×
Бизнес ЮГ София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

НАП гони 30 души за пари от Тик-Ток, рови за бакшиши и от Онлифенс


22 Юни 2024, Събота, 19:00 ч.
Автор: Флагман.бг

Удържат до 15% на най-добрите автори
 

Данъчни погват автори на видеа в социалните мрежи, които не декларират доходите си. На фокуса на НАП от миналия месец специално са доходите, получени от фенове и зрители чрез вътрешни механизми на съответната платформа. Дълго време тези пари не правеха впечатление на данъчните, но вече са на прицела им.

Известни и не съвсем известни личности ползват социалните мрежи като Tик-Ток, Фейсбук, Инстаграм, Ютюб, за да разпространяват създадено от тях съдържание най-вече под формата на видеоклипове. С цел да развиват тази ниша социалните мрежи създадоха методи, чрез които потребителите, които харесват клиповете, да могат да го покажат на съответната интернет звезда, но не просто чрез лайк (харесване) или сърце. Така въведена на практика бе опцията за реален паричен превод, с който те финансово да подпомагат и окуражат съответните създатели на съдържание да снимат още от същото.

В Тик-Ток например феновете могат да закупят т.нар коини (монети) с реални пари в самото приложение. С тези монети после те могат да избират т.нар. гифтове (подаръци) под формата на емотикони и анимации, които да изпращат на авторите на видеата по време на техните излъчвания на живо или гледане по-късно. Когато някой автор на видео получи подаръци, TikTok ги преобразува в т.нар. диаманти. Всеки автор може да превърне диамантите си в реални пари, които влизат по банковата му сметка. Tik-Tok взема комисионна от транзакцията, а остатъкът се прехвърля на автора на клипа.

В Ютюб пък има т.нар. суперчатове и суперанимирани стикери, за които зрителите плащат, ако са доволни от гледаното. В тази мрежа феновете могат и да се абонират за канала на автора срещу месечна такса. В Инстаграм пък по време на излъчвания на живо феновете могат да купуват т.нар. значки, за да подкрепят своите любими автори. Мрежите превеждат парите на автора, като удържат процент. Стимули за автори има дори и във вече смятаната за пенсионерска социална мрежа Фейсбук.

Сериозни пари се въртят и в станалата известна предимно с порно и видеосъдържанието си социална мрежа Онлифенс. Там феновете се абонират за профила на създателя срещу месечна такса, за да получат достъп до ексклузивни снимки, видеа и публикации. Има опция и за даване на бакшиши. Всеки лев, даден за някоя онлайн звезда, минава през платформата, която удържа 20% и превежда остатъка към нея.

Във всяка платформа има предупреждение към авторите, че те трябва да декларират приходите си и да плащат съответните данъци. Въпреки това се оказва, че голяма част от набралите популярност в интернет автори не го правят, а НАП е надушила това. От службата вече са започнали проверки и ревизии на физически лица, които получават доходи от социалните мрежи. Възложени са 28 контролни производства на лица, получаващи доходи от публикуване на съдържание в социалните мрежи, за споделяне на видеосъдържание, заявиха за „Телеграф“ от НАП.

За някои от лицата доходите се проверяват за пет години назад, за други – в зависимост от това кога са регистрирани профилите в социалните мрежи. Установените недекларирани данъци и осигурителни вноски към момента са в размер между 1000 лв. и 30 000 лв. на човек. След отправена покана към лицата част от тях са внесли доброволно своите задължения, казаха още от НАП. От агенцията призоваха създателите на видеа да декларират и плащат всички получени от тях доходи, като за улеснение могат да ползват интернет портала на НАП, където всичко това се случва по дигитален и дистанционен начин.

Фенове плащат с панда и любовен взрив
В Tик-Ток всяка монета (коин) струва около 1,5 цента (3 стотинки) и може да се купи в различни пакети по бройки. Например 65 монети за 2 лв. или 1321 монети за 40 лв., или дори 16 500 монети за 500 лв. С тях потребителите си купуват разнообразни гифтове като панди (15 стотинки), италианска ръка (15 ст.), любовен взрив (75 ст.), слънчев крем (1,50 лв.), дъгоповръщане (3 лв.), концерт (15 лв.), богаташ съм (30 лв.), и драма кралица (50 лв.). Когато някой Тик-Ток потребител хареса видео, той праща съответния подарък на автора, който след това го превръща в кеш по банковата си сметка.

Удържат до 15% на най-добрите автори
В повечето случаи става дума за недекларирани доходи по Закона за данъците върху доходите на физически лица. Приходите от социални мрежи не подлежат на облагане с ДДС, но авторите са длъжни да си направят регистрация по ЗДДС, ако получат повече от 100,000 лв. за период от 12 месеца. От НАП обясняват, че в годишната данъчна декларация парите от Тик-Ток гифтове влизат в категория „дарения и бонуси“ и се облагат с данък от 10%. Продажбата на диаманти в Tик-Ток пък НАП третира като доходи от прехвърляне на права или имущество или продажба на финансови активи. И там ставката е 10%, но има и признаване на 10% нормативно признати разходи. Всичко това обаче важи при по-малки и по-редки преводи. Най-известните автори, които получават гифтове непрекъснато, отиват на 15% ставка, защото се води, че извършват дейност „по занятие“.
 


В категории: Животът


Голям пожар край Мъглиж
Голям пожар край Мъглиж 30/06/2024, Неделя 19:40 0
13
Коментара по темата
13.
От Кючука
25.06.2024 19:16:34
0
1
ПРАВЯ СИ СУПЕР ПАРИ, И НЯМА ДА ПЛАТЯ ЕДНА СТОТИНКА НА ТЕ'Я ЛАЙНАРИ! АЙ ДА ВИДИМ, КАК ЩЕ СТАНЕ??? НАПАДЖИИ - ЩЕ ВИ ПИКАЯ В УСТИТЕ
12.
Мария
25.06.2024 09:22:12
0
0
НАП вместо да се занимава с кокошкари, да вземе да направи ревизии на доходите и имуществото на политици, съдии, прокурори, общинари... После КОНПИ да се размърда и да прибира всеки лев и всеки имот, за който не може да се докаже законен доход. Ако наистина има грижа за парите на държавата, започвайте отгоре надолу, защото сегашното е от типа "цялата пара в свирката".
11.
DARKI
24.06.2024 12:18:46
0
0
Сашо дебелия, всичко се връща, копеле мръсно!
10.
Голата маймуна
23.06.2024 01:28:43
0
7
Пишете, че Сашо дебелия им пуска проверката и после и него да проверят!
9.
До бел делфин
23.06.2024 00:31:23
3
5
Да бе верно- бутилките с геймърска моча, носени гащички, наслоени памперси, изрезки от нокти как точно ще ги класифицират и обложат с данък?
Въпросът е важен, защото това е "индустрия" за стотици милиони годишно... и същевременно признак че живеем във времената, описани в Откровението на Йоан
8.
ЛИКУЙ НАРОДЕ
22.06.2024 23:45:47
1
8
НАП-а ша ги фане за Дедовия,тия дето си ги изброил.....мхм.....чакай и се надявай.....

до наказателя 7
7.
Наказателят
22.06.2024 23:23:57
9
17
А така гонете ги до дупка тия безделници тъпи тик токъри ютюбъри и подобна паплач, да ходят да работят по 12 часа дебили мръсни.
6.
До коментар 2
22.06.2024 23:21:18
8
6
От къде са изкарали толкова пари по време на пландемията ако мога да питам ?
5.
Толупа и магнитски
22.06.2024 23:04:19
0
17
Ей ся Бойко Борисов ши ва окраде яко прости Булгаря, само гледайте Пеевски и Борисов за кви кражби става въпрос
4.
бел делфин
22.06.2024 21:50:12
1
12
а кофичките с пикня дарение ли се водят и на 10% или 15% ще се облагат приходите от тях?!
3.
НАП
22.06.2024 21:35:42
0
17
А ЛУКойл само та миришем
2.
jvcydhz
22.06.2024 21:19:52
1
12
Радва ме как се занимават с глупости.Едни приятели покрай пландемията,изкараха стотици иляди недекларирани.Купиха уредите на един фалирал фитнес,и ги занесоха на вилата на единия.То е на такова място,че от 60те години там не е стъпвал държавен служител.Батките се убиваха да тренират необезпокоявани.Другият сидаваше банкетната зала на вилата,з аползване за партита,и забавления.ега викат,че 10 години не им се налага да работят.Нагушиха добри необлагаеми пари.
1.
Странно,
22.06.2024 20:26:28
1
9
би трябвало с #Monero , с биткойнт и със средна хубост VPN да не ги притеснява НАП ? ,Whatever, браат
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
На фона на морските вълни политици ще търсят примирие след Джулая. Вижте прогнозата на Ели Маринова за юли! На фона на морските вълни политици ще търсят примирие след Джулая. Вижте прогнозата на Ели Маринова за юли! Известната нумероложка предупреди в месечната си прогноза, че се изисква по-разумно разходване на ресурси и финанси Лидия си показа дупето на плажа Лидия си показа дупето на плажа Певицата от Бургас се фука със сериозен тен, на който всички фенки й завидяха. Хакерът Емил Кюлев остава в ареста, свидетел го закопа Хакерът Емил Кюлев остава в ареста, свидетел го закопа Грешката му била, че допуснал да бъде записан разговор в момент, в който не е бил включен модулаторът на гласа му Каква е магията на „Сцена край морето“? Душите на хората в Поморие са театър, каза Ани Кръстева Каква е магията на „Сцена край морето“? Душите на хората в Поморие са театър, каза Ани Кръстева Всеки участник във фестивала си тръгна с най-голямата награда за един актьор - любовта на публиката Бой в пловдивския затвор, пандизчия креснал на мъж, че е педофил и заплашил да му разбие главата Бой в пловдивския затвор, пандизчия креснал на мъж, че е педофил и заплашил да му разбие главата Свидетел на грозните сцени станал надзирател Ергенът Виктор разкри тайна, искал да си тръгне като Алек Младенов без дама Ергенът Виктор разкри тайна, искал да си тръгне като Алек Младенов без дама В слушалката ми казаха "Избери Виктория" и ги послушах, но сглупих, признал мачото пред приятели Олимпийски медалист стана шампион по плажна борба край Несебър Олимпийски медалист стана шампион по плажна борба край Несебър Имаше адреналин, беше ми интересно, но и се бях подготвил, споделя Георги Великов след триумфа в базата на НСА  Издигат Росен Желязков за премиер Издигат Росен Желязков за премиер Депутатът Любен Дилов разкри, че това било желанието на Бойко Борисов, но уточни, че  ситуацията се мени много бързо и може да има и нещо друго Голям пожар край Мъглиж Голям пожар край Мъглиж Изпратено е подкрепление и от Стара Загора И Горан Благоев хули патриарха, не правел разлика между жертва и агресор, а му пеели „Достоен“ И Горан Благоев хули патриарха, не правел разлика между жертва и агресор, а му пеели „Достоен“  Голямо е предизвикателството пред църквата ни с водач като Даниил, коментира историкът
Кандидатка за власт хвърли дрехите си по време на реч Кандидатка за власт хвърли дрехите си по време на реч Видеоклиповете на необичайното изпълнение се разпространиха в социалните мрежи като горски пожар Тя избяга от Украйна, но вярва, че ще помогне на Киев с ... гърдите си Тя избяга от Украйна, но вярва, че ще помогне на Киев с ... гърдите си Сексапилната Анастасия, която продава голите си снимки, мечтае дори в Москва да се пазарува с гривни Красавица измисли подла схема и ограби семейството си Красавица измисли подла схема и ограби семейството си Тя вкара дори брат си в затвора, но измамата й е разкрита Агония за украинците в Красногоровка, на руснаците помага и „баба Яга“ Агония за украинците в Красногоровка, на руснаците помага и „баба Яга“ Руснаците превзеха и Сокол, а „Другая Украина“ коментира, че от есента влаковете ще бъдат заменени от ... каруци Стилияна Николова се връща с четири златни медала от Кайро Стилияна Николова се връща с четири златни медала от Кайро Следващото ѝ състезание ще бъде в Румъния Ад в Латвия! Горят бензиновози на НАТО и военен заводи Ад в Латвия! Горят бензиновози на НАТО и военен заводи Пламъци погълнаха и частното предприятие „Latvijas Finieris“ в Рига Взрив окървави Измир, четирима са загинали, а ранените са най-малко 35 Взрив окървави Измир, четирима са загинали, а ранените са най-малко 35  Има щети по 11 жилищни сгради Перверзник нахлу в две къщи и се пъхна в леглата на спящи жени Перверзник нахлу в две къщи и се пъхна в леглата на спящи жени Неканеният гост събличал дрехите и бельото си, но дамите се разкрещели и той избягал Градът на мъртвите съществува? Археолози откриха нещо шокиращо Градът на мъртвите съществува? Археолози откриха нещо шокиращо  Град Асуан е бил важен търговски пункт в древността, основан е преди повече от 4500 години Франция изправена пред исторически момент Франция изправена пред исторически момент Избирателните секции за първия тур на парламентарните избори във Франция бяха открити в 9ч. българско време
Николай Марков: Николай Марков: Мозъчният тръст и всичко останало във „Величе“ съм аз, няма други! Виц на деня Виц на деня - Ало, обаждам се за плевнята ми!
- Тук е ракетна база! Не сте попаднали където трябва!
- Не, не, вие не попаднахте където трябва!
Виц на деня Виц на деня Когато не мога да заспя, броя до три. Понякога до три и половина. Статус във фейсбук Статус във фейсбук Всички урагани носят женски имена, защото идват топли и влажни, но като отминат взимат всичко пари, коли, къщи...
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори