Извара по капански - рецептата, предавана на поколенията
Бон апети
Капанците са етнографска група българи, живеещи в Североизточна България – Разградска и Търговищка област. Капанци са жителите на селата Дряновец, Осенец, Садина, Паламарца, Гецово, Топчии, Кривня, Каменово, Ушинци, Желязковец, Люблен, Доброшката махала на Разград и на градовете Сеново, Цар Калоян, Опака, части от Попово и др.
Капанската кухня е много специфична и сега ще може да се насладите на една от рецептите, които тя предлага.
Необходими продукти:
- извара - (по-добре да е кашкавалена) 500 г;
- прясно мляко - 1/2 литър;
- яйца - 2 бр.;
- брашно - 1 ч.л.;
- червен пипер - 1 ч.л.;
- олио - 4-5 с.л.;
- сол - на вкус.
Начин на приготвяне:
В сгорещеното олио сипваме брашното, запържваме го, след това слагаме червения пипер и заливаме с прясното мляко.
Оставяме да заври като непрекъснато бъркаме. Смесваме изварата и яйцата, объркваме ги добре и ги прибавяме към врящото мляко, като непрекъснато разбъркваме.
Ястието се оставя да поври 3-4 минути не повече и е готово за поднасяне.
Много добре се съчетава със счукана глава червен лук, пише kulinari.bg.