3 нискокалорични летни рецепти
Ако се опитвате да поддържате теглото си в здравословни граници, може би летният сезон ще ви улесни. Някакси естествено, през този период от годината, ние търсим по-лека, но все пак питателна храна.
Ако имате нужда от няколко свежи идеи за летни ястия, вижте следващите редове.
Диетични пълнени чушки
Необходими съставки:
- 50 г пълнозърнест ориз
- 1 червена и 1 жълта чушка
- спрей за готвене
- 1 малка глава лук, нарязана на ситно
- 1 тиквичка, нарязана на кубчета
- 75 г чери домати
- 2 скилидки чесън
- 1 ч. л. смлян кимион
- 1 ч. л. смлян кориандър
- 20 г препечени филирани бадеми
- ½ кора от портокал, ситно настъргана
- 1 връзка магданоз (или кориандър)
- 100 г меко козе сирене, нарязано на парчета
- сол
- прясно смлян черен пипер
Загрейте фурната до 200 градуса. Пригответе ориза в тиган с вряща вода за около 25 минути или докато омекне, след което го отцедете. Междувременно разрежете чушките наполовина по дължина и изхвърлете семките. Поставете с отворената страна нагоре върху тава за печене (ако е необходимо, отрежете парче от основата, за да им помогнете да останат плоски). Печете 15 минути.
Напръскайте тиган със спрей за готвене и запържете лука и тиквичките на средно силен огън, като разбърквате редовно, за 4-5 минути или докато омекнат и покафенеят леко. Добавете доматите, чесъна, кимиона и кориандъра и гответе още минута, като бъркате непрекъснато. Прехвърлете в голяма топлоустойчива купа и разбъркайте бадемите и портокаловата кора. Добавете ориза и магданоза и овкусете с малко сол и много черен пипер. Смесете заедно. Напълнете чушките с оризовата смес. Поръсете със сиренето и върнете във фурната за 10 минути, или докато чушките омекнат и плънката стане готова.
Салата с тиква, пилешко и чери домати
Необходими продукти:
- 150 г тиква или сладък картоф (нарязани на кубчета)
- 110 г пилешки гърди, едро нарязани
- 5 чери домата
- 1 много малка глава лук
- 1 ч. л. подправка каджун
- 2 ч. л зехтин
За дресинга:
- 4 с. л. обезмаслено кисело мляко
- 1 ч. л готов ментов сос
Загрейте фурната до 200 градуса. Поставете тиквата, пилето, доматите и лука в купа. Добавете подправката каджун и зехтина и разбъркайте добре. Прехвърлете сместа в огнеупорен съд. Печете 20–30 минути, или докато пилето и зеленчуците станат готови. За да направите дресинга, смесете киселото мляко и ментовия сос в малка купа. Точно преди сервиране, поръсете дресинга върху пилето и зеленчуците.
Салата с черен боб, киноа и хумус
За нея ще ви трябват:
- ¾ чаша консервиран черен боб, изплакнат
- ⅔ чаша варена киноа
- ¼ чаша хумус
- 1 с. л. сок от лайм
- ¼ средно голямо авокадо, нарязано на кубчета
- 3 с. л. доматен сос
- 2 с. л. нарязан пресен кориандър
Комбинирайте боба и киноата в купа. Разбъркайте хумуса и сока от лайм заедно в малка купа; разредете с вода до желаната консистенция. Поръсете дресинга с хумус върху боба и киноата. Отгоре добавете авокадо, доматен сос и кориандър.
Да ви е сладко!
източник: az-jenata.bg