Хайде на бас, че не сте яли такъв картофен разкош
Това картофено хлебче няма общо с пататник, много по-вкусно е!
Фантастични картофени питки , които са наистина прости за приготвяне и изключително вкусни. Опитайте ги вместо класическите хлебчета, милинки и баници, с които сме свикнали у нас. Ще бъдете приятно изненадани – тестото е лесно за приготвяне, а картофените хлебчета от него – ефирно меки и много нежни на вкус.
Лесни картофени хлебчета
Необходими Продукти:
Картофи – 4-5 бр.
1/3 чаша прясно мляко
1/2 ч.л. сол
150 гр. кашкавал или сирене
За тестото:
Брашно гладко – 4 чаши
Сол – 1 чаена лъжичка
Захар 1 с.л.
Суха мая – 10гр.
Растително масло – 2 супени лъжици
Прясно мляко – 2 чаши
Жълтък 1 бр.
Начин на Приготвяне:
Обелваме картофите, нарязваме ги и ги сваряваме във вода – сваряваме ги до омекване.
Да приготвим тестото.
Смесете топло мляко, мая, захар и олио.
Накрая добавете брашно и замесете меко тесто.
Покрийте го с фолио и го оставете да втаса.
Намачкайте сварените картофи, добавете млякото, солта и настърганото сирене (кашкавал). Трябва да се получи еднородна маса.
Разделете тестото на 4 части.
Оформете всички на плосък диск.
Разделете тестото на 4 части.
Оформете всички на плосък диск.
Оставете да втасват върху тава, застлана с хартия за печене, за още 20 минути.
След това оформете в тестото дупки с намаднени ръце – баба ми го наричаше “масаж”.
Намажете питките с жълтък и печете на 180 градуса за около 25 минути.
Опитайте и ще се влюбите в този вкус!
Не разбрах защо са картофени питки с четири чаши ГЛАДКО брашно.
Картофите са плънка.
Няма да ги направя.
Не разбрах защо са картофени питки с четири чаши ГЛАДКО брашно.
Картофите са плънка.
Няма да ги направя.