Най-вкусния тутманик го прави баба, но вече мога и аз, защото ми издаде рецептата
Направата му не изисква сложни процеси и техники
Всеки помни бабините закуски. Те са най-вкусни и винаги успяват да ни заситят по един великолепен начин. Можем да ги похапваме до преяждане и пак няма да ни омръзнат. Истинска магия е това.
Днес ще ви споделим рецептата за неустоимия тутманик на баба, който още сега да си приготвите. Направата му не изисква сложни процеси и техники. Всеки би се справил с изпълнението на тази кулинарна творба, без да са му нужни особени познания в кулинарията.
Ето и какви продукти да си набавите:
3 яйца (предварително отделете 1 жълтък за намазване)
1 ч. ч. прясно мляко
1 ч. л. сода
1 пакетче суха мая
1 с. л. захар
1 ч. л. сол
500-700 грама брашно
110 грама масло
370 грама сирене
Приготвяне на тутманика:
За да активирате маята трябва да я смесите с вода и да добавите захарта. Изчакайте известно време, докато не започне да набъбва.
Използвайте всички продукти, без сиренето, за да замесите тестото. След като се получи меко тесто, разделете го на три равни части, които след това да разточите в правоъгълни кори.
Всяка кора я намажете с масло и след това поръсете с натрошено сирене. Завийте я на руло.
Пригответе си тавичка, която предварително да омаслите. Всяко едно руло нарежете на парчета и след това ги подредете в тавичката.
Имайте предвид, че парчетата ще увеличат обема си, затова е препоръчително да оставяте по малко място помежду им.
Преди да поставите тутманика във фурната, намажете го с разбития жълтък. Вкусотията се пече на 200 градуса в продължение на 20 минути или докато не хване златиста коричка.
След изпичането на тутманика, задължително поръсете с малко водичка и го завийте с кърпа.
Сервирайте на парчета в компанията на домашно приготвен айран. Това е една от най-вкусните закуски, които наистина си струва да опитате.