×
Вкусно Бизнес ЮГ София Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Шоколадът става три пъти по-скъп и менте


10 Май 2024, Петък, 13:20 ч.
Автор: Флагман.БГ

Това, което се случва в момента с какаовото зърно, никога преди не е било - пазарът е в паника, посочиха производители и технолози

Над 2,5-3 пъти се очаква да поскъпне шоколадът у нас още следващия месец и така ще се наложи използването на имитиращи продукти. Това прогнозираха пред “Труд news” собственици на фирми за производство на шоколадови изделия и технолози специалисти в областта на сладкарството.

Причината е липсата на суровини за производството на шоколад, тъй като какаовите плантации в Африка капят от вредители и болести. Почти 50 процента от шоколада в света се произвежда от какаовите зърна, които раждат дървета от западноафриканските страни Гана и Кот д'Ивоар. Те обаче са нападнати от вирус, пренасян от листни въшки, както и гъбички.

Оказва се това са най-големите заплахи за световните доставки на шоколад, тъй като могат да унищожат половината от засегнатите растения, твърдят учени.

Това, което се случва в момента с какаовото зърно, никога преди не е било - пазарът е в паника и в даден момент просто няма как да не избухне балонът на цените, посочи пред “Труд news” Георгиос Виндзилеос, изпълнителен директор на една от фирмите у нас, чиято основна дейност е производство на шоколадови и захарни изделия. “Преди година по това време цените на какаовото зърно бяха от порядъка на 2100-2500 паунда за тон на Лондонската борса, където се търгува какаото, а преди 2 седмици стигнахме до 10 500 паунда. Тоест вече говорим за увеличение от 500%, което не може да се оправдае само с лоша реколта или с увеличение на потреблението”, посочи той и уточни, че заради огромния скок в цените, вероятно може да се говори и за спекула.

Всичко това обаче води до преориентиране на клиентите, които вместо индустриален шоколад, вече използват имитиращи шоколада продукти. Те са два пъти по-евтини и в тях вместо какаово масло и какаова маса има палмова или кокосова мазнина.

“Абсолютно вече виждаме по-засилен интерес на клиентите за имитиращи шоколада продукти. Доста клиенти не само в България, но в Европа и в САЩ вече гледат и тази опция. Става все по-актуална темата. А някои клиенти вече са преминали към работа с имитиращи продукти”, посочи Виндзилеос.

Подобно е положението и в гурме сектора, където влизат ресторантите и сладкарниците.

“Очаква се в началото на юни с около 40% да поскъпне шоколадът, вследствие на поскъпването на какаовото масло, какаовата маса и какаото като цяло. Ако сега килограм е 20 лв., масовият натурален шоколад ще стане около 40 лв.”, разказаха специалисти технолози в сладкарството. Всъщност международните производители на шоколад, които имат затворен цикъл - гледат плантации, откъдето идват суровините и правят шоколадите, вдигат цените с поне 40% заради проблемната реколта, посочиха те.

Но производството не може да спре, затова и тук алтернативата е имитацията на шоколад. “Тя не се прави с какаово масло и какаова маса и затова всъщност не е шоколад. Цената є е 8 лв. за кг сега, вероятно и тя обаче ще бъде увеличена и ще стигне в порядъка на 20 лв., тоест ще е на цената на шоколада сега”, обясниха специалистите. Те уточниха, че от 20 лв. за килограм какаовото масло в момента вече се продава за 60 лв.

Съветват, че можем да познаем, че ядем нещо с имитация на шоколад, ако то оставя лепкаво усещане по небцето ни, тъй като палмовата мазнина, която замества какаовото масло, се топи при по-висока температура от тази на човешкото тяло, докато оригиналът - какаовото масло, започва да се топи още при допир.

Светът е на изчерпване на запасите си от шоколад, заради болестта CSSVD, която се разпространява изключително бързо и заплашва да застраши съществуването на какаовите дървета. CSSVD се причинява от вирусът CSSV (Cacao swollen shoot virus) от семейството Caulimoviridae.

“Вирусът е реална заплаха за световните доставки на шоколад. Пестицидите не помагат в борбата с листните въшки, така че фермерите трябва сами да предотвратят разпространението на вируса, като отрежат засегнатите клони. Въпреки това Гана е загубила повече от 254 милиона какаови дървета през последните години”, казва Бенито Чен-Шарпентие, професор по математика в Тексаския университет и автор на изследването за какаовия вирус.

Има възможност за борба с вируса с ваксини, но те са много скъпи. Ето защо той и колегите му от няколко университета в САЩ и Гана са разработили нова стратегия - те използват математически данни, за да определят на какво разстояние трябва да бъдат ваксинираните дървета, за да предотвратят разпространението на вируса.

Екипът създаде два различни вида модели, които позволяват създаването на защитен слой между ваксинирани и неваксинирани дървета. Ваксината вероятно ще е под формата на вещество, което ще се пръска по листата на дърветата.
Другата напаст по какаото е черната плевелна болест, която се причинява от различни видове гъби от родовете Phytophthora и Moniliophthora. Тя засяга шушулките на растението.

Българският бизнес все повече започва да търси качествения шоколад в своето производство, защото хората пътуват навън и като се върнат, искат качеството, което са видели там, да предложат и на нашия пазар. Така все повече започва да се изисква по-качествен шоколад, с който да се изработват десерти и печива”, обясниха технолози в областта на сладкарството.

В България гурме секторът, който използва шоколад, употребява около 20 тона месечно. Това са ресторанти и сладкарници, но целият пазар за шоколад заедно с индустрията е доста по-голям. “В индустрията си произвеждат шоколада сами, а не го купуват готов както е при бизнеса - те си набавят суровините като какаовата маса, масло от Европа или от Турция, например”, посочиха експертите пред “Труд news”.

Основните съставки на всеки истински шоколад са какаовото масло, което се влияе абсолютно от цената на какаовото зърно, а при млечен и натурален шоколад също има какаова маса - какаов ликьор, както също се нарича и който излиза от зърното. Това обясни пред “Труд news” Георгиос Виндзилеос.

“Колкото поскъпва зърното, поскъпва и маслото, и масата. Имайки предвид, че в един натурален шоколад те са средно 50% от съставките, разбирате, че когато по 5 се увеличи цената на суровините - то блокчето шоколад се увеличава много и пропорционално. При млечния шоколад какаовото масло и масата са 30%-35% в рецептата, съответно когато тези 35% поскъпват по 4 пъти - буквално 400%, просто няма как крайният продукт млечен шоколад, натурален или бял да не поскъпне в 2,5-3 пъти нагоре. Грубата сметка е такава.

Това, което се очертава като поскъпване, е че килограм шоколад ще бъде поне 2-2,5 пъти нагоре”, уточни той.

Виндзилеос посочи, че в края на миналата година или началото на януари, ако са продавали шоколада за 5 евро за килограм, в момента същият индустриален шоколад струва от порядъка на 13-14 евро.

“Не трябва да забравяме покупателната способност на хората, не само в България, но и в света. Ако сега 100 грама шоколад, който е най-разпространеният продукт, струва от порядъка на 1-1,5 евро, скоро тази цена може стане 3-4 евро. Ще зависи от това в кой момент всеки от производителите ще коригира цените си. Но при такъв скок на едно средно статистическо семейство с две деца ще му се отрази дали ще купи 2 шоколада за 3 евро или два срещу 6-7 евро”, посочи Виндзилеос.

Според него, все пак тенденцията в цените има шанс да бъде обърната, което се вижда от лекия спад на цените в последната седмица - от 10 000 паунда за тон на Лондонската борса, какаовото зърно е паднало до 8000 паунда.


В категории: Бизнес


2
Коментара
2
Коментара по темата
2.
Трябва да си
10.05.2024 14:23:18
1
5
луд или съвсем да не можеш да си позволиш що-годе свестен шоколад (в тази колония всичко е долнопробно менте), за да купуваш български или други бивши-социалистически шоколадови изделия. Дори и известни и преди качествени чужди марки бълват боклуци на днешно време. При това положение е по-добре да си забъркаш собствен, горе-долу качествен шоколад от все още поносими продукти.
1.
1
10.05.2024 13:44:44
1
6
От това по-чудесна новина - здраве му кажи! Един наркотик по-малко. Въобще, колкото по-скъпи стават боклуците в магазина, толкова по-добре за здравето на хората.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Ключов мач на "Иван Притъргов"! Мобилизацията при "акулите" е пълна Ключов мач на "Иван Притъргов"! Мобилизацията при "акулите" е пълна Предстои дерби в Югоизточна Трета лига Кучият студ, сковал България, продължава и в събота! Сняг ще завали на неочаквано място Кучият студ, сковал България, продължава и в събота! Сняг ще завали на неочаквано място Температурите ще са в много широки граници, минималните - от минус 15°-минус 17°, а максималните на места може да достигнат до 6°-7° Какво да направим, ако онлайн рецептата ни е изтекла, а трябва да купим лекарства? Какво да направим, ако онлайн рецептата ни е изтекла, а трябва да купим лекарства? Кои лекарства се заплащат от Здравната каса за домашно лечение? Мижав интерес към мартениците в Бургас (ВИДЕО) Мижав интерес към мартениците в Бургас (ВИДЕО) Търговците на пл. „Тройката“ се оплакват от слаби продажби, но се надяват на повече клиенти в последните дни преди 1 март Как „БългарияЕър” съсипа кариерата на млад бургазлия и го остави без багаж на улицата в Амстердам Как „БългарияЕър” съсипа кариерата на млад бургазлия и го остави без багаж на улицата в Амстердам Забавяне от над 3 часа доведе до изпуснат два пъти прикачващ полет и редица неудобства Контра репортаж от Хърватска показва масово недоволство от въвеждането на еврото Контра репортаж от Хърватска показва масово недоволство от въвеждането на еврото Искам да ми плащат толкова, колкото ми обещаваха по телевизията", заявява млада жена пред камерата В училището в Свети Влас се състоя интересен интердисциплинарен урок В училището в Свети Влас се състоя интересен интердисциплинарен урок Преподавателят на третокласниците госпожа Колева преподаде необходимите знания по изключително интересен и достъпен начин – с  помощта на мултитъч екран Рачков се ръси здраво за красивата и секси Виктория Рачков се ръси здраво за красивата и секси Виктория Брюнетката обича луксозния живот и актьорът й угажда САС потвърди присъдите доживотен затвор за убийството на Евгения Чобанова САС потвърди присъдите доживотен затвор за убийството на Евгения Чобанова Съпругът ѝ и неговият баща остават зад решетките, но решението подлежи на обжалване Семейство спечели дело срещу НЗОК за отказ да заплати чернодробна трансплантация Семейство спечели дело срещу НЗОК за отказ да заплати чернодробна трансплантация Операцията е извършена на 18-годишния им син с помощта на дарители  
Бъфет продаде 50% от портфолиото си, да се готвим ли за криза? Бъфет продаде 50% от портфолиото си, да се готвим ли за криза? На обща стойност от близо 150 млрд. долара, серията от продажби е прецедент в кариерата на легендарния финансист Ватиканът с последна информация за състоянието на папата Ватиканът с последна информация за състоянието на папата Франциск се лекува в римската болница „Джемели“, където беше приет на 14 февруари Макрон ще предупреди Тръмп да не проявява слабост пред Путин Макрон ще предупреди Тръмп да не проявява слабост пред Путин Очаква се срещата да е в понеделник, за да обсъдят ситуацията в Украйна ФБР има нов директор ФБР има нов директор Смята се, че Каш Пател е верен сподвижник на Тръмп Володимир Зеленски с важен ход Володимир Зеленски с важен ход Точно сега американският президент е много разочарован от украинския лидер, отбеляза съветникът по националната сигурност на САЩ Майк Уолц Виталий Кличко с извънреден коментар за Украйна Виталий Кличко с извънреден коментар за Украйна Не счита, че избори за президент са подходящи преди края на войната Деликатен проблем в САЩ Деликатен проблем в САЩ Вдигна се цената на важна хранителна стока Терор в Израел! Три автобуса взривени Терор в Израел! Три автобуса взривени Експлозиите са в в Бат Ям, южно от Тел Авив Шокира всички Шокира всички На корта в Катар Тази целувка му струва 11 бона в евро и... Тази целувка му струва 11 бона в евро и... Рубиалес избегна затвор
Владислав Горанов, бивш финансов министър Владислав Горанов, бивш финансов министър Политическата класа прояви разум, за да създаде смисъл Виц на деня Виц на деня - Какво е "Женски радости"?
- Дънките ти падат, а сутиена ти стиска.
Виц на деня Виц на деня Момиче при зъболекаря:
- Ако знаети колко ме е страаааах! Предпочитам да родя, вместо да ми вадят зъб.
Зъболекарят:
- Ама хайде решавайте по-бързо, че да знам кой инструмент да използвам.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Човек, колкото и да е суеверен, никога няма да откаже 13-та заплата.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева-Бакалова
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори