Меню и цени в ресторанта от 80-те
Направо не е за вярване
Едно време можеше да се нахраниш, че и да се поглезиш в ресторант за десетина лева. А сега редовите българи, които се чудят как да свържат двата края, не могат да си позволят подобно удоволствие освен на някой личен празник, пише Ретро.
Вижте какво беше менюто и какви бяха цените за вечеря в един ресторант през 80-те години на миналия век:
Водка „Столичная“ – 100 г – 2,20 лв.
Вино червено „Меча кръв” – 0,750 – 3,40 лв.
Кока-кола – 0,25 лв.
Швепс – 0,20 лв.
Газирана вода – 0,14 лв.
Ордьовър – 1,20 лв.
Свинско филе с гъби – 2,85 лв.
Луканка – 50 г – 1,00 лв.
Фъстъци – 0,50 г – 0,78 лв.
Баклава – 0,46 лв.
Кафе с жълтък – 0,52 лв.
Плодове – 0,53 лв.
Питка – 0,30 лв.
Всичко: 13,83 лв.
Артистично-музикална програма – 18%, 2,49 лв.
Общо: 16,32 лв.
I togava restorantite biaha dosta nedostapni za t.nar. raia ili proletariat...
Otneseno kam srednite togava zaplati, zenite izobsto ne biaha niski.
E da, dobre bese za razni nomenklaturi, shefove, voenni i pr. koito biaha s golemi dohodi, vsickoto drugo dorgar backer zdravo duhase supata.
В момента нормално излизане на кръчма е 60 лева, минималната заплата 933, което прави 6%
При положение, че средната работна заплата вече е 2100, това прави 3%
Дефекирам с удоволствие на комунизъмъ!
А, да не си помисли някой че става дума за абсолютна барака... Нееее, говорим за "изискана" барака, с топ гледка, сервираща замразени воднести калмари. Аз поначало вече и не ги поръчвам, защото почти навсякъде не стават за нищо, но проявих наивност, мислейки си че ще има и някоя друга молекула пипала, като на снимката. Като попитах деликатно иначе любезния сервитьор за разликата, беше ми казано "аааа, такива са си" без да се коментира фалшивата картинка... Един вид, що задаваш негърски въпроси, както казвахме преди да станем "политически коректни".