×
Бизнес ЮГ София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Полша ще обучава украинските войски на своя територия
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Мангъров за мерките срещу коклюш: Промените във ваксинационния календар, са като тези в Конституцията


Мангъров за мерките срещу коклюш: Промените във ваксинационния календар, са като тези в Конституцията
Коклюшът или „магарешка кашлица“ е заболяване, което се причинява от бактерия. Това е силно заразна въздушно-капкова инфекция, обясни доцентът
12 Май 2024, Неделя, 10:54 ч.
Автор: Флагман.бг

Специалистът намира стриктното ваксинирането на децата по сега утвърдения календар за най-ефективно

Промените във ваксинационния календар са като промените в Конституцията – може да се направят много лесно, но резултатът ще проличи по-късно. Това коментира пред TrafficNews доц. Атанас Мангъров във връзка с въведената възможността за по-ранно ваксиниране на бебета срещу коклюш и безплатни имунизация на бременни жени.

Специалистът по инфекциозни болести и педиатър смята, че изместването на възрастта, при която се ваксинират най-малките – от 8 седмици на 6 седмици, с комбинация с прясно имунизирана майка не е разумна мярка. Обяснява това с възможността антителата на ваксинирано бебе да влизат в конфликт с тези, които родилката е предала.

„Това не е сигурно, но има възможност да се унищожат ваксиналните антигени, не само за коклюш, но и за останалите болести, срещу които защитава шествалентния препарат. Много по-добре е, когато една жена планира бременност, да се ваксинира по-рано. Антителата се задържат с години. Ако това се направи два-три месеца преди раждането, жената няма да има време да изработи антитела до раждането на бебето. Това може да наруши и качественото изграждане на антитела за детето“, пояснява той. Допълва, че бременните не са застрашени от коклюш и ако те са били ваксинирани преди години, те няма да го карат тежко.

Коклюшът или „магарешка кашлица“ е заболяване, което се причинява от бактерия. Това е силно заразна въздушно-капкова инфекция. Особеност е, че когато човек изкара коклюш, имунитетът не е доживотен, но е продължителен – 10 и повече години. След изтичане на този период отново може да се зарази, но го кара по-леко.

Доцентът е категоричен, че най-сигурния метод за предпазване от разпространението на заболеваемостта е спазването на утвърдения в България имунизационния календар.

„Усилията трябва да бъдат насочени към ваксиниране на децата. Всички други мерки са безполезни. Понеже е силно заразно, то така или иначе ще върлува и малките рано или късно ще се срещнат с естествения му причинител. Когато това стане, ваксинираните няма да боледуват тежко. Това ще им даде възможност и да изградят имунитет върху лигавиците, който по-траен. От своя страна, неминуемо ще се стигне до групов имунитет и преборване на епидемията“.

В тази връзка добавя, че е безпредметно класовете в училищата, в които е имало случай на дете с коклюш, да бъдат карантинирани. Мотивът – ако съучениците му са ваксинирани, то за тях няма опасност от тежко боледуване.

Малките бебета трябва да бъдат пазени, а фалшиво ваксинираните да бъдат имунизирани. „Сега, когато имаме масово разпространение, ще избият всички пробиви в имунизационната ни програма“, казва той.

Доцентът поясни, че преди навлизането на ваксините, населението е имало значително по-голям имунитет, поради високия брой на заболеваемост. „Тогава жените в детеродна възраст са имали високи нива на антитела срещу коклюш и са ги предавали на новородените, заради което бебетата са били много по-защитени в сравнение със сегашното поколение. В доваксинационната ера болестта е протичала най-тежко при децата на няколко месечна възраст. В момента тези деца се ваксинират“, допълни той.

Сега в най-неблагоприятно положение са новородените, тъй като майките им вероятно не са карали коклюш и те имат нулева защита. Особен риск се крие за недоносените бебета. „До момента, в който могат да бъдат ваксинирани – 2 месечна възраст и после 1-2 месеца, докато се изработи имунитет от ваксината, те са изложени на опасност от заразяване. Трябва много да се пазят. Хората в зряла възраст не са заплашени, тъй като докато стигнат до тази възраст, многократно са се срещали с бактерията причинител. Но дори и да се заразят сега – в повечето случаи заболяването ще протече леко“, категоричен е Мангъров.

Защо се получи тази епидемия от коклюш?

„Много хора, особено тези, които не разбират, изказват мнение, че епидемията се дължи на недостатъчно ваксинално покритие. В момента то не е оптимално, но е добро – 92,4%. Трябва да отбележим, че във ваксината срещу коклюш има още съставки – срещу тетанус, дифтерия, полиомиелит, хемуфилос инфлуенце Б и хепатит Б. Ако сегашното разпространение на коклюш се дължеше на ниско ваксинално покритие, ние би трябвало да имаме скок при заразените и от дифтерия, която също е въздушно-капкова болест и има идентична епидемиология“, пояснява доц. Мангъров.

Причината по-скоро той отдава на сегашната формула на препарата, с който се ваксинират децата.

„Преди години първата ваксина, въведена през 40-те, е била целоклетъчна ваксина. При нея целият бактерий е бил обезсилван и инжектиран. Препаратът е имал повече странични ефекти – болка и оток на мястото на убождането, температура и в редки случаи се е стигало до гърч. Тя обаче е била доста ефективна, дава продължителен имунитет, тъй като включва клетъчен имунен отговор, а, от друга страна, дава имунитет върху лигавиците. Това не позволява ваксинираните да се заразяват и разпространяват вируса. Когато тя се прилага масово, води до силно намаляване на случаите на заболяването. В края на 80-те години на практика има много малко случаи на коклюш, в резултат на което хората започнаха да се съсредоточават върху неприятния страничен ефект, който има“, разяснява доцентът.

Последвала промяна в характеристиката на ваксината. Въвеждат се безклетъчните, при които се взимат само определени съставки на бактерията причинител на коклюш.

„Те имат много по-малко странични ефекти, но както се оказа впоследствие – дават краткотраен имунитет. От начало нещата вървяха сравнително добре, но в първите години на 21 век започва да се наблюдава увеличение на случаите. Близо 18-19 години след въвеждането ѝ в САЩ, там имаше епидемия от коклюш“.

Това се доказва и от експеримент на група учени, които през 2014г. създават животински модел на коклюш, разказва Мангъров. Те достигнали до извода, че липсата на траен имунитет се дължи на това, че едноклетъчната ваксина не позволява изграждането на имунитет върху лигавиците. „Установяват, че по този начин ваксинираните могат да се заразят без да се разболяват и така могат да разпространяват коклюш“.

В България едноклетъчната ваксина се въвежда през 2007г. за деца на 6-годишна възраст, а за новородени през 2010г.. След същия интервал от време наблюдаваме ефекта на САЩ, казва той и допълва: „Ваксината не е лоша, но прави краткотраен имунитет. Освен това тя дава само антитела върху кръвта, заради което няма как да се постигне колективен имунитет“.


В категории: Здраве


Флагман.БГ Вежди Рашидов вае Ламбо за 100 000 лева! Вежди Рашидов вае Ламбо за 100 000 лева! 01/06/2024, Събота 19:20 3
Флагман.БГ Варненци пропищяха от змии Варненци пропищяха от змии 01/06/2024, Събота 18:40 1
12
Коментара по темата
12.
*********
12.05.2024 19:35:32
0
1
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни или обидни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.
11.
Бай....
12.05.2024 18:43:29
1
3
Мангъра е пич !
10.
Мяяяяуууууу
12.05.2024 17:23:43
4
1
Да са въксенирали преди да забременее
Чи отде да знай кога ши фани
9.
Аз
12.05.2024 12:43:16
10
5
Друга клавиатурна мишка не виждам тука, на всяка манджа мерудия.
Милионер стана да ви брои антителата и да ви завира клечки по дупките и никой не го попита дали той е ваксиниран. Какъв е мангъров -министър ли е, здравен инспектор ли е, какъв е? Носи ли отговорност за това, което прави и това което говори?
На една приказка не съм му хванал вяра и вероятно затова не съм облякъл още дървен костюм. Иначе е прав , че всички ще умрем, но няма страшно, слагаш нощницата и чакаш да ти мине.
Какъви тъпунгери!!! За да спите спокойно, жена ми е стерилна, а на мен тръгнаха да ми избиват нови зъби от Астрата.
8.
Владимир Владимирович
12.05.2024 12:42:26
0
10
Само бургашкия евролидер Жечо Станков може да оправи нещата.
Бях се притиснил, че флегмите няма да кажат днеска нищо за Супер Жечо....
7.
Бургазлията
12.05.2024 12:18:50
4
8
До:4
Естествено , че не разбирам от материята , но отбелязвам , че преди 2 седмици в друга телевизия "професора" много настоятелно агитираше бременните да се ваксинират от рано , а сега променя изказването си със "Усилията трябва да бъдат насочени към ваксиниране на децата"...
Е как да го вземем на сериозно дядката?
6.
Bejanec a s jip
12.05.2024 12:14:15
2
1
Na bejancite novorodenite bez pari li gi vaksinira mangirov i ne samo decata
5.
ТБС
12.05.2024 11:41:46
5
7
До 1 и 2. Уроди гнусни, дайте си имената и адресите, че да носите морална и финансова отговорност за всички увредени. Иначе педерасти долни сте много смели зад клавира. Не че сте неоткриваеми, но след като сте сигурни в думите си, да видим колко сте смели.
4.
До бургазлията
12.05.2024 11:31:10
4
13
Ако малко поне разбираш от материята ,ще разбереш ,че е прав ,но явно си много далеч.
3.
лекар
12.05.2024 11:28:30
2
19
И този път Доц.Мангъров е прав .
2.
Бургазлията
12.05.2024 11:25:50
17
5
Изкуфял дядка.
До оня ден призоваваше от рано се ваксинират бременни , сега друга песен
Инак те гербаджиите всичко правят за пари , така че не им пука от законите важното е келепир да има за чекмедже патриота.
1.
Ха, жив е!
12.05.2024 11:08:56
11
4
При нас извозват такива, като този и като Осемдесепроцентовия всяка сряда!
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Флагман.бг откри най-вярната фенка на Матей Казийски, бургазлийката шашна волейболиста със снимка отпреди 20 г. Флагман.бг откри най-вярната фенка на Матей Казийски, бургазлийката шашна волейболиста със снимка отпреди 20 г. Роси присъства на всичките му спортни изяви, първият й спомен е от зала "Младост", когато е едва 14-годишна 4 качества на хората, които умеят да избягват провалите 4 качества на хората, които умеят да избягват провалите Всеки човек в този живот има външни опори: сродна душа, любящи роднини, работа, някакво хоби Как да защитим парите и данните си, ако ни откраднат телефона Как да защитим парите и данните си, ако ни откраднат телефона Експерти дават пет съвета как да се предпазим от злоупотреба, дори и след като телефонът ни е бил откраднат Габровска с номинация „Порнозвезда на годината“ Габровска с номинация „Порнозвезда на годината“ Розовата актриса иска да превземе и Лас Вегас Чистачки лъскат апартамента за 500 лева Чистачки лъскат апартамента за 500 лева Богаташи глезят съпругата с домашна помощница Ето колко пари на данъкоплатците изкарчиха партиите за реклама Ето колко пари на данъкоплатците изкарчиха партиите за реклама Най-много средства за реклама са отделили парламентарно представените формации Вежди Рашидов вае Ламбо за 100 000 лева! Вежди Рашидов вае Ламбо за 100 000 лева! Столична община не дава паметникът да е пред Народния театър Кой е бил най-големият страх на Мария Бакалова преди пробива в Холивуд Кой е бил най-големият страх на Мария Бакалова преди пробива в Холивуд Бургазлийката разказва за пътя си към голямата сцена Демографската криза и защита на секторите туризъм и рибарство ще са основните ми задачи в НС Демографската криза и защита на секторите туризъм и рибарство ще са основните ми задачи в НС Нужно е родните производители и търговци да чувстват подкрепата на държавата и да бъдат поощрявани с политики Задържаха бургаския Исус, който осигурява гласове за вота срещу 120 лв. Задържаха бургаския Исус, който осигурява гласове за вота срещу 120 лв. Към момента има регистрирани 57 сигнала за нарушение на изборния процес, задържани са общо 17 лица
Има надежда! Лекарство на Pfizer срещу вид рак на белия дроб показва добри резултати Има надежда! Лекарство на Pfizer срещу вид рак на белия дроб показва добри резултати След 5 години при повече от половината пациенти, лекувани с лорлатиниб, ракът не е прогресирал Алчност по съседски: Семейства плащат по 1000 евро за ферибот от Атина до Родос Алчност по съседски: Семейства плащат по 1000 евро за ферибот от Атина до Родос Нашенци масово канселират екскурзии заради надутите цени на морския превоз Шок и ужас! Младоженец откри на сватбата, че съпругата му е мъж Шок и ужас! Младоженец откри на сватбата, че съпругата му е мъж Двамата имали 1-годишна връзка, в която се въздържали от интинмни контакти Испания срина авиокомпаниите, глоби ги солено заради таксите за багаж и за избор на място Испания срина авиокомпаниите, глоби ги солено заради таксите за багаж и за избор на място Превозвачите често извиват ръцете на потребителите с допълни плащания, понякога по-скъпи и от билетите, за да настанят дете до родител например Заради мижав интерес тази световна певица отмени изцяло лятното си турне Заради мижав интерес тази световна певица отмени изцяло лятното си турне Дженифър Лопес си взема почивка, за да бъде с децата, семейството и близките си приятели, обявиха организаторите  Пробив в Париж. Български килими украсиха френската столица Пробив в Париж. Български килими украсиха френската столица Най-старият килим, който се показва в изложбата е от 1830 г. Съпруги на руски войници бяха обявени за чуждестранни агенти Съпруги на руски войници бяха обявени за чуждестранни агенти Те са обединени в организацията "Пут Домой" След сватбата младоженец осъзна, че съпругата му е... мъж След сватбата младоженец осъзна, че съпругата му е... мъж Той искал да се облагодетелества финансово от брака Изписаха от болницата словашкия премиер Роберт Фицо Изписаха от болницата словашкия премиер Роберт Фицо Фицо беше прострелян неколкократно на 15 май Скопие отговори: Къщата на Димитър Талев не е защитено културно наследство Скопие отговори: Къщата на Димитър Талев не е защитено културно наследство Според властите в РС Македония ще е нужно междуправителствено споразумение
Гого ЛОЗАНОВ, анализатор: Гого ЛОЗАНОВ, анализатор: Интересите и начинът на говорене на Радев много съвпадат с Путин и неговото обкръжение Виц на деня Виц на деня - Мамо, защо винаги първи умират най-добрите хора?
- Ти като отидеш в градината, кои цветя откъсваш?
- Тия дето се пушат, но това какво общо има?
Виц на деня Виц на деня - Вече се омъжвам. Представям си колко мъже ще се разстроят.
- Че ти за колко ще се омъжваш?
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Добрият моторист различава 30 вида насекоми, по вкус!

Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори