×
Бизнес ЮГ София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • София посреща мощите на Свети патриарх Евтимий
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Безпрецедентен спад от 52% на продажбите на цигари в Япония. Как?


Безпрецедентен спад от 52% на продажбите на цигари в Япония. Как?
Нарастването на употребата на бездимни алтернативи в Япония постави началото на ерата без тютюнев дим
20 Юни 2024, Четвъртък, 11:00 ч.
Автор: Флагман.Бг

В страната на изгряващото слънце акцизът за цигари е повече от два пъти по-висок от този на нагреваемите тютюневи изделия

Както в повечето страни с високи доходи, нивата на тютюнопушене в Япония намаляват през последните десетилетия. В страната обаче се наблюдава безпрецедентен спад от 52 % в продажбите на цигари към 2023 г. Какво стои зад този бърз и уникален успех?

Отговорът - въвеждането на устройствата за нагряване на тютюн. През последните 10 години милиони възрастни японци замениха цигарите с по-безвредни никотинови алтернативи като IQOS. Данните и японския опит в борбата с тютюнопушенето обобщиха експерти от Global State of Tobacco Harm Reduction в специален доклад.

Какво направи Япония възприемчив пазар за бездимните алтернативи?

Точно преди 10 години, устройството за нагряване на тютюн IQOS на Филип Морис Интернешънъл постави началото на ерата без тютюнев дим в Япония. IQOS скоро беше последван  от Ploom TECH, пуснат през март 2016 г. от Japan Tobacco, и glo на British American Tobacco, който пристигна в страната през декември 2016 г.

Когато устройствата за нагряване на тютюн се появяват през 2016 г., близо 30 % от мъжете и 10% от жените все още пушат, което означава наличие на голям процент от пълнолетни потребители, които биха искали да се откажат от тютюнопушенето чрез потенциално по-малко вредни никотинови алтернативи. Успехът се оказва предначертан и от това, че японците ценят новите технологии и са загрижени за здравето на своите близки. На тяхната култура идеално пасва научна технология, която няма дим, мирис, пепел и съдържа по-малко канцерогенни вещества.

Така японците бързо и без колебание вземат решението да заменят цигарите

Проучване на глобалното състояние на тютюнопушенето за 2019 г., проведено от Фондацията за свят без тютюнев дим, установява, че най-честата причина японските пълнолетни пушачи да преминат от цигари към нагреваеми тютюневи изделия се дължи на загриженост за здравето на другите, свързани с пасивния дим от цигари (40%). Това е последвано от 36%, които казват, че бездимните алтернативи може да не са  толкова лоши за собственото им здраве, и 35%, които признават, че могат да ги използват на места, където пушенето не е разрешено.

Друго проучване установява, че убеждението, че бездимните алтентавии като IQOS  и glo са по-малко вредни за самите тях (90,6%) или за другите (86,7%), е най-важният фактор.Това е последвано от лично удоволствие (76,5%), докато 74,4% казват, че ги използват , защото е по-социално приемливо от пушенето на цигари. Сред настоящите пушачи 55,1% са допълнили, че са използвали устройствата с нагряване на тютюн с надеждата, че може да им помогне да спрат да пушат.

До 2022 г. броят на потребителите на бездимни алтернативи се удвоява

Нарастването на употребата на бездимни алтернативи в Япония е значително и бързо. През февруари 2018 г., само две години след като стават масово достъпни в цялата страна, едно проучване установява, че в Япония вече има малко над 5 милиона потребители на устройства за нагряване на тютюн. Или един на всеки четирима от всички японски потребители на тютюн: 8,3% от мъжете (4,21 милиона) и 1,9% от жените (1,02 милиона), ползва бездимна алтернатива.

За сравнение през същата година, 22% от мъжете и 7,5% от жените са били настоящи пушачи (така се отчита намаление от 29,7% при мъжете и 9,7% при жените спрямо 2016 г.). До 2022 г. броят на потребителите на бездимни алтернативи вече се е удвоил, използват ги 17,9% от мъжете и 6% от жените.

Други изследвания показват, че комбинираната употреба на IQOS, Ploom и glo се е увеличила с 10 пъти между 2015 г. и 2018 г.. Това изследване установява, че до 2018 г. употребата на бездимни алтернативи се е разпространила до един от трима пълнолетни пушачи, които искат да откажат цигарите, но и един на всеки четири пълнолетни пушачи, които не са имали намерение да се откажат и биха продължили да пушат.

Как японското правителство регулира потенциално по-малко вредните алтернативи?

Нагреваемите тютюневи изделия обикновено се регулират по подобен начин на запалимите цигари в Япония, въпреки че действията на правителството са склонни да ги третират по-благоприятно. Нито един от продуктите не може да се продава на лица под 20 години. Цигарите и бездимните алтернативи са забранени в болници, училища и държавни учреждения. От 2020 г. във фабрики, офиси и ресторанти употребата на цигари е разрешена само в обособените за това места. Потребителите на устройствата за нагряване на тютюн обаче, въпреки че също са ограничени до определени зони в рамките на тези места, могат също така там да се хранят и консумират напитки.

Има и разлики в начина, по който двата продукта се облагат. През 2021 г. общият акциз за цигари е повече от два пъти по-висок от този на нагреваемите тютюневи изделия.

Няма ограничения за рекламата на тютюневи продукти съгласно националното законодателство. Това означава, че производителите им в Япония могат да твърдят, че техните продукти са „по-малко вредни“ алтернативи на горимите цигари. Докато индустрията трябва да се въздържа от промоцията им по телевизия, радио, интернет, вестници или списания, тя може да рекламира продуктите си на плакати, билбордове или на сгради, където може да се купи тютюн. Самата индустрия налага някои доброволни ограничения чрез саморегулиране, например като насърчава компаниите да насочват своя маркетинг само към възрастни.


В категории: Здраве , Животът


Флагман.БГ Вещица ли е Вещица ли е 29/06/2024, Събота 20:36 1
България Всички новини
Искаше да си тръгне като Алек, но от слушалката му казали коя да избере Искаше да си тръгне като Алек, но от слушалката му казали коя да избере На финала исках да си тръгна без да правя избор, но в слушалката ми казаха „Избери Виктория” и ги послушах, призна Виктор Спипаха Борко от Пловдив с 30 хапчета амфети на крайбрежната в Слънчев бряг Спипаха Борко от Пловдив с 30 хапчета амфети на крайбрежната в Слънчев бряг Таблетките били с щампа "Q", вероятно е щял да ги пласира 8 знака, че сте добри приятели с партньора си, но вече не сте влюбени 8 знака, че сте добри приятели с партньора си, но вече не сте влюбени Споделяте всичко... освен чувствата си 10 неща, които трябва да забравите, за да бъдете щастливи 10 неща, които трябва да забравите, за да бъдете щастливи Освободете се от хората, които ви задържат 4-те зодии с най-много таланти 4-те зодии с най-много таланти Хората от тези знаци често са мултиталантливи Драматично намялаха българските гурбетчии във Великобритания Драматично намялаха българските гурбетчии във Великобритания Спадът е сериозен  ЛИНА представи изследвания за вродени малформации на XXII педиатрична научно-практическа конференция ЛИНА представи изследвания за вродени малформации на XXII педиатрична научно-практическа конференция Форумът събра лекари от цялата страна и предизвика голям интерес Голям риск да останем без студенти, заради по-високите такси в университетите Голям риск да останем без студенти, заради по-високите такси в университетите 20 % от студентите може да отпаднат от системата Уникално зеленчуково ястие, споделено от Южната ни съседка Уникално зеленчуково ястие, споделено от Южната ни съседка Вижте рецептата Крайморие празнува, вижте как Бог Нептун предизвика фурор сред децата Крайморие празнува, вижте как Бог Нептун предизвика фурор сред децата Програмата бе разнообразна 
Forbes: Замърсяването на река Сена може да отмени Олимпийските игри в Париж Forbes: Замърсяването на река Сена може да отмени Олимпийските игри в Париж Eau de Paris, градската компания за водоснабдяване, свързана с правителството, каза в петък, че Сена е тествана за опасни нива на замърсяване с E. coli Преби до смърт детето си с бухалка и хич не съжалява Преби до смърт детето си с бухалка и хич не съжалява Мехмед от Хасково не се признава за виновен Много е вероятно Байдън да не стигне до изборите през ноември, смята Боян Чуков Много е вероятно Байдън да не стигне до изборите през ноември, смята Боян Чуков Европа се готви за промените след идването на Тръмп на власт, смята той Най-близкият приятел на този актьор го предупредил да не се жени за Дженифър Лопес Най-близкият приятел на този актьор го предупредил да не се жени за Дженифър Лопес Мат Деймън  се страхува, че Бен Афлек отново ще посегне към алкохола Вещица ли е Вещица ли е Поне така смята новото й гадже Тя е единствената жена в живота на Фреди Меркюри, днес е една от най-богатите във Великобритания Тя е единствената жена в живота на Фреди Меркюри, днес е една от най-богатите във Великобритания Ще придобие 190 млн. паунда от продажбата на каталога на Queen Голям астероид ще премине покрай Земята Голям астероид ще премине покрай Земята Смята се, че астероидът е с размер между 120 и 260 метра и може да се наблюдава дори с обикновен бинокъл Невиждана суша мори Сицилия Невиждана суша мори Сицилия Кметове секвестират частни кладенци, за да спасят от жадна смърт добитъка Изневерите на мъжа й лъснаха в книга Изневерите на мъжа й лъснаха в книга Според автора именно преди осем години бракът между певицата и мъжа ѝ започва да се пропуква, като причината за това са многобройните изневери на футболиста Гърция със сериозни мерки срещу Airbnb туризма Гърция със сериозни мерки срещу Airbnb туризма Според експерти тези мерки ще засегнат и наши сънародници с имоти в южната ни съседка, въпреки че все още не е ясно до каква степен
Николай Марков: Николай Марков: Мозъчният тръст и всичко останало във „Величе“ съм аз, няма други! Виц на деня Виц на деня 22:00:
- Скъпи, кое е по-важно за теб футболът или аз?
23:45:
- Разбира се, че ти!
Виц на деня Виц на деня - Здрасти, що си намръщен?
- Щото синът се жени.
- Епа, то сите се женат. Как се казва булката?
- Ханс.
- Аа, ти за това си нервозен. Щото името не е македонско...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Феминистката - жена, която няма полов живот, но твърди, че тя самата така е решила.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори