×
Вкусно Бизнес ЮГ София Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Геомагнитни бури удрят Земята в следващите дни
  • Пеевски разкритикува и работата на НАП
  • Бившият министър на енергетиката не се е явил в офиса на Европрокуратурата въпреки призовката
  • Истанбул се готви за поредния протест след ареста на Имамоглу
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Шоколадът става три пъти по-скъп и менте


10 Май 2024, Петък, 13:20 ч.
Автор: Флагман.БГ

Това, което се случва в момента с какаовото зърно, никога преди не е било - пазарът е в паника, посочиха производители и технолози

Над 2,5-3 пъти се очаква да поскъпне шоколадът у нас още следващия месец и така ще се наложи използването на имитиращи продукти. Това прогнозираха пред “Труд news” собственици на фирми за производство на шоколадови изделия и технолози специалисти в областта на сладкарството.

Причината е липсата на суровини за производството на шоколад, тъй като какаовите плантации в Африка капят от вредители и болести. Почти 50 процента от шоколада в света се произвежда от какаовите зърна, които раждат дървета от западноафриканските страни Гана и Кот д'Ивоар. Те обаче са нападнати от вирус, пренасян от листни въшки, както и гъбички.

Оказва се това са най-големите заплахи за световните доставки на шоколад, тъй като могат да унищожат половината от засегнатите растения, твърдят учени.

Това, което се случва в момента с какаовото зърно, никога преди не е било - пазарът е в паника и в даден момент просто няма как да не избухне балонът на цените, посочи пред “Труд news” Георгиос Виндзилеос, изпълнителен директор на една от фирмите у нас, чиято основна дейност е производство на шоколадови и захарни изделия. “Преди година по това време цените на какаовото зърно бяха от порядъка на 2100-2500 паунда за тон на Лондонската борса, където се търгува какаото, а преди 2 седмици стигнахме до 10 500 паунда. Тоест вече говорим за увеличение от 500%, което не може да се оправдае само с лоша реколта или с увеличение на потреблението”, посочи той и уточни, че заради огромния скок в цените, вероятно може да се говори и за спекула.

Всичко това обаче води до преориентиране на клиентите, които вместо индустриален шоколад, вече използват имитиращи шоколада продукти. Те са два пъти по-евтини и в тях вместо какаово масло и какаова маса има палмова или кокосова мазнина.

“Абсолютно вече виждаме по-засилен интерес на клиентите за имитиращи шоколада продукти. Доста клиенти не само в България, но в Европа и в САЩ вече гледат и тази опция. Става все по-актуална темата. А някои клиенти вече са преминали към работа с имитиращи продукти”, посочи Виндзилеос.

Подобно е положението и в гурме сектора, където влизат ресторантите и сладкарниците.

“Очаква се в началото на юни с около 40% да поскъпне шоколадът, вследствие на поскъпването на какаовото масло, какаовата маса и какаото като цяло. Ако сега килограм е 20 лв., масовият натурален шоколад ще стане около 40 лв.”, разказаха специалисти технолози в сладкарството. Всъщност международните производители на шоколад, които имат затворен цикъл - гледат плантации, откъдето идват суровините и правят шоколадите, вдигат цените с поне 40% заради проблемната реколта, посочиха те.

Но производството не може да спре, затова и тук алтернативата е имитацията на шоколад. “Тя не се прави с какаово масло и какаова маса и затова всъщност не е шоколад. Цената є е 8 лв. за кг сега, вероятно и тя обаче ще бъде увеличена и ще стигне в порядъка на 20 лв., тоест ще е на цената на шоколада сега”, обясниха специалистите. Те уточниха, че от 20 лв. за килограм какаовото масло в момента вече се продава за 60 лв.

Съветват, че можем да познаем, че ядем нещо с имитация на шоколад, ако то оставя лепкаво усещане по небцето ни, тъй като палмовата мазнина, която замества какаовото масло, се топи при по-висока температура от тази на човешкото тяло, докато оригиналът - какаовото масло, започва да се топи още при допир.

Светът е на изчерпване на запасите си от шоколад, заради болестта CSSVD, която се разпространява изключително бързо и заплашва да застраши съществуването на какаовите дървета. CSSVD се причинява от вирусът CSSV (Cacao swollen shoot virus) от семейството Caulimoviridae.

“Вирусът е реална заплаха за световните доставки на шоколад. Пестицидите не помагат в борбата с листните въшки, така че фермерите трябва сами да предотвратят разпространението на вируса, като отрежат засегнатите клони. Въпреки това Гана е загубила повече от 254 милиона какаови дървета през последните години”, казва Бенито Чен-Шарпентие, професор по математика в Тексаския университет и автор на изследването за какаовия вирус.

Има възможност за борба с вируса с ваксини, но те са много скъпи. Ето защо той и колегите му от няколко университета в САЩ и Гана са разработили нова стратегия - те използват математически данни, за да определят на какво разстояние трябва да бъдат ваксинираните дървета, за да предотвратят разпространението на вируса.

Екипът създаде два различни вида модели, които позволяват създаването на защитен слой между ваксинирани и неваксинирани дървета. Ваксината вероятно ще е под формата на вещество, което ще се пръска по листата на дърветата.
Другата напаст по какаото е черната плевелна болест, която се причинява от различни видове гъби от родовете Phytophthora и Moniliophthora. Тя засяга шушулките на растението.

Българският бизнес все повече започва да търси качествения шоколад в своето производство, защото хората пътуват навън и като се върнат, искат качеството, което са видели там, да предложат и на нашия пазар. Така все повече започва да се изисква по-качествен шоколад, с който да се изработват десерти и печива”, обясниха технолози в областта на сладкарството.

В България гурме секторът, който използва шоколад, употребява около 20 тона месечно. Това са ресторанти и сладкарници, но целият пазар за шоколад заедно с индустрията е доста по-голям. “В индустрията си произвеждат шоколада сами, а не го купуват готов както е при бизнеса - те си набавят суровините като какаовата маса, масло от Европа или от Турция, например”, посочиха експертите пред “Труд news”.

Основните съставки на всеки истински шоколад са какаовото масло, което се влияе абсолютно от цената на какаовото зърно, а при млечен и натурален шоколад също има какаова маса - какаов ликьор, както също се нарича и който излиза от зърното. Това обясни пред “Труд news” Георгиос Виндзилеос.

“Колкото поскъпва зърното, поскъпва и маслото, и масата. Имайки предвид, че в един натурален шоколад те са средно 50% от съставките, разбирате, че когато по 5 се увеличи цената на суровините - то блокчето шоколад се увеличава много и пропорционално. При млечния шоколад какаовото масло и масата са 30%-35% в рецептата, съответно когато тези 35% поскъпват по 4 пъти - буквално 400%, просто няма как крайният продукт млечен шоколад, натурален или бял да не поскъпне в 2,5-3 пъти нагоре. Грубата сметка е такава.

Това, което се очертава като поскъпване, е че килограм шоколад ще бъде поне 2-2,5 пъти нагоре”, уточни той.

Виндзилеос посочи, че в края на миналата година или началото на януари, ако са продавали шоколада за 5 евро за килограм, в момента същият индустриален шоколад струва от порядъка на 13-14 евро.

“Не трябва да забравяме покупателната способност на хората, не само в България, но и в света. Ако сега 100 грама шоколад, който е най-разпространеният продукт, струва от порядъка на 1-1,5 евро, скоро тази цена може стане 3-4 евро. Ще зависи от това в кой момент всеки от производителите ще коригира цените си. Но при такъв скок на едно средно статистическо семейство с две деца ще му се отрази дали ще купи 2 шоколада за 3 евро или два срещу 6-7 евро”, посочи Виндзилеос.

Според него, все пак тенденцията в цените има шанс да бъде обърната, което се вижда от лекия спад на цените в последната седмица - от 10 000 паунда за тон на Лондонската борса, какаовото зърно е паднало до 8000 паунда.


В категории: Бизнес


2
Коментара
Флагман.БГ Бургазлийка с бисер в "Ергенът" Бургазлийка с бисер в "Ергенът" 24/03/2025, Понеделник 22:00 0
Показа се по бельо в САЩ
Показа се по бельо в САЩ 24/03/2025, Понеделник 21:49 0
Флагман.БГ Имението се тресе: Новият ерген е... Имението се тресе: Новият ерген е... 24/03/2025, Понеделник 21:30 0
Флагман.БГ Влюбена е лудо? Влюбена е лудо? 24/03/2025, Понеделник 21:03 0
Флагман.БГ Харчи си парите ударно Харчи си парите ударно 24/03/2025, Понеделник 20:48 0
Флагман.БГ Каза за Шарапова Каза за Шарапова 24/03/2025, Понеделник 20:33 0
Флагман.БГ Намеси се в сложна ситуация Намеси се в сложна ситуация 24/03/2025, Понеделник 20:21 0
Флагман.БГ Няма спирка Няма спирка 24/03/2025, Понеделник 20:14 0
Флагман.БГ Получи смъртни заплахи Получи смъртни заплахи 24/03/2025, Понеделник 20:03 3
Флагман.БГ Дъщеря й я надмина по красота (СНИМКИ) Дъщеря й я надмина по красота (СНИМКИ) 24/03/2025, Понеделник 19:40 1
Много са щастливи
Много са щастливи 24/03/2025, Понеделник 19:24 0
Очите им светнаха
Очите им светнаха 24/03/2025, Понеделник 19:00 0
2
Коментара по темата
2.
Трябва да си
10.05.2024 14:23:18
1
5
луд или съвсем да не можеш да си позволиш що-годе свестен шоколад (в тази колония всичко е долнопробно менте), за да купуваш български или други бивши-социалистически шоколадови изделия. Дори и известни и преди качествени чужди марки бълват боклуци на днешно време. При това положение е по-добре да си забъркаш собствен, горе-долу качествен шоколад от все още поносими продукти.
1.
1
10.05.2024 13:44:44
1
6
От това по-чудесна новина - здраве му кажи! Един наркотик по-малко. Въобще, колкото по-скъпи стават боклуците в магазина, толкова по-добре за здравето на хората.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Ще си изпати ли Радостин Василев заради заплахите към доц. Киселова, проф. Михайлова скастри и двамата Ще си изпати ли Радостин Василев заради заплахите към доц. Киселова, проф. Михайлова скастри и двамата Поведението му е недопустимо, но и председателката на парламента не биваше да се бърза с обявяването за разпадане на групата на МЕЧ, каза бившата депутатка Намеси се в сложна ситуация Намеси се в сложна ситуация Водещият бе потърсен като джокер в "Стани Богат" Получи смъртни заплахи Получи смъртни заплахи Александра Гърдева с разтърсваща изповед Дъщеря й я надмина по красота (СНИМКИ) Дъщеря й я надмина по красота (СНИМКИ) Мария показа как изглежда наследничката й Има политици, които помагат с чисто сърце на "Левски" Има политици, които помагат с чисто сърце на "Левски" Мажоритарният собственик на "сините" Наско Сираков каза, че клубът дължи много пари на Васил Божков Космически ли са цените на пътищата? Шефът на АПИ с лоша новина за тол таксите Космически ли са цените на пътищата? Шефът на АПИ с лоша новина за тол таксите Има пари в бюджета за 50 км магистрали, изчисли инж. Йордан Вълчев и каза кога ще има аутобан от София до Варна  Закопа ги Закопа ги Косара с любопитни думи за новия ерген и "старите пушки" в предаването След гафа: Министър Пешев освободи изпълнителния директор на БСТ След гафа: Министър Пешев освободи изпълнителния директор на БСТ Ето какво решиха от ММС Отряза Капките Отряза Капките Въпреки че в шоуто за звездни имитации Рачков и Геро отправиха официална покана към своя колега да застане до тях на грандиозния финал на стадион „Васил Левски“ Разкриха причината за смъртоносните взривове с 4 трупа край Елин Пелин Разкриха причината за смъртоносните взривове с 4 трупа край Елин Пелин Съдебно-техническа експертиза сочи летните жеги като основен фактор за трагедията в склада за пиротехника
ООН разкри как е убит Марин Маринов в Газа ООН разкри как е убит Марин Маринов в Газа Изстрелът е бил от израелски танк Добри новини от Рияд! Държавният департамент тръби, че САЩ никога не са били по-близо до  мира в Украйна Добри новини от Рияд! Държавният департамент тръби, че САЩ никога не са били по-близо до мира в Украйна Двете страни не бързат да разкриват съдържанието на разговорите Показа се по бельо в САЩ Показа се по бельо в САЩ Геня е бивша муза на Гришо Заплаха ли е за Ердоган Имамоглу? Въпреки протестите се очаква властта да си назначи кмет на Истанбул Заплаха ли е за Ердоган Имамоглу? Въпреки протестите се очаква властта да си назначи кмет на Истанбул Арестуваният градоначалник на 16-милионния мегаполис вероятно няма да може да се кандидатира за президент, след като му отнеха дипломата Харчи си парите ударно Харчи си парите ударно "Джоуи" се наслаждава на финансовата си свобода Ад в Суми след ракетен удар, 65 са ранените Ад в Суми след ракетен удар, 65 са ранените 14 деца са пострадали, а от руска страна твърдят, че е поразена военна цел  Няма спирка Няма спирка Джокович с нов рекорд Много са щастливи Много са щастливи Безос и Лорън Санчес ще вдигат сватба във Венеция Всички смятат, че това предаване е тъпо, но се завръща в ефир Всички смятат, че това предаване е тъпо, но се завръща в ефир От 21 март всеки ентусиаст на възраст над 18 години, който иска да се предизвика и да промени живота си драстично, а може би завинаги, иска да стане част от голямото семейство на „Фермата“ и да изживее едно незабравимо приключение, може да се запише за кастинг на fermata.btv.bg до 30 април Почина един от най-значимите шпиони от времето на Студената война Почина един от най-значимите шпиони от времето на Студената война Олег Гордиевски е бивш офицер на КГБ и е предавал тайни на Великобритания
Делян Пеевски Делян Пеевски Няма да допусна България да се превърне в държавата на абсурдите Виц на деня Виц на деня Двама канибали вечерят.
Единият казва:
- Мразя тъща си!
Другият.
- Нищо, нищо... яж само гарнитурата!
Виц на деня Виц на деня - Комшу, къде е жена ти, не се е мяркала доста време!?!
- А, напусна ме... запознала се с някакъв в интернет!
- Еее, лоша работа...!
- Еми, аз съм си виновен. Можеше да пусна интернет вкъщи още преди пет години!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук "При нас клиента винаги е прав"
чичо Манчо - шофьор на маршрутка.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева-Бакалова
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори