Този шарен кекс с пълнеж си е чиста десятка! Ще ви завладее и с аромат, и с вкус
Едно парче никога не стига
Много вкусен и декоративен кекс , който ще ви спечели и с аромат, и с вкус. Прави се много лесно и просто и има много впечатляващ и богат вид, който краси всяка трапеза. Не е нужно да го правите само за специални поводи, страхотен е за почерпка през уикенда. Ето как да си приготвите нашия шарен кекс с пълнеж:
Необходими продукти:
200 г брашно
1 чаена лъжичка бакпулвер
1 супена лъжица какао на прах
80 г пудра захар
1 ванилова захар
1 щипка сол
1 яйце
100 г размекнато масло
Пълнеж:
150 г разтопено масло
750 г крема сирене
200 г пудра захар
1 ванилов пудинг
3 яйца
2 лимона – настъргана кора
1 супена лъжица какао на прах
За глазурата:
50 гр.бял шоколад
1 супена лъжица олио
50 гр. шоколад по избор
Начин на приготвяне:
Смесете бакпулвера с брашното, добавете последователно останалите съставки и разбъркайте с миксер. Трябва да се получи гладко и меко тесто.
Увийте го в прозрачно фолио и оставете да престои около 40 минути. След това го извадете и оформете като руло. Поставете го в намаслена форма (26 см) и го притиснете в нея. Разтопете маслото и го охладете.
Разбийте крема сиренето със захарта, пудинга, яйцата, маслото и лимоновата кора. Трябва да се получи еднородна смес. Прехвърлете около 2/3 от сместа във формата. Пресейте какаото и го добавете към останалата 1/3 от сместа.
Изсипете тъмната част върху светлата и оформете с лъжица нещо като спирала през двата слоя, за да получите мраморен ефект. Сложете да се пече на долно ниво в предварително загрята фурна на 170 градуса, за около 60 минути. Оставете сладкиша във формата на изключена фурна за още 15 минути.
Ако е необходимо, отделете кекса от краищата с нож и извадете сладкиша върху поднос. Нарежете белия шоколад и го разтопете на водна баня с малко олио, след което залейте с получената глазура сладкиша. Отгоре настържете шоколад по избор (млечен или черен).