×
Бизнес ЮГ София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • София посреща мощите на Свети патриарх Евтимий
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Енергетика от следващо поколение: Накъде се е запътила България?


Енергетика от следващо поколение: Накъде се е запътила България?
Страната има значителен потенциал за развитие, но за него се изискват последователни политики, инвестиции и не на последно място – стабилна политическа обстановка
23 Юни 2024, Неделя, 12:16 ч.
Автор: Флагман.БГ

Днес се отбелязва Денят на енергетѝка, вижте мнението на експерти от сектора

Дни преди професионалния празник на енергетиците, който се провежда последната неделя на месец юни, българската енергетика отново попадна под прицела на Европейската комисия. За пореден път страната ни беше призована да намали зависимостта си от изкопаеми горива и да ускори своя преход към чиста енергия, пише economic.bg.

На фона на призивите от Брюксел, секторът у нас изглежда все още е на кръстопът – между традиционните източници и модернизирането към по-зелена и устойчива енергийна система. Страната има значителен потенциал за развитие, но за него се изискват последователни политики, инвестиции и не на последно място – стабилна политическа обстановка, която да дава добра основа за предстоящите промени.

Краят на въглищата

2038 г. е обявената крайна дата за извеждане на въглищните централи, но това дълго сбогуване на България с тях до голяма степен се дължи на политически решения, базирани на популизъм. Ако всичко зависеше от пазара, те нямаше да намерят място в енергийния микс заради високата цена, на която произвеждат. С решение на Народното събрание от 31 януари 2020 г. депутатите задължиха Министерския съвет да предприема всички необходими мерки, за да гарантира работата на държавната въглищна топлоелектрическа централа. И всяко правителство го следва, оставяйки ТЕЦ-а част от микса за потребителите. Само преди няколко дни енергийният министър издаде заповед, с която 2.628 млн. MWh от ТЕЦ "Марица Изток 2" влязоха в микса за следващата година, поставяйки за поредна година комплекса на "изкуствено дишане".

Всъщност зависимостта от изкопаеми горива намалява, но това не е резултат на конкретни държавни решения или политики, а е по-скоро в резултат на пазарна динамика, коментира пред Economic.bg Мария Трифонова, преподавател в стопански факултет на СУ "Св. Климент Охридски".

Тя обяснява, че в Плана за възстановяване и устойчивост има климатична цел, която е обвързана с намаляване на емисиите в сектор енергетика, което означава намаляване на дела на изкопаемите горива в енергийния микс.

С решението, което тогава парламентът взе, се блокира всъщност изпълнението на реформата. Ние забелязваме, че целта се изпълнява, но формално, а не е в резултат на политика, както е заложено в самия План“.

Според нея това е и една от причините България да няма отчетен напредък по Плана за възстановяване и да не може да се възползва от следващия транш, който беше предвиден.

На фона на нестабилната политическа обстановка последните години страната ни все още няма ясен план кога и как ще се откаже от въглищата, с какво ще ги замени и накъде ще насочи работещите в сектора. Мерките по Фонда за справедлив преход, които в момента стартират, са само началото на този дълъг и сложен процес. Те имат за цел да го подпомогнат, но за да се случи той наистина справедливо, са нужни конкретни решения, които до момента не са взети.
Нова базова мощност

За заместваща базова мощност България се е насочила към нови два ядрени блока по американска технология на "Уестингхаус", които да заработят на мястото на 5 и 6 блок в АЕЦ "Козлодуй". Амбициите са първият нов блок да е готов до 2035 г., но редица експерти смятат, че срокът е прекалено амбициозен. Секторът обаче е раздвоен за нуждата от нова ядрена мощност – за едни това са големи, скъпи и бавни енергийни проекти, а за други – жизненоважни за българската енергетика.

Много са предизвикателствата, тъй като натискът на производството на електроенергия от възобновяеми източници е огромен, а в същото време онези мощности, които участват в балансирането и регулирането на електроенергийната система, постепенно се извеждат. Пред нас, енергийните експерти предизвикателствата са много, тъй като ние трябва максимално бързо да намерим техническо решение, с което да осъществим заместване на тези конвенционални мощности", коментира за Economic.bg проф. Валентин Колев, е енергиен експерт и председател на Българската браншова камара на енергетиците.

По думите му наличието на базови мощности определя сигурността на една електроенергийна система, както и възможностите за присъединяване на нови ВЕИ. Той е категоричен, че имаме нужда от четири нови ядрени блока.

Изпълнителният директор на Електроенергийния системен оператор (ЕСО) Ангелин Цачев също подкрепя проекта за минимум два нови ядрени реактора у нас. Той допълва, че базовите мощности от новите атомни централи ще бъдат мощности, които ще ни гарантират динамичната устойчивост на системата и ще разчитаме на тях, защото са нискоемисионни и могат да бъдат конкурентоспособни.

Според Трифонова обаче в България имаме прекалено голям фокус върху нуждата от нови базови мощности, без да сме взели под внимание всички потенциали, които имаме за огъвкавяване на мрежата, които се крият в дигитализация, интеграция, по-добра свързаност със съседните държави, управление на търсенето, планове за включване на децентрализирани консуматори, като електромобили, които можем да използваме.

Тези потенциали остават все още недостатъчно добре адресирани и, разбира се, енергийната ефективност, защото преди да планираме каквито и да е базови мощности трябва да помислим първо къде да може да спестим", казва тя.

Мрежата е все по-важна

През последните няколко години ЕСО прави сериозен план и инвестиции за развитието на мрежата във връзка с развитието на ВЕИ мощностите. И макар често тя да се задъхва от ВЕИ-тата, директорът на ЕСО е категоричен, че нашата мрежа е в много добро състояние от гледна точка на развитие и присъединяване на ВЕИ мощности.

Последните 2 – 3 години присъединихме над 2000 MW, тази година още 1000 MW нови ВЕИ мощности, подписали сме договори за присъединяване на 4500 MW в мрежа средно напрежение и още 8000 MW във високо напрежение. Оттук нататък инвеститорите трябва да направят стъпките да си изпълнят инвестиционните намерения", допълва той.

Цачев обясни, че ЕСО предвижда дейности, които да повишат още повече междусистемната свързаност, да изчистят тесните места в мрежата и да създадат допълнително по-висок капацитет не само за присъединяване на ВЕИ мощности, а капацитет за присъединяване на нови потребители.

Той разказа, че предстоят проекти, насочени към автоматизация на мрежата, и ЕСО работи с електроразпределителните дружества по идея за автоматизиране на меренето и събирането на данни от електромерите в един информационен хъб. Тя ще може да бъде предоставяна на координатори, търговци, агрегатори и ще дава възможност в реално време потребителят да наблюдава каква е неговата консумация и цената в съответния сетълмент период. Така всеки ще може сам да си направи сметката дали да потребява в момента или да изчака да си пусне пералнята и сушилнята след 30 мин.

Ще се постараем с този проект да насърчим активните потребители в страната, с което се надяваме, че ще балансираме още по-добре мрежата“.

Цачев е категоричен, че потребителите трябва да станат активни, да бъдат част от пазара, да бъдат запознати с това, какво се случва на пазара и така те наистина ще започнат да помагат за балансирането на системата.
Не е само слънцето

Когато говорим за възобновяеми енергийни източници, в България най-често се сещаме за енергията от слънцето и соларните централи. Това обаче съвсем не е единствената зелена енергия, въпреки че в българския енергиен микс е преобладаваща.

В своите препоръки към България ЕК в този доклад за първи път подчертава, че не просто трябва да инвестираме във ВЕИ, а да засилим инвестициите във ветроенергийни източници.

Трифонова проследява данните за новите вятърни мощности у нас, които показват, че последната турбина, влязла в експлоатация в България, е била 2013 – 2014 г.

Вече над 10 години ние нямаме нито един нов проект, който да е доведен до край и да е въведен в експлоатация".

Тя обяснява, че инвеститорите се "спъват" в административните процедури – не получават разрешителни за строеж, за присъединяване, имат високи разходи за присъединяване, което прави проектите неконкуретноспособни. В България екологичните оценки траят по три – четири години, а в последния европейски регламент беше изрично казано, че процесът за такъв тип проекти трябва да бъде сведен до 1 – 2 години.

За пример, в други европейски държави се идентифицират зони за ускорено развитие, най-вече за вятърни мощности и такъв тип мониторинг програми се правят за цялата зона, което дава възможност на инвеститорите да разработват проекти в тази зона.

Според Трифонова амбицията ни за вятър е изключително ниска – 1 GW до 2040 г.

Когато нямаме балансирано развитие на различни ВЕИ технологии – това се отразява на целия ВЕИ сектор – той също не е устойчив“.

Цачев уточнява, че след промяната в Закона за енергетиката през март и в Наредба 6, с които се премахна ПУП като изискване за сключване на предварителен договор и се удължи срокът на действие на предварителния договор само за вятърните централи, има сериозен интерес за развиване на такива проекти и ЕСО има множество запитвания.

В момента говорим с няколко големи инвеститора и проектите, които искат да развиват, и са подали заявления към нас са от порядъка на 1500 MW общо, като самите проекти са между 50 и 300 MW".

Той каза още, че у нас започва интензивно да се говори за хибридни проекти, в Ямболско е в ход такъв проект и ще има и други.
Системи за съхранение

Решението за баланса на мрежата са системите за съхранение, категоричен е Цачев.

Доскоро електроенергетиката беше много инертна система и бавно променяща се, а сега много се променя с ВЕИ и батериите, които навлизат", казва Мартин Георгиев.

Затова се променят начините, навиците и подходите за управление на системата, допълва директорът на НЕК.

Той обясни, че съгласно проучвания в световен мащаб, ВЕЦ представляват 95% от капацитета за съхранение на енергия.

    Съхранението има ключова роля и производство в моментите, в които има нужда, тъй като знаем, че ВЕИ работят, когато природата позволи, което в доста случаи не съвпада с производството на енергия", допълва Георгиев.

Той очаква в бъдеще, с допълнителното навлизане на ВЕИ, да се ускори тенденцията за използване на ВЕЦ, които имат ключова роля за енергийна сигурност и независимост, тъй като са местен ресурс, който помага в моменти като 2022 г. да се мине по-лесно през тези процеси.

Пазарът все още е регулиран

И макар потребителите да могат да играят много важна роля в балансирането на системата, домакинствата все още са на регулиран пазар, цената на тока остава евтина, което от една страна ги предпазва, но от друга не им дават стимул да са активни участници в него. България е една от последните страни в ЕС, в която пазарът не е либерализиран, а това трябваше частично да се случи от 1 юли, но отново беше отложено – до юли 2025 г., а в началото на 2026 г. той трябва да е напълно либерализиран за домакинствата. Това означава, че всеки ще трябва да намери търговец, който да му доставя електроенергията, която вече няма да бъде на регулирана цена.

Според Мария Трифонова  решението да се отложи реформата "беше чист популизъм в момент, който наистина беше удобен".

И експертите, и Министерството на енергетиката са на мнение, че либерализацията трябваше да се случи сега, в момент, в който цените са ниски и щяхме безболезнено да минем през този процес, който е дългогодишно отлагана реформа.

По думите ѝ битовите потребители са сериозен сегмент от консумацията на ток и към тях не отиват никакви ценови сигнали и знаци за това как те трябва да оптимизират.

Ако съчетаем либерализацията с влизането в реално действие на един такъв проект (информационен хъб – бел.ред.), това ще бъде най-добре за потребителя и той ще се чувства уверен да взима правилни решения – кога да потрябва енергия и колко."

Изпълнителният директор на Национална електрическа компания смята, че при домакинствата трябва много промяна в навиците и по думите му все още сме доста далеч от това те да участват активно на пазара, тъй като едно домакинство трудно би се лишило от комфорта да използва енергия, когато иска, за да спести около 10 лв. на месец.
Накъде сега?

Според Георгиев българската енергетика е на прага или в началото на декарбонизацията и тоталната трансформация и промяна. Освен промяна на източниците и въглеродния отпечатък при производството на електроенергия, в България се наблюдава тенденция на децентрализация. Това е предизвикателство за управление на мрежата и адаптирането ѝ, казва той.

Цачев вижда бъдещия ни енергиен микс от поне още 4 ядрени блока в системата (4000 MW), които да осигурят базовата мощност, възобновяеми мощности – слънце и вятър, системи за производство на водород, които да дадат възможност да заместим природния газ, две помпено-акумилиращи централи, които да дадат възможност енергията от ВЕИ да бъде съхранявана през деня и използвана в последствие за производство на водород и за балансиране на системата, както и добра и сигурна електропреносна и електроразпределителна мрежа, която да гарантира преноса на тази енергия.

Трифонова е на мнение, че необходимостта от огромни инвестиции в енергийния преход е три пъти по-голяма от тази в момента.

Тези инвестиции не може да разчитат само на публични средства. Такива има в момента в тази рамка, в резултат на кризите, но има ясни индикации от ЕК, че няма да бъде насочен толкова голям инвестиционен и финансов ресурс в следващия програмен период след 2027 г."

Тя е категорична, че такъв тип планове за много големи инвестиции, каквито са новите ядрени мощности, особено когато са подкрепени от държавата, спират частния интерес

 Би било добре, колкото може по-малко да се меси политиката в енергетика, да остави експертите да си вършат работа", заключва проф. Колев.

За празника експертите си пожелаха здраве и безаварийна работа. Цачев призова енергетиците да не се плашат от предизвикателствата в сектора, защото промените в следващите години ще бъдат много.

 




Флагман.БГ 6 неща в дома ви издават, че сте бедни 6 неща в дома ви издават, че сте бедни 29/06/2024, Събота 13:40 1
Флагман.БГ Катастрофа затапи АМ "Тракия" Катастрофа затапи АМ "Тракия" 29/06/2024, Събота 12:27 1
14
Коментара по темата
14.
XX
24.06.2024 16:38:14
0
3
ХХ-ристинке, пак започна да сереш мазни говна.
13.
XX
24.06.2024 16:34:39
0
5
Аз разбирам много от енергията, щото вечер до Старата поща редовно пия чисто мъжко мляко.
12.
XX
24.06.2024 16:24:41
1
13
Над 70% гласуват за русофилски партии и затова енергетиката е в това положение.
11.
bai kosta
23.06.2024 20:54:20
12
5
запътила се е към дъното.
10.
XX
23.06.2024 20:27:25
14
4
До 8

"А тези, които спряха Белене и другите работещи реактори, ще висят." - кой? 85те % дет гласуват за ЕС и НАТО и ценностите им ли?
9.
XX
23.06.2024 19:06:51
14
7
С това матрял про'с'таци дет гласуват други да ги управляват, питайте другите.
От кирливи демократи какви отговори за къде са се запътили очаквате?
8.
ТБС
23.06.2024 18:14:31
13
8
Шибаняците от Брюксел що не спряха да внасят изкопаеми горива, а ги увеличиха двойно? Ако имаха какво да копат, нямаше да внасят. Да го духат уродите. А тези, които спряха Белене и другите работещи реактори, ще висят.
7.
292
23.06.2024 16:15:13
12
7
В "Енергетика от следващо поколение", ключовата дума е енергетика. Като и ликвидираме сегашното поколение, поръчение, което изпълняваме като малоумни мазохисти, следващо няма как да има.
6.
изненадан
23.06.2024 15:16:56
13
12
майкопродавецът автор/списвач на поредната пагубна пропагандна статийка предпочита да остане нонимен??
5.
T
23.06.2024 13:59:45
14
15
Към пропаста !
4.
бате Янчо
23.06.2024 13:32:10
13
10
Моля ви, сменяйте по-често снимките на енергетички от рубриката "кафе", че тия все едни и същи!
3.
Ще ви отговоря
23.06.2024 12:48:19
23
39
Запътила се е от изнасяща ел. енергия, да внася. С любезното съдействие на ФАЩ и продажните ни политици
2.
оффф...
23.06.2024 12:38:22
26
30
На къде сме се запътили?
Докато има маймуни, за които заплатите са по-важни от здравето на тези, които дишат сажди - на никъде.
1.
проссия хаос анархия
23.06.2024 12:21:34
20
20
Курс рубла-долар 200
Източник: Yandex
Валутата, която руските граждани и компании държат в брокерски сметки, не може да бъде обект на блокиране и в резултат на това ще се направи принудително конвертиране, обясниха от борсата по-рано. Приблизително 5% от средствата в чуждестранна валута са били блокирани, според оценката на Digital Broker. Компанията, заедно с други големи брокери, включително дъщерно дружество на Raiffeisenbank, Finam и BCS, обявиха на 13 юни, че спират тегленето на долари и евро от сметки, което обаче скоро беше възобновено
Евро-рубла
Евро-рубла
Източник: Zonanews
Седмица по-късно борсата срещна проблеми с теглене на китайски юан, съобщи брокерската компания Sinara в петък. Причина за това са санкциите срещу борсата и NCC, обясни Sinara, добавяйки, че те въвеждат временни ограничения върху транзакциите в юани за своите клиенти. Самата борса увери, че транзакциите с юани "се извършват нормално" и без забавяне на дебитиране и кредитиране на средства
На 12 юни Московската борса беше включена в "черните списъци" на американското Министерство на финансите със своите ключови структури за разплащане - NCC и Националния депозитар за разплащания (NSD). На следващия ден търговията с щатски долар, евро и хонконгски долар спря на борсата и Централната банка започна да определя официални курсове за транзакции на извънборсовия пазар
Де факто единствената чуждестранна валута, достъпна за търговия, беше китайският юан. Но търговията с юани може скоро да бъде спряна, каза източник, близък до Централната банка на Руската федерация, пред Bloomberg. Според него китайските банки, предоставящи такива транзакции, най-вероятно постепенно ще прекратят операциите с борсата поради заплахата от вторични санкции на САЩ.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Куп предавания падат от ефира на бТВ Куп предавания падат от ефира на бТВ Свалят ги заради лятната програма Забрави РД-то на внука си, но не и това на кучето Забрави РД-то на внука си, но не и това на кучето Добромир Гушеров празнува 13-ия РД на кинг чарлз шпаньола си Полк. Марков е лесен – даваш му една кана вино, порция джолан и той е доволен, обяви Радостин Василев Полк. Марков е лесен – даваш му една кана вино, порция джолан и той е доволен, обяви Радостин Василев Бившият спортен министър и лидер на МЕЧ захапа „Величие“ Този актьор продава колата си, иска 90 бона за нея Този актьор продава колата си, иска 90 бона за нея Наум Шопов е известен с педантичността си по отношение на външния вид на своите возила 6 неща в дома ви издават, че сте бедни 6 неща в дома ви издават, че сте бедни Ще се изненадате, но тези вещи не добавят само чар, а липса на вкус АЕГ „Гео Милев“- Бургас отвори врати, за да покаже професионалното обучение на  бъдещето АЕГ „Гео Милев“- Бургас отвори врати, за да покаже професионалното обучение на бъдещето Основната цел на проекта е да подпомогне адаптирането на професионалното образование Шок, гръбначно-мозъчна травма и кома, ето какво се случва при скок от Моста в Бургас Шок, гръбначно-мозъчна травма и кома, ето какво се случва при скок от Моста в Бургас Не се хвърляйте да помагате, ако не можете да плувате - съветва старши спасителят на Северния плаж Петър Русев Деца изпочупиха над 80 надгробни плочи в Нова Загора Деца изпочупиха над 80 надгробни плочи в Нова Загора Всички извършители са между 9 и 11 години Синът на кандидат за депутат от ПП прегази мъж във Врачанско Синът на кандидат за депутат от ПП прегази мъж във Врачанско На този етап е ясно, че жертвата е говорела по телефона и внезапно е излязла на пътното платно. По тази причина младият шофьор не е успял да реагира и го прегазил Стоян Копривленски се срещна с живата легенда Майк Тайсън Стоян Копривленски се срещна с живата легенда Майк Тайсън За такава среща мечтае всеки боец
"Ню Йорк Таймс" призова Байдън да се откаже от президентската надпревара "Ню Йорк Таймс" призова Байдън да се откаже от президентската надпревара Засилва се натискът срещу американският президент в борбата му за втори мандат Зеленски обяви: Подготвя нов план за мир в Украйна Зеленски обяви: Подготвя нов план за мир в Украйна "Не искаме да удължаваме тази война и трябва да достигнем до справедлив мир възможно най-скоро" Принц Уилям и Кейт Мидълтън - „стълбовете“ на „нестабилната“ монархия Принц Уилям и Кейт Мидълтън - „стълбовете“ на „нестабилната“ монархия Принцесата на Уелс е „силата зад трона“, тя се подготвя да бъде кралицата, която да подкрепя принц Уилям, твърдят чуждите медии Нова напаст удари туристите в Гърция, и българите не са в безопасност Нова напаст удари туристите в Гърция, и българите не са в безопасност Крадци обират колите на летовниците в южната ни съседка с иновационно устройство Проститутките в Кьолн въртят голям оборот покрай Евро 2024 Проститутките в Кьолн въртят голям оборот покрай Евро 2024 Клиентите избирали мадами в стриптийз бара, където входът бил безплатен за запалянковци Путин стана за смях: лимузината Aurus, която подари на Северна Корея, е сглобена с южнокорейски компоненти Путин стана за смях: лимузината Aurus, която подари на Северна Корея, е сглобена с южнокорейски компоненти Русия постоянно се хвали с "безаналоговите" си технически възможности, но в действителност не може дори един автомобил да построи сама 66,4% скок в цените на имотите в Гърция за последните 7 години 66,4% скок в цените на имотите в Гърция за последните 7 години Това създавало напрежение в обществото Учени разкриха, кое е по-опасно от шофиране в нетрезво състояние Учени разкриха, кое е по-опасно от шофиране в нетрезво състояние Износените гуми причиняват над 7500 случая със сериозно пострадали или загинали души Леден душ за демократите! Байдън загуби дебата, Тръмп го хули заради войната в Украйна и помощта за Киев Леден душ за демократите! Байдън загуби дебата, Тръмп го хули заради войната в Украйна и помощта за Киев Ще уредя нещата между Путин и Зеленски като избран президент, преди да встъпя в длъжност през януари, закани се милиардерът  Втори мандат за Урсула фон дер Лайен Втори мандат за Урсула фон дер Лайен Избраха и Антониу Коща за председател на Европейския съвет, а Кая Калас ще е върховен представител на ЕС по външна политика
Николай Марков: Николай Марков: Мозъчният тръст и всичко останало във „Величе“ съм аз, няма други! Виц на деня Виц на деня 22:00:
- Скъпи, кое е по-важно за теб футболът или аз?
23:45:
- Разбира се, че ти!
Виц на деня Виц на деня - Здрасти, що си намръщен?
- Щото синът се жени.
- Епа, то сите се женат. Как се казва булката?
- Ханс.
- Аа, ти за това си нервозен. Щото името не е македонско...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Феминистката - жена, която няма полов живот, но твърди, че тя самата така е решила.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори