Рецепта за суши рулца с тофу и в оризова хартия
Сервират се със соев сос за потапяне и много добро настроение
НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ
суши ориз - 200 г
оризов оцет - 2 с.л.
захар - 2 ч.л.
сол - ½ ч.л.
нори - 2 листа
оризова хартия - 12 листа
тофу - 300 г
соев сос - 3 с.л.
джинджифил на прах - 1 щипка
краставица - ⅓ бр.
моркови - 1 бр.
авокадо - 1.5 бр.
сос - майонеза или меко крема сирене (Филаделфия)
сусам
олио
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
Тофуто се нарязва на филийки и се маринова в соев сос с джинджифил на прах. Оризът се сварява според инструкциите на опаковката. Оставя се да поизстине около 10 минути, овкусява се с ½ ч.л. сол, 2 с.л. оризов оцет, 2 ч.л. захар и се разбърква.
Нори листите се разрязват на 4 ленти по дължина и след това всяка лента - на 3 по-къси - стават общо 24 парчета.
Маринованото тофу се запържва в малко сгорещено олио от двете страни но златисто. Когато е готово, се налива към него половината от маринатата и се разклаща, за да се поеме хубаво. Филийките се обръщат от другата страна и се повтаря същото с останалата марината.
Краставицата, морковът и авокадото се нарязват на лентички.
За приготвянето на рулцата се взима 1 лист оризова хартия и се намокря хубаво от двете страни - може в широк съд с вода или директно от мивката. Поставя се в чиния или върху гладка повърхност с грапавата страна надолу. Бързо след това ще омекне много и ще изглежда сякаш е залепнал за повърхността - това е нормално, няма нищо притеснително.
В центъра се слага 1 парченце нори с гладката страна надолу, върху него се разпределя 1 слой от ориза, слага се отгоре 1 парче тофу, след това авокадо, морков, краставица, сос и отново парче нори, но с грапавата страна надолу.
Хваща се долната страна на оризовата хартия и стегнато се премята върху продуктите в средата. Завиват се по същия начин двете странични части и накрая последната най-отгоре.
По този начин се процедира с всички продукти.
Готовите суши рулца се поръсват със сусам и се запържват в малко сгорещено олио от двете страни, докато стане леко хрупкаво.
Сервират се суши рулца с тофу и в оризова хартия със соев сос за потапяне.
Източник: Gotvach.bg
От 35 години се занимавам с кулинарията, затова приемете становището ми на доверие!