Пробвали ли сте монашеска баница с ябълков пълнеж, нещо уникално е!
Ако някой ми беше казал, че кекс с ябълки ще е такава вкусотия, нямаше да му повярвам никога
Ябълковият кекс е класика в печивата. Шарлот, американски ябълков пай или щрудел – както и да го наречете, комбинацията от ябълки и тесто винаги е успех. Пробвали ли сте това? Монашеска баница с ябълков пълнеж!
Необходими продукти:
Яйце 5 броя.
Захар 350 гр
Сол 1 ч.л.
сода 1 ч.л.
Лимонов сок 1 ч.л.
Бакпулвер 1 ч.л.
Ванилия 1 g
Канела 2 ч.л.
Какао на прах 2 ч.ч.
Пшенично брашно 350 гр
Слънчогледово олио 150 гр
Ябълка 1 кг
Начин на приготвяне:
Разбийте добре яйцата със захарта, солта и ванилията до пухкаво бяло. След това добавете растително масло и разбийте за известно време.
Добавете канела и какао към тестото, пресейте брашното и бакпулвера. Разбъркайте тестото до гладкост, като внимавате да поддържате ефирна консистенция. Угасете содата с лимонов сок и добавете към тестото, разбъркайте.
Обелете ябълките и нарежете на средни кубчета, като отстраните сърцевината. Прехвърлете парчетата в тестото и разбъркайте.
Намажете форма за печене с масло, поръсете леко с брашно или какао, залейте тестото с ябълки. Печете 50-60 минути при 180 ° С.