×
Бизнес ЮГ София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • София посреща мощите на Свети патриарх Евтимий
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Затлъстяването тежи с близо 500 млн. лв. на здравния бюджет


19 Юни 2024, Сряда, 21:40 ч.

40% от българите са с по-висок индекс на телесна маса от здравословния

40% от българите са с по-висок индекс на телесна маса от здравословния, а заболяванията, свързани със затлъстяването, генерират близо 500 млн. лева здравни разходи на бюджета. Това стана ясно на пресконференция на тема "Тежестта на затлъстяването в личен, обществен и икономически план", организирана от Алиансa срещу затлъстяването, предава investor.bg.

Около 40% от българите са с Индекс на телесната маса (ИТН) над здравословния, 25% са със затлъстяване I-ва степен, 9% – II-а степен и 2% са с III-та степен. Данните са от Национално представително социологическо проучване на Агенция „Тренд“. Според изследването 49% от хората в България имат наднормено тегло повече от 5 години, а 12%  – повече от 20 години.

Около 2,2 милиона пълнолетни българи са с индекс на телесната маса над здравословния, каза Димитър Ганев, политолог и съосновател на изследователски център „Тренд“.

Освен дългосрочен проблем, затлъстяването се свързва с повече опити за справяне с теглото – 48% са пробвали да отслабнат, като почти половината от тях са направили повече от 4 опита, сочи още проучването. Съпътстващите затлъстяването заболявания са разнообразни – 46% от запитаните са посочили високо кръвно налягане, 23% - висок холестерол, 21% - здравословни състояния, свързани със ставите, 14% - висока кръвна захар, и цели 11% - сънна апнея.

Теглото оказва влияние и върху икономиката на домакинството – 5% от българите са отсъствали от работа поради здравословен проблем, свързан с килограмите. Това отсъствие е регулярно и за 39% се повтаря на няколко месеца.

Аркади Шарков, здравен икономист, обърна внимание на икономическото въздействие на затлъстяването. Той посочи, че лечението на заболявания, свързани със затлъстяването, е скъпо, тъй като то се свързва с най-разпространените хронични болести, както и най-честите причини за смъртност.

"В България, където разходите за здравеопазване на глава от населението са значително по-ниски от средните за ЕС, финансовото натоварване е очевидно", каза той и допълни: "Спешно здравните власти следва да предприемат мерки за събиране на данни за разходите, свързани със затлъстяването, защото световната тенденция показва, че лечението на затлъстяването и свързаните с него състояния може да отнеме значителна част от бюджета за здраве на всяка страна. Хоспитализациите поради инфаркти, инсулти и усложнения от диабет, както и някои видове рак, са не само по-чести сред затлъстялото население, но и по-продължителни и сложни, което води до по-високи разходи".

Икономистът подчерта, че хроничният характер на заболяванията, свързани със затлъстяването, означава, че много от пациентите ще бъдат зависими от лекарства през целия си живот. Затлъстяването е свързано с по-кратка продължителност на живота поради повишения риск от хронични проблеми, понякога със загубата на производителност, дори нетрудоспособност и отсъствие от работа.

По данни на Global Obesity Observatory към 2019 г. за България икономическото въздействие на наднорменото тегло и затлъстяването се оценява на 5,23 млрд. лв., или 747 лв. на глава от населението и 4,3% от БВП. Преките и непреките разходи съставляват съответно 12,6% и 87,4% от общите разходи.

Затлъстяването тежи с близо 500 млн. лева на здравния бюджет у нас по предварителни оценки (103 млн. лв. са разходите за болнични и извънболнични дейности, 240 млн. лв. за 2019 г. са общите разходи на НЗОК за 4 групи заболявания, 137 млн. лв. са лекарствени продукти в две от групите заболявания).

 "Затлъстяването е хроничен, рецидивиращ, прогресиращ болестен процес. То не е избор на начин на живот в резултат на повишен апетит, а заболяване, причинено от сложно взаимодействие на генетични и фактори на средата, както и някои други заболявания. Освен неправилния начин на живот, гените също оказват сериозно влияние върху човешкото тегло. До момента са идентифицирани мутации в над 200 гена, които водят до предразположение към наднормено тегло и затлъстяване“, обясни ендокринологът д-р Явор Асьов, главен асистент към Катедра "Вътрешни болести" и Клиника по Ендокринология на УМБАЛ "Александровска".

По думите на специалиста е доказано, че причините за това са комплексни и генетиката носи до 70% риск за появата на проблем с килограмите. "48% от хората искат да отслабнат и 8 от 10 души правят опит да постигнат това. За съжаление, само 1 от 10 успява. Ето защо затлъстяването изисква комплексен, стъпаловиден подход в лечението и подкрепа от лекар. Подходът към всеки е индивидуален и е съобразен с оценка на комплексни фактори".

Проф. д-р Виолета Йотова, детски ендокринолог, професор по педиатрия в Медицински университет „Проф. д-р Параскев Стоянов” – Варна и ръководител на Катедрата по педиатрия, разясни проблема със затлъстяването при децата.

"Данните сочат, че в момента по света повече от 124 млн. деца на възраст между 5 и 19 години страдат от затлъстяване, 4 от 5 деца, живеещи със затлъстяване, ще продължат да живеят с това хронично заболяване и в зряла възраст. Затлъстяването при децата е свързано с множество усложнения – както настъпващи още в детска възраст, така и сърдечно-съдови заболявания и преждевременна смърт в зряла възраст, сънна апнея, прехипертония и хипертония, предиабет и диабет, псевдотумор на мозъка и др. България се нарежда на второ място в Централна Европа по разпространение на затлъстяването в резултат на стремглавото покачване на децата, които страдат от това заболяване – 6,4% при момичетата и 9,6% при момчетата, като процентът на деца с наднормено тегло е много по-висок. Отчита се непрекъснато спадане на възрастта при започване на затлъстяването“, каза д-р Йотова.

Разпространението на затлъстяването ще продължава да нараства, както сред възрастните, така и сред децата, ако не бъде предприет комплексен подход от страна на здравните власти. Националната здравна стратегия 2030 посочи затлъстяването сред основните приоритети пред страната ни и изисква спешно стартиране на Национална програма за борба със затлъстяването.


В категории: Здраве , Политика


4
Коментара
Флагман.БГ Моторист загина в жестока катастрофа Моторист загина в жестока катастрофа 29/06/2024, Събота 15:00 0
Флагман.БГ 6 неща в дома ви издават, че сте бедни 6 неща в дома ви издават, че сте бедни 29/06/2024, Събота 13:40 1
Флагман.БГ Катастрофа затапи АМ "Тракия" Катастрофа затапи АМ "Тракия" 29/06/2024, Събота 12:27 2
4
Коментара по темата
4.
kojcho
20.06.2024 09:41:14
0
0
а пиенето с колко тежи?
3.
До 1 и 2
19.06.2024 23:37:48
1
3
Прави сте!
Храната е пластмасова и няма хранителна стойност, а само обем.
Имахме едни забравени кайсии от 3 седмици в хладилника - нищо им няма! Ама, нищо: нито вкус, нито мирис, нито промяна в цвета и формата! Всичките еднакви и гумени.
Праскови, ягоди, малини..... от хипермаркета, ако ги видиш, ще разбереш, че се продават. Никакъв аромат на "жив" плод и зеленчук!
И всичкото е такова! Хората са масово, от години, на хранителни добавки, за да си запълнят дефицитите в организма.
И парковете са леш! Заведения, бетон, шум, мръсотия. До някоя друга година ще ги свият до размер на предблокова градинка.
Ама ще има още бетон и още заведения, и още шум и мръсотия....
2.
И
19.06.2024 22:32:05
1
4
Отделно никъв спорт, даже за децата, някви спортни клубове, само пари искат! Паркове няма, ако има и тръгнеш да бягаш в тях да речем - всичко в кучешки акита и те лаят...
1.
Ой
19.06.2024 22:26:38
2
5
Храната не е качествена! Всичко е някви добавки, химии, торено мазно. Всичкото внос е кофти, ако има нещо дето става родно производство - то се изнася! Изтровихте народа, че и себе си...
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Знаете ли, че в този български град има плаж, който обаче е на път да изчезне Знаете ли, че в този български град има плаж, който обаче е на път да изчезне В публичното пространство се носи слух, че плаж повече няма да има Хем всички искат да правителство, хем се заклеймява всеки, които се опита, каза Тошко Йорданов Хем всички искат да правителство, хем се заклеймява всеки, които се опита, каза Тошко Йорданов Средата в парламента е шизофренна, смята председателят на ПГ на ИТН Моторист загина в жестока катастрофа Моторист загина в жестока катастрофа Инцидентът е настъпил около 10:30 часа и е между мотоциклет и лек автомобил НАП и КЗК надушиха диви плажове, превърнати в частни, започнаха ударни проверки НАП и КЗК надушиха диви плажове, превърнати в частни, започнаха ударни проверки Заляха министерството на туризма с десетки сигнали Шокира с цената, която иска за Теслата си Шокира с цената, която иска за Теслата си Вероятно екранният д-р Тасев вярва, че след като е шофирал возилото, може да надуе цената на возилото до спукване Куп предавания падат от ефира на бТВ Куп предавания падат от ефира на бТВ Свалят ги заради лятната програма Забрави РД-то на внука си, но не и това на кучето Забрави РД-то на внука си, но не и това на кучето Добромир Гушеров празнува 13-ия РД на кинг чарлз шпаньола си Полк. Марков е лесен – даваш му една кана вино, порция джолан и той е доволен, обяви Радостин Василев Полк. Марков е лесен – даваш му една кана вино, порция джолан и той е доволен, обяви Радостин Василев Бившият спортен министър и лидер на МЕЧ захапа „Величие“ Този актьор продава колата си, иска 90 бона за нея Този актьор продава колата си, иска 90 бона за нея Наум Шопов е известен с педантичността си по отношение на външния вид на своите возила 6 неща в дома ви издават, че сте бедни 6 неща в дома ви издават, че сте бедни Ще се изненадате, но тези вещи не добавят само чар, а липса на вкус
Изгоряха милиони - вижте как суперлуксозна яхта пламна мистериозно Изгоряха милиони - вижте как суперлуксозна яхта пламна мистериозно Всички противопожарни екипи от района сa се включили в борбата с огнената стихия, но тя е продължила цяла нощ "Ню Йорк Таймс" призова Байдън да се откаже от президентската надпревара "Ню Йорк Таймс" призова Байдън да се откаже от президентската надпревара Засилва се натискът срещу американският президент в борбата му за втори мандат Зеленски обяви: Подготвя нов план за мир в Украйна Зеленски обяви: Подготвя нов план за мир в Украйна "Не искаме да удължаваме тази война и трябва да достигнем до справедлив мир възможно най-скоро" Принц Уилям и Кейт Мидълтън - „стълбовете“ на „нестабилната“ монархия Принц Уилям и Кейт Мидълтън - „стълбовете“ на „нестабилната“ монархия Принцесата на Уелс е „силата зад трона“, тя се подготвя да бъде кралицата, която да подкрепя принц Уилям, твърдят чуждите медии Нова напаст удари туристите в Гърция, и българите не са в безопасност Нова напаст удари туристите в Гърция, и българите не са в безопасност Крадци обират колите на летовниците в южната ни съседка с иновационно устройство Проститутките в Кьолн въртят голям оборот покрай Евро 2024 Проститутките в Кьолн въртят голям оборот покрай Евро 2024 Клиентите избирали мадами в стриптийз бара, където входът бил безплатен за запалянковци Путин стана за смях: лимузината Aurus, която подари на Северна Корея, е сглобена с южнокорейски компоненти Путин стана за смях: лимузината Aurus, която подари на Северна Корея, е сглобена с южнокорейски компоненти Русия постоянно се хвали с "безаналоговите" си технически възможности, но в действителност не може дори един автомобил да построи сама 66,4% скок в цените на имотите в Гърция за последните 7 години 66,4% скок в цените на имотите в Гърция за последните 7 години Това създавало напрежение в обществото Учени разкриха, кое е по-опасно от шофиране в нетрезво състояние Учени разкриха, кое е по-опасно от шофиране в нетрезво състояние Износените гуми причиняват над 7500 случая със сериозно пострадали или загинали души Леден душ за демократите! Байдън загуби дебата, Тръмп го хули заради войната в Украйна и помощта за Киев Леден душ за демократите! Байдън загуби дебата, Тръмп го хули заради войната в Украйна и помощта за Киев Ще уредя нещата между Путин и Зеленски като избран президент, преди да встъпя в длъжност през януари, закани се милиардерът 
Николай Марков: Николай Марков: Мозъчният тръст и всичко останало във „Величе“ съм аз, няма други! Виц на деня Виц на деня 22:00:
- Скъпи, кое е по-важно за теб футболът или аз?
23:45:
- Разбира се, че ти!
Виц на деня Виц на деня - Здрасти, що си намръщен?
- Щото синът се жени.
- Епа, то сите се женат. Как се казва булката?
- Ханс.
- Аа, ти за това си нервозен. Щото името не е македонско...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Феминистката - жена, която няма полов живот, но твърди, че тя самата така е решила.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори