Как вредната диета се отразява върху нивата на тревожност
Учените обясняват как може нездравословната храна да ни направи по-тревожни и нервни
Когато се появи безпокойство, много от нас посягат към нездравословна храна, за да успокоят нервите и да си доставят малко удоволствие - блокче шоколад за следобедно ободряване или поничка, за да се възнаградим след дълъг ден. Но това води до обратен ефект: изследване от университета в Колорадо Боулдър разкрива, че приемането на мазни храни всъщност може да подхрани нашата тревожност. Тяхното проучване установи, че диета с високо съдържание на мазнини се отразява върху чревните бактерии при мишки, предизвиквайки промени в мозъчните химикали, които засилват безпокойството.
„Всички знаят, че тези храни с високо съдържание на мазнини не са здравословни храни, но ние сме склонни да мислим за тях строго от гледна точка на малко наддаване на тегло," каза водещият автор на изследването професор Кристофър Лоури.
Здравните организации съветват жените да приемат не повече от 20 г наситени мазнини на ден, а мъжете не повече от 30 г, или около 11% от дневните ни калории от храната. Въпреки това много хора в Обединеното кралство консумират повече от това и според Центъра за контрол на заболяванията на САЩ средната диета съдържа около 36% мазнини.
Изследователите разделиха плъхове на две групи и разгледаха как това се отразява на психичното им здраве. В продължение на девет седмици едната група се храни с типична диета с 11% мазнини, а другата с високо съдържание на мазнини с 45% мазнини. Учените са събрали фекални проби, за да оценят чревната флора по време на изследването, което е публикувано в списание Biological Research.
В края на проучването бяха проведени тестове, за да се види дали диетата има някакъв ефект върху поведението на животните. Плъховете на диета с високо съдържание на мазнини очевидно бяха по-тежки от тези в другата група, но техните чревни микробиоми също бяха значително по-малко разнообразни. По-конкретно, те имаха значително повече бактерии от категорията Firmicutes и много по-малко от групата Bacteroidetes.
В допълнение, три гена, свързани със синтеза на серотонин, показват повишена активност в групата с високо съдържание на мазнини. Въпреки че серотонинът често се свързва с положителни емоции, изследванията показват, че когато активира определени неврони, той може също да причини симптоми, подобни на тревожност. Триптофан хидроксилазата или tph2 е един от трите гена, също свързани с проблеми с настроението и повишен риск от самоубийство при хората.
„Удивително е да се мисли, че диета с високо съдържание на мазнини сама по себе си може да промени начина, по който тези гени се експресират в мозъка", каза професор Лоури. "Мозъкът на групата с високо съдържание на мазнини по същество имаше молекулярния подпис на състояние на силна тревожност."
Въпреки че не е доказано, професор Лоури вярва, че нездравословната микробиота уврежда стомашната лигавица, поради което диетата с високо съдържание на мазнини може да допринесе за безпокойство. Това може да позволи на микробите да навлязат в кръвообращението и в крайна сметка да комуникират с мозъка чрез блуждаещия нерв, който преминава от храносмилателната система към мозъка.
„Има смисъл, ако мислите за човешката еволюция“, отбеляза той. "За да предотвратим болести в бъдеще, ние сме устроени наистина да забелязваме неща, които ни разболяват."
Той също така спомена, че не всички мазнини са лоши и че някои проучвания показват, че здравословните мазнини, като тези от авокадото, могат да компенсират нездравословните мазнини, като тези от бургерите. В допълнение, омега-3 мастните киселини, открити в ядките, семената, зехтина и морските дарове, имат противовъзпалителни и когнитивни ползи.