×
Вкусно ИЗБОРИ 27.10.2024 г. Бизнес ЮГ София Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Няма стига, следващият изборен колапс пристига


Няма стига, следващият изборен колапс пристига
Просто някои от тези формации, чиито лидери виждате, ще изчезнат от политически небосклон, освобождавайки място за нови и екстравагантни проекти на принципа - що да не се пробваме, после ще му мислим
22 Юни 2024, Събота, 17:16 ч.
Автор: Виктория ГЕОРГИЕВА

И на манежа ще дефилират все по-объркани, по-луди, по-неадекватни и комични елементи, претендиращи да ни управляват

Че сме попаднали в една постоянна и безплодна спирала от парламентарни избори, която с всеки пореден предсрочен вот предизвиква все повече проблеми, отколкото решава, е отдавна видно. Резултатът – новите избори ни поднасят просто още от същото, и така до безкрай. Но и не само защото активността намалява все повече и повече, за сметка на апатията и тоталното отвращение на суверена от поднесените му вариации, които със съвсем малки нюанси, просто повтарят предходните, а защото до Народното събрание се добират все повече бутафорни проекти, чиито създатели сами нямат идея защо са попаднали там.

Пак ли избори?

На последно провелите се избори 2в1 в началото на месеца, ГЕРБ, със сериозна разлика пред следващите ги втори и трети, спечелиха вота. Но не чак толкова убедително, за да могат да управляват самостоятелно. Доскорошните им (не)коалиционни партньори ПП/ДБ, къде поради явната си немощ, къде поради големия отлив на поддръжници и опасността от тотално заличаване (именно поради сглобката с ГЕРБ), заявиха, че категорично ще са в опозиция.

Вторите – ДПС, обикновено предпочитащи да са в сянка, макар от тях често да зависят много неща в родната политика, макар и да откриха доста сходства с приоритетите си и тези на ГЕРБ, не дадоха ясна заявка, че желаят да официализират своя резултат, озовавайки се в управлението. А вероятно причината е, че и да го бяха направили, депутатите на двете партии в парламента нямаше да са достатъчни за сформирането на кабинет.

Да се говори за кабинет с участието на „Възраждане” е утопично – както поради отношението на останалите партии към формацията, водена от Костадин Костадинов, така и поради нежеланието им. За БСП все по-силно важи максимата – или добро, или нищо, която се използва за мъртвите и съвсем неслучайно столетницата все по-често е припознавана с този израз. Оставката на Корнелия Нинова и вътрешните боричкания заплашват дори съществуването на партията, поради което каквито и да е щения за участия в управление, са изтласкани на заден план. Не, че и ГЕРБ виждат БСП като възможен вариант.

Остават ИТН, които в първите дни след изборите бяха считани за сигурната трета формация в конфигурацията, те бяха и единствените извън ДПС, които се отзоваха на преговорите с ГЕРБ, докато изведнъж, именно след срещата, заявиха, че няма никакъв вариант да подкрепят правителство с първия мандат. Единствената опция пред тях била такова с третия мандат, който да им бъде връчен на тях. Тогава щели да предложат експертен кабинет – заяви лидерът на партията Слави Трифонов.

Експертен кабинет предложи и Бойко Борисов, но постави няколко условия – премиерът, министърът на външните работи и министърът на отбраната, да са излъчени от ГЕРБ. Другото условие касаеше избора на Рая Назарян за председател на Народното събрание и гласеше, че ако тя не събере достатъчно подкрепа, това ще означава край на преговорите за правителство.

Първият ден се случи именно това – Назарян не събра достатъчно брой гласове, защото ИТН не я подкрепиха. Вторият опит беше успешен и с техните гласове тя бе избрана. Това обаче не се оказва достатъчно и Борисов заяви и че ако не се формира с кабинет с първия мандат отиваме на избори. Отново. И пак. За пореден път.

Какви са вариантите?

В последните дни лидерът на ГЕРБ нееднократно заяви, че за него най-добрият вариант е ПП/ДБ да подкрепят предложението за експертен кабинет с мандата на ГЕРБ.

Но и извън позицията на ИТН, ГЕРБ, в частност Борисов, видимо се дърпат от управление с явното участие на Движението, поради вероятните имиджови щети, които би им нанесло това. Само че, това по-скоро са бели кахъри, а тези евентуални щети са част основно от реториката на ПП/ДБ, не реална опасност. Но Борисов все пак не иска. Дали поради риска решенията в голяма степен да зависят от формацията, водена от Делян Пеевски, дали поради опасенията, че главно действащо лице ще бъде именно вече споменатият депутат, дали поради някакви други съображения.

Напълно реална изглежда възможността да бъде сформиран кабинет и в третия мандат, поне по отношение на броя депутати и партиите, които биха могли да подкрепят партията на Слави Трифонов, но тук пак стигаме до предупреждението на Борисов, че няма ли кабинет с първия мандат, пак ни чакат избори. Предстои да разберем дали това е просто ултиматум или напълно реално предупреждение, че ГЕРБ няма да подкрепят никоя друга формация като партия-мандатоносител.

Разбира се, дори и ИТН да гласуват против кабинет, излъчен от партията на Борисов, винаги съществува и възможността някои от БСП да подкрепят кабинет на ГЕРБ, имайки предвид разнобоя, царящ в столетницата. Тоест, точната бройка, която би била необходима, е 6 глава, като има възможност те да са и от хората на Нинова, които сега са низвергнати, и от новите силни в партията. Но такъв евентуален кабинет би бил крайно нестабилен, а и отново стигаме до проблема с ДПС, който Борисов иска по всякакъв начин да избегне.

И замириса на... избори

Вместо в началото на юни да въздъхнем облекчено, стягайки куфарите за морето, отметнали бремето на безспирните избори, които като дамоклев меч висят върху страната ни от прекалено дълго време, по всичко личи, че най-логичната развръзка отново са изборите. Но всъщност „развръзка” не е правилната дума. Нов възел е. Поредният, който все повече ни отдалечава от възможността най-накрая поне този проблем да бъде разрешен, за да можем управляващите ни, евентуално, да отправят взор към по-належащите въпроси, които отдавна чакат своето решение.

Не по-малко сериозен е проблемът, че явно избирателите, освен крайно отегчени от постоянни кръговрат на изборите, вече са и толкова безразлични към случващото се, че освен все по-голямата група на негласуващите, формират и крило на далите гласа си ей така, просто за майтапа, на формации, от които не се очаква да сътворят нищо ползотворно. Тоест вече и клетият суверен си прави гавра, но не само с тези, които очакват да управляват, а със самия себе си, макар явно да не го осъзнава.

А политическата ни класа, с цялата насмешка, който вече буди този израз, за пореден път не съумява да надскочи и загърби тяснопартийните си интереси, за да може да сформира правителство. Какво очакват лидерите от нови избори? Надали хранят илюзии, че изведнъж гласуващите ще се увеличат, напротив, вече дори и децата разбират, че всеки следващ вот бележи рекорди по ниска избирателна активност. Да очакват, че ще получат резултат, достатъчен им да управляват самостоятелно, със сигурност не го вярват и най-големите оптимисти.

По-добре няма да става, вероятно с тези темпове, просто някоя или някои формации ще изчезнат от политическия небосклон, освобождавайки място за нови и екстравагантни проекти, формирани на принципа – е, що да не се пробваме, после ще му мислим. И така, неусетно някак, парламентът се превърна в цирк, на чийто манеж дефилират все по-объркани, по-луди, по-неадекватни и по-комични елементи, претендиращи да ни управляват.




Флагман.БГ 10 фрази, характерни за жените гаднярки 10 фрази, характерни за жените гаднярки 28/09/2024, Събота 22:00 0
Флагман.БГ Така се приготвя туршия само със сол Така се приготвя туршия само със сол 28/09/2024, Събота 21:00 0
Флагман.БГ Прибраха я в Психото Прибраха я в Психото 28/09/2024, Събота 20:00 1
Флагман.БГ Тя се събра със Слави Трифонов Тя се събра със Слави Трифонов 28/09/2024, Събота 19:40 0
23
Коментара по темата
23.
Кратун
25.06.2024 17:36:34
0
1
КОМЕНТАРЪТ ЗА ПП Е ОЧЕВИДНО СУБЕКТИВЕН. ПП СА НЕКАДЪРНИ, ВИСОКОМЕРНИ, НАГЛИ, ИНФАНТИЛНИ, НЕУКИ. И ТОВА ПРОДЪЛЖАВА. ДРУГОТО СА ПРИКАЗКИ НА СЕКТАНТИ.
22.
Шишииии
23.06.2024 13:25:09
7
1
Писна ни от избори . Приключваме . Нашето семейство беше пръснато по света . От пандемията насам все си търсим причина да останем ..... явно няма да е за дълго .
21.
ИТН
23.06.2024 11:36:43
0
5
Тошко от ИТН иска третия мандат, защото знае че герб и дпс ще ги подкрепят.За доброто на България и за наше добро.На тези преговори станаха отвратителни ИТН
20.
Мурти, колегата на баче Кико
23.06.2024 09:57:29
0
1
Няма стига! Целият- вътре!
19.
Mila
23.06.2024 08:52:34
12
5
Според народа всичките са за изчистване,затова не гласуват хората,40 години ни снижиха със дъното!
18.
Георги
23.06.2024 00:24:53
15
0
В статийката не се споменава ПП Величие, а авторката на снимката си гледа като онзи министърът на културата младичкия трагик...
Какво стана с Луна? Не беше ли русата жена, предсказана от Ванга, че ке спаси България?
Толкова много въпроси, а толкова малко уиски :(
17.
до 16
22.06.2024 21:19:43
11
5
Нали администрацията на мутрите и доносниците прави законите и изборите. Не си в час с Българската "демокрация"-наши и ваши. Гласуваш за един получаваш друг. Нямам намерение да гласувам манипулатори. Корпоративен вот за мургавите?!?
16.
Do 12
22.06.2024 20:56:53
6
17
Еми да точно 30% администрация и хранилки . А говедата си мислят че като не гласуват ще се случи чудо но уви.. и 30% са достатъчни да си вървим по старо му !
15.
ГРАЖДАНИН
22.06.2024 20:54:47
7
6
РЕЗУЛТАТ ЩЕ ИМА АКО В ЛИСТИТЕ СА НОВИ НЕУЧАСТВАЛИ В ИЗПЪЛНИТЕЛНАТА ВЛАСТ БЕЗ КРИМИНАЛНИ УЛИКИ f
14.
Слънцето и морето
22.06.2024 20:36:58
7
3
В началото бе Делото. После - сделките.
13.
Слънцето и морето
22.06.2024 20:33:51
8
4
Наистина странно нещо е животът. В един друг коментар бях драснал, че политиката е мръсно нещо, парите също.
Тълпата при избори никога не се стреми към истината, тя се отрича от очевидностите, които не й харесват, и предпочита да се кланя на заблудата, ако тази заблуда я изкушава.
В началото бе Делото. После - сделките.
12.
Товарищ Сталин
22.06.2024 20:30:08
11
12
Има Български "политици" има проблем и кражби за милиарди, няма Български "политици" ,няма проблем и кражби за милиарди. 30 процента гласуващи са от ДС, военни, милиционери, администрация-чиновници и лапачи нищо не произвели за Родината си!
11.
Иванчо
22.06.2024 18:33:53
21
13
Всичко е пълен провал!
10.
Дааааа
22.06.2024 18:25:28
27
29
Какъв трябва да си, че да гласуваш вече над 30г. за едни и същи престъпници !? Пълен, завършен идиот
9.
ХааааХа
22.06.2024 18:23:12
30
10
Само супер малоумните и заинтересованите гласуват в България.
8.
!!!!!!!!!!!!
22.06.2024 18:21:33
16
18
Хората ше гласуват само тогава когато има запитване към изборите с въпрос ! В затвора ли да влязат тези всички престъпници, или да върнем смъртното наказание за тях. Като отговора да бъде задължителен и моментално изпълнен.
7.
Бургазлията
22.06.2024 18:07:36
31
40
От 15 г. ГЕРБ ДПС на водят все по-надолу .
Докато Борисов и Пеевски са в политиката , България ще загива , докато изчезне!
6.
Хахаха
22.06.2024 18:05:03
17
15
Докато не се обедини мършата и да реши кой иска да е оправлява така ще е .
Трябва да се гласува само за една партия другите аут !
Само ДПС например . Незнам .
5.
оффф...
22.06.2024 17:54:29
12
15
"точната бройка, която би била необходима, е 6 глава"

Флагман, защо все още и давате възможност да пише на тази?
4.
ПП-ДБ са вредни за България
22.06.2024 17:47:55
24
44
Махна се правителството на Денков паткана и работата се отпуши!
В Несебър дойде финансирането, спряно от Асен тръбата, работи се за ново ЛЕД осветление, нови ВиК инсталации, преустройство на ул.Първа, въобще кипи живот за трудещите се българи!
Педалите с Пудели и пачки са вредни за България! Факт!!!
Искаха да налапат цяла България, както опапкаха столицата!
Дано да им затъкне накраденото, за лекарства да не им стигне!
Няма да се скрият по островите с кеша, примера на Поли Пантев и Къро да им е обица на ушите!
3.
До 1 Отговор за 200лв
22.06.2024 17:43:19
12
38
Когато един партиен лидер - макар и на 1-2 процентова партия, но участваща в голяма коалиция - заплаши, че ако не спечели изборите, ще ни прати на следващите, това се нарича рекет. Необходимо е колкото се може повече граждани да научат за този рекет и да са предупредени, че се готвят да абортират техния пореден вот . Съответно - да си направят сметката за кого и защо да гласуват. Този партиен лидер - и неговият рекет са в пряка услуга на едноличната власт на Радев!
Не гласувайте за маргинали,които се търкаляха в краката на Радев по жълтите павета!
Тъпото парче Кирчо Простото реши да става културтрегер, като парапет-трегер!
Изгледа два БГ филма и се вживя в ролите.
„Баш майсторът“- тури капата на цял народ и народът „изпуши“. Взе се за адаша му Кирил, ама Господинов бе друга вселена!
„Опасен чар“- лъжеше жените и не само. Първо се появи като Буревестников – бури, промени, лъжи, бало си мамата! После като Ястребовски- като един „ястреб“ продаде оръжието на България! Сега го играе Соколов – като един сокол ще вземе под крилото си врабчетата от
Да е Бъ! Оказа се чист Мисирков!
2.
паткан
22.06.2024 17:32:55
33
25
Със тези същите к-ви изберателната активност ще е още по ниска.
Трябва да вземем метлата или тоягата, според това кой от какво разбира.
1.
Въпрос за 100 лв
22.06.2024 17:22:25
51
34
До Боко и Шиши
А ,бе ,Убавци, като сте толкова отговорни,защо свалихте редовно-добре работещо правителство ???
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Средната чиста заплата при влизането ни в еврозоната ще е 1000 евро Средната чиста заплата при влизането ни в еврозоната ще е 1000 евро Нетната средна заплата в България е четири пъти по-ниска от в Германия, а работната седмица при нас е дори по-дълга 10 фрази, характерни за жените гаднярки 10 фрази, характерни за жените гаднярки „Съжалявам, ама не съжалявам“… - това фалшиво извинение можете да чуете от жени, които не искат да бъдат държани отговорни за това, че са наранили някого 3 начина да спечелите сърцето на добър мъж 3 начина да спечелите сърцето на добър мъж Уважавайте го Като в Северна Корея: Водеща в Ливанската телевизия плаче, докато съобщава за смъртта на Хасан Насрала Като в Северна Корея: Водеща в Ливанската телевизия плаче, докато съобщава за смъртта на Хасан Насрала Лидерът на терористичната организация „Хизбула“ бе убит при израелски въздушен удар в нощта срещу събота 4 зодии, които понасят най-тежко скръбта 4 зодии, които понасят най-тежко скръбта Дали сте сред тях Така се приготвя туршия само със сол Така се приготвя туршия само със сол Вижте как Преизбраха Любо Ганев начело на федерацията по волейбол Преизбраха Любо Ганев начело на федерацията по волейбол Той ще я ръководи през следващите 4 години Бабата на прегазеното дете Дора Пембето ридае неутешимо, влязла в магазина и оставила момиченцето пред вратата Бабата на прегазеното дете Дора Пембето ридае неутешимо, влязла в магазина и оставила момиченцето пред вратата Детето изскочило внезапно на пътя, гледката била ужасяваща, разказват местни  НАП извади на тезгяха нива на цената на чифт дънки НАП извади на тезгяха нива на цената на чифт дънки Това е и най-евтиният имот, който може да се намери на сайта на агенцията Прибраха я в Психото Прибраха я в Психото Гергана се закани да "пръсне черепа" на певицата Дара Екимова
Кои висши лидери и командири на „Хизбула“ са убити или са станали мишена на израелски удари Кои висши лидери и командири на „Хизбула“ са убити или са станали мишена на израелски удари През последните месеци Израел нанесе много тежки удари на „Хизбула“ Продадоха на търг писмо с първата германска марка за 440 000 евро Продадоха на търг писмо с първата германска марка за 440 000 евро Това е единственият подобен екземпляр Турция и Германия спорят за дюнера, ЕК се намеси Турция и Германия спорят за дюнера, ЕК се намеси Турция поиска преди време от Европейския съюз защитен статут за дюнер кебапа, тъй като рецептата на популярното в Германия ястие, се различава значително от традиционния вариант "Хизбула" потвърди смъртта на Хасан Насрала "Хизбула" потвърди смъртта на Хасан Насрала Израел съобщи по-рано за ликвидацията на лидера на организацията Кашпировски се завърна Кашпировски се завърна На първата сесия са отишли 300 души, които не само са могли да „поздравят“ именития феномен, но и да си купят стоки, произведени под марката Kashpirovsky - торби със сол, които имали „мощен психологически ефект“ Осъдиха го на 865 години затвор Осъдиха го на 865 години затвор Магистратите бяха безжалостни към строителя на рухналата сграда, в която згинаха 96 човека Спаси новото предаване на Маги Халваджиян Спаси новото предаване на Маги Халваджиян Добре, че е Рачков Умира от глад Умира от глад Едва се изхранва в Игри на волята Култов висаджия, братовчед на Васко Илиев, не може да си плати парното Култов висаджия, братовчед на Васко Илиев, не може да си плати парното Топлофикация е запорирлала сметките на фирмата му Влиза в хитово предаване на Нова тв Влиза в хитово предаване на Нова тв Галена ще е част от Пееш или лъжеш
Асен ВАСИЛЕВ Асен ВАСИЛЕВ Законите у нас не могат да зависят от телефонни обаждания Виц на деня Виц на деня - Как спиш нощем, като знаеш, че има хора, които те мразят?
- Спя без гащи, за да ми е по-лесно да ме целуват...
Виц на деня Виц на деня - Ако беше по хубав, щях да дойда на среща.
- Ако бях по хубав, щях да поканя сестра ти!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Мили деца, учете! Вие сте бъдещето на Германия, Великобритания и Щатите.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева-Бакалова
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори