Божествени мекици на розички – без олио и яйца в тестото
Досега не бях попадала на толкова интересна рецепта за мекици
Цял живот меся тесто за какво ли не – питки, хлябове, пица, банички… Досега обаче не бях попадала на толкова интересна рецепта за мекици. Бързи и икономични – в тестото няма олио и яйца, а е меко и с него се работи лесно. Баба ми често казваше: „И на 100 години да си, не е късно да научиш нещо.“ Колко права е била! Това е нова рецепта за пържени мекици, която е много вкусна. Ето какво ви трябва, за да си приготвите оригиналните мекици на розички:
5 чаши брашно (600 г)
2 чаши топла вода (400 мл)
1 пакетче суха мая (10 г)
1 супена лъжица кристална захар (20 г)
1 чаена лъжичка сол (10 г)
За пържене:
олио
За оформянето на розичките ще ви е необходима вилица с два зъба
Приготвяне:
Налейте 2 чаши топла или хладка вода в дълбока купа и добавете 1 пакетче суха мая и 1 супена лъжица захар. Разбъркайте, за да се разпредели равномерно и оставете маята леко да се активира. Когато маята шупне, добавете 1 чаена лъжичка сол и отново разбъркайте.
С постепенно добавяне на брашното се замесва меко тесто, малко по-меко от това за хляб. Ако имате машина за месене (хлебопекарна) или миксер с такава функция, можете да сложите всички съставки в купата наведнъж и да замесите тестото, а ако месите на ръка, тогава имайте предвид, че тестото е меко и лепнещо за ръката.
Просто объркайте бавно брашното и отделете тестото от стените на купата с длан.
Преди края на месенето тестото не трябва да е лепкаво и да е със средна твърдост.
Прехвърлете го върху равна повърхност и го месете още малко, докато стане компактно. Върнете омесеното тесто в съда, в който сте го месили първоначално и го покрийте с чиста кухненска кърпа или кухненско стреч фолио, след което го оставете да втасва на топло място без течение за половин час или докато удвои обема си.
След това набрашнете ръцете си и омесете тестото внимателно, докато излезе въздуха от него, след което го изтръскайте върху набрашнена повърхност. Внимателно, без да натискате го разделете на две равни части и оформете две топки.
Всяка топка тесто разтеглете малко с пръсти, като леко натискате, след което, когато се раздуе, го разточете с точилка и поръсете с брашно, ако е необходимо. Трябва да се получи не много тънка квадратна кора с размери 30х30см.
Така приготвената кора разрежете на ленти с ширина 5 см. От една кора се получават 6 лентички.
Загрейте олио в по-дълбок съд (до половината), след което спуснете лентите по следния начин. Ще ви трябва двузъба вилица. Поставете лентата между двата зъба и първо я увийте около единия зъб.
Пуснете тестото в загрятото олио откъм навитата страна да покафенее, след което продължете да навивате около същия зъб. Спуснете отново в олиото, след това завъртете около втория зъб. При всяко завъртане се пържи за няколко секунди, докато тестото покафенее и така докато цялата лента се увие около двата зъба и придобие формата на розичка.
Когато се запържи хубаво от всички страни се изважда в чиния, постлана с хартиена салфетка. По същия начин пригответе и останалите рози.