С тази мързелива лазаня впечатлих дори капризната ми свекърва
Вкусът на тази опростена версия е много подобен на традиционния
Мързеливата лазаня с паста със сигурност ще се хареса на всички любители на това класическо ястие, които просто нямат достатъчно време да го приготвят както трябва.
Факт е, че вкусът на тази опростена версия е много подобен на традиционния. И това е точно този случай, когато не можете да уловите разликата със затворени очи! Което изобщо не е изненадващо, защото в състава на ястието си има паста, само че не на кори.
Между другото, за приготвянето му е най-добре да използвате фарфале, въпреки че пене или фузили също ще свършат страхотна работа. Всички останали съставки за тази мързелива лазаня са си в строго съответствие с традициите.
Ето от какви продукти се нуждаете за приготвянето на тази бърза и лесна вкусотия:
150 гр. фарфале или друга плоска паста -
400 гр. говеждо месо
80 гр. лук
1 скилидка чесън
80 гр. краве масло
500 гр. пасирани домати
1 чаена лъжица сушени италиански билки
1 супена лъжица брашно
300 мл. прясно мляко
смляно индийско орехче - на върха на ножа
150 гр. моцарела за пица
100 гр. твърдо сирене или кашкавал
сол и черен пипер на вкус
Начин на приготвяне:
Сварете пастата според указанията на опаковката във вряща подсолена вода. Отцедете в гевгир и изплакнете под течаща вода.
Смелете месото с месомелачка. Между другото, винаги може да използвате готова кайма.
Обелете и нарежете лука и чесъна. В тигана разтопете 40 гр. масло, сложете вътре лука и чесъна и запържете до златистокафяво.
Добавете каймата и пържете на умерен огън до промяна на цвета. След това прибавете пасираните домати и сушените билки и овкусете със сол и черен пипер на вкус. Гответе на слаб огън за 20 минути.
За соса бешамел разтопете останалото масло в тенджера. Добавете брашното и, разбърквайки, пържете на среден огън до златистокафяво. След това, бъркайки с телена бъркалка, налейте млякото. Добавете сол, черен пипер и индийско орехче и гответе до сгъстяване.
Нарежете моцарелата на кръгчета. Сиренето настържете на средно ренде.
Смесете месната плънка с пастата и разбъркайте добре. Поставете половината количество в подходяща форма за печене и заравнете. Отгоре залейте с половината от соса бешамел и поръсете с настърганото сирене.
Сложете останалата месна плънка с паста и отново заравнете. След това залейте с останалия бешамел, а най-отгоре подредете кръгчетата моцарела. Печете 30 минути на 190°C.
Поднесете ястието на масата, украсено с листенца пресен босилек. Добър апетит! /jenata.blitz.bg