименти и на superhumans, които продължават да печелят в състезанието човек-робот.

Даваш си сметка за това, когато приемеш, че в скалата на ценностите познанието, но не само алгоритмичното познание, а и онова разпростряно върху целия спектър на човешкото - от Хераклит до Евклид и от Сафо до Софокъл, заема първостепенно значение за успеха, за удържането на цивилизованост в турбуленциите на днешния ден.

Автор: Еми Барух за Дойче веле


В категории: Просвета


0
Коментара по темата
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Разпад на ДПС или „ново начало” (по Пеевски) – скоро предстои да разберем Разпад на ДПС или „ново начало” (по Пеевски) – скоро предстои да разберем Сега за пръв път наблюдаваме такова разцепление в партията, която довчера се считаше за най-стабилната Старата Шкода на Станимир от жк. "Изгрев" вдигна на крак пожарникарите посред нощ Старата Шкода на Станимир от жк. "Изгрев" вдигна на крак пожарникарите посред нощ Колата била паркирана до блок 86 в комплекса, на метри от сградата на Жандармерията, когато избухнала в пламъци Почти всички правим тези 5 грешки по време на секс Почти всички правим тези 5 грешки по време на секс Мъжете искат секс повече от жените, запомнете това, дами Посочиха основната причина за развод след дълъг брак Посочиха основната причина за развод след дълъг брак Връзките се влошават преди всичко поради липсата на активен сексуален живот Кои са най-неразбраните черти на зодиакалните знаци Кои са най-неразбраните черти на зодиакалните знаци Девите са известни като „сноби перфекционисти“ с причина. Те обичат да бъдат методични, аналитични и премерени в подхода си към живота Русия е предала на САЩ проект за мирен договор с Украйна Русия е предала на САЩ проект за мирен договор с Украйна Руската федерация е готова да обсъди пълното предаване на Запорожка и Херсонска области на Украйна Рецепта за телешки кюфтета с бял сос Рецепта за телешки кюфтета с бял сос С тях поднесете и домашен хляб, с който да топите. Става неустоимо вкусно Методът „2-2-2“, който ще ви помогне да отслабнете без диета Методът „2-2-2“, който ще ви помогне да отслабнете без диета Експерт разкри как лесно да влезете във форма Отиваме на нови избори през октомври, прогнозира политолог Отиваме на нови избори през октомври, прогнозира политолог "При всяко положение Румен Радев е в най-удобната позиция", смята Първан Симеонов Кралят на чистачите бизнесменът Бачорски ще става татко Кралят на чистачите бизнесменът Бачорски ще става татко Двамата с жена му Анастасия преживяха трагичен спонтанен аборт наскоро
Тази порно звезда излиза предсрочно в пенсия, имала страшни болежки Тази порно звезда излиза предсрочно в пенсия, имала страшни болежки Култовата актриса не можела да стане от леглото след снимки Тази държава удължава работната седмица? Шест дни за икономически растеж Тази държава удължава работната седмица? Шест дни за икономически растеж Шестдневната работна седмица ще помогне в борбата с недекларирания труд ЕС ще въведе мита върху всички онлайн стоки от Китай ЕС ще въведе мита върху всички онлайн стоки от Китай Ще падне сегашната безмитна ценова бариера от 150 евро 25-годишна красавица почина след жестоко падане в асансьор 25-годишна красавица почина след жестоко падане в асансьор Бащата на младата жена я е потърсил по телефона, но чул, че мобилният апарат звъни в асансьорната шахта Най-малко 6 са жертвите на "Берил" Най-малко 6 са жертвите на "Берил" Ураганът връхлетял Карибите с над 240 км/ч, очаква се да помете и Ямайка Атака с безекипажни катери срещу руското черноморско пристанище Новоросийск Атака с безекипажни катери срещу руското черноморско пристанище Новоросийск Движението по Кримския мост бе спряно временно Хусите обстрелвали израелския град Хайфа Хусите обстрелвали израелския град Хайфа До момента няма реакция от страна на Израел Байдън бил уморен, ще се откаже ли от битката с Тръмп за Белия дом? Байдън бил уморен, ще се откаже ли от битката с Тръмп за Белия дом? Президентът на САЩ разкри причината за неуспешния дебат със съперника си, а от партията му започнали да си задават въпроси за неговото здраве Чудо: Българин падна от 7-я етаж в Италия и оцеля Чудо: Българин падна от 7-я етаж в Италия и оцеля Колата смекчила удара му Берил връхлетя Карибите с 240 километра в час Берил връхлетя Карибите с 240 километра в час Ураганът удари островите с най-високата 5 степен
Даниел МИТОВ, зам.-председател на ГЕРБ Даниел МИТОВ, зам.-председател на ГЕРБ В проектокабинета "Желязков" има силни фигури, които могат да решават проблеми от първия ден Виц на деня Виц на деня Учителката:
- Кажете ми противоположното на "Децата правят грешки в тъмното"!
Иванчо:
- Грешките в тъмното правят деца...
Виц на деня Виц на деня - Защо борецът държи нож в хладилника?
- За да има подръка хладно оръжие!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Когато те съблича мъж - това е любов, когато крадец - това е престъпление, а когато те съблича държавата - това е закон.

Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори