Пържена цаца гурме бие рекордите - 15 лева порцията по морето
Минимума за 150 грама е 4 лв. в кръчмите край плажа
Официално летният сезон по морето ще бъде открит на 1 юни, но много от крайбрежните заведения вече работят и тестват цените. И това лято най-поръчвани ще бъдат порция цаца, шопска салата, бира и пържени картофи.
Пържената цаца бие рекордите, тази година ще се яде по-скъпа с между един и три лева порцията. На юг най-евтино е в Сарафово, Бургас и Крайморие.
"Най-търсеното при нас са цаца, картофи, шопска салата, рибена чорба и шкембе. И цените са доста добри, супите са скочили съвсем малко, нямаме друго повишение. Порция цаца е 4 лева", казва Ани Валекова - управител на крайбрежно заведение.
Летовникът Северин живее в Австрия и прави сравнение между цените на ястията, които обича. Споделя, че има строги предпочитания. "Супата варира между 5 и 10 евро, а стекът - между 40 и 60 евро, не можем да сравним България с Австрия. Със сигурност има значение тука къде отсядате, разликата може да е между 5 и 10 лева на ястие. Така че трябва доста добре да сте ориентирани къде са скъпите места и къде евтините", смята той.
В друго заведение порция цаца е 9 лева и същия грамаж, а пържената дребна рибка достига до 15 лева на някои места в Лозенец или Свети Влас. Шопската салата може да бъде намерена на цени от 8,50 до 16 лева.
След цацата най-продавана е наливната бира. Средно едно крайбрежно заведение за месец продава близо 14 хиляди литра, като цената на 500 мл от пивото варира по Черноморието между 3,20 и 7 лева. Без промяна остават цените на палачинките, въпреки поскъпването на яйцата, млякото и останалите консумативи, пише nova.bg.
"Ние няма да вдигнем цените, защото се притесняваме да не загубим клиентите си", споделя Нели Стоянова - търговец на палачинки. Търговецът Галин Янев уточнява, че за последната година цените са се повишили навсякъде с 15-20%. "За между 7 и 12 лева може човек да си вземе палачинка или гофрета. Не мисля, че ще има някакво допълнително завишаване независимо, че тока ще се вдига цената", посочи той.
Новият хит това лято край морето е балончестият чай (bubble tea), който е най-консумиран от децата. Цената му варира между 8 и 11 лева по Черноморието, като той е една от разхладителните напитки, които търговците готвят заради очакваното горещо лято.
Терена е на ул.Шипка 4 след 9.00ч. до 11.00ч след това съм на плаж,на централния ...
Миналото лято ядох много хубави попчета в едно ресторантче някъде около Лозенец, но не му помня името. Терасата му беше сенчеста и точно над водата. Приятно местенце, а и обслужването биваше. Но пък картофите бяха отвратителни. Трудно е да се каже дали и другата риба ще е хубава... Освен това, персонал, а и собственици, непрекъснато се сменят, така че не може да се разчита дори на опит и информация от предната година.
Не нали много клиенти малко чинии и ии
А иначе кръчмите се пукат по шевовете и за по-добрите отиваш само с резервация!
Тоест в Бургас? Питам , щото и аз съм от Тополовградски род, ама татко ми е казвал, че са Сарафово и Крайморие са бургаски квартали.
2.Намалиха грамажите на рибите, на салатите, на почти всичката храна, а увеличиха цените.
3.Почти не сменят олиото не само на рибата ,но и на картофките и на всичко пържено.
4.Следете си какво пише на сметките ви, защото понякога пишат неща които не сте консумирали.
ТАКА Е ЗАЩОТО ГИ НЯМА ДЪРЖАВНИТЕ КОНТРОЛНИ ОРГАНИ.
ТРЯБВА КОНТРОЛ И САНКЦИИ.
Ама това лято като гледам ще им се разкаже играта от нямане на персонал!
Сега ще пробват друга схема, с по големи заплати, ама бачкаш тройно и то пак става робство! Не се хващайте так, който се хване само на 8 часа работен ден с два почивни дни, с изрична оговорка да не бачка извънредно! Да се спасяват като няма хора, не може един да опъва за трима, ако ще и за каквито и пари да е, един живот се живее! Чорбаджиите, ако искат и тройно да работят с техните деца!