Рецепта за пастицио "Болонезе"
Италианската мусака
Необходими продукти:
макарони - 500 г;
кайма - 500 г;
лук - 1 глава;
доматено пюре - 300 г;
червено вино - 1 к.ч.;
сол;
черен пипер;
канела - 1/2 пръчка;
карамфил - 1 бр.;
риган.
За бешамела:
брашно - 2 с.л.;
прясно мляко - около 1 л;
масло - бучка;
сол;
индийско орехче.
кашкавал - за поръсване
Начин на приготвяне:
В тиган сложете 3 с.л. зехтин и запържете лука, нарязан на дребно.
Добавете каймата, солта и черния пипер. Запържете за кратко и налейте виното. Изчакайте да се изпари алкохолът и добавете доматите. Сложете канелата, карамфила и ригана.
Намалете котлона и варете около 10-15 минути. Изключете и заделете. Сварете макароните според указанието на опаковката. Излейте водата и ги измийте със студена вода.
В касерола разтопете кравето масло и запържете брашното. Разредете с прясното мляко при непрекъснато бъркане с тел. Добавете подправките и варете няколко минути. В тавичка за печене подредете два реда макарони. От сместа с каймата извадете канелата и карамфила. Изсипете я върху макароните. Подредете още два реда макарони, залейте с бешамеловия сос и поръсете с кашкавала.
Печете пастициото в загрята фурна на 200 градуса до златисто. Изключете, охладете леко и сервирайте, пише gotvach.bg.