3 засищащи и нискокалорични салати с авокадо
Пролетта е тук и с нея се засилва и желанието ни да обърнем по-голямо внимание на себе си и на фигурата си. Ако вече сте направили резервация за лятната си почивка, със сигурност ще искате преди нея да свалите някой друг килограм.
Ето защо в следващите редове ще ви предложим няколко питателни, нискокалорични салати, които съдържат един много ценен хранителен продукт – авокадото – един от най-добрите приятели на женската красота. Кои са те?
Салата с дива сьомга, авокадо и чери домати
Необходими продукти (за 4 порции):
- 4 парчета филе от дива сьомга (около 115 г всяко)
- сол
- черен пипер
- 2 с. л. балсамов оцет
- 2 ч. л. зехтин
- 400 г чери домати (разполовени)
- 1 глава лук, нарязана на тънко
- ½ ч. ч. печени филирани бадеми
- 150 г зелени зеленчуци по избор (спанак, рукола, маруля)
- 1 авокадо
Загрейте фурната до 180 градуса. Подправете сьомгата с ½ чаена лъжичка сол и черен пипер и поставете в тава за печене (постелете хартия за печене). Печете докато стане непрозрачна навсякъде (около 10 до 12 минути). Междувременно в голяма купа смесете заедно оцета и зехтина, заедно с щипка сол и черен пипер. Добавете доматите и разбъркайте, за да ги комбинирате. Сложете лука и бадемите и подготвените зеленчуци, а след това и нарязаното авокадо. Сервирайте със сьомгата.
Една порция съдържа: 340 калории, 27 г протеин, 11 г въглехидрати, 5 г фибри, 3 г захари (0 г добавени захари), 22 г мазнини.
Салата „Коб“ с пуешко и авокадо
Необходими продукти (за 4 порции):
- 500 г пуешки гърди
- 1 с. л. зехтин
- 1/4 ч. л. сол
- 2 с. л. ябълков оцет
- 1 ч. л. дижонска горчица
- 500 г бейби спанак
- 4 филийки варен пуешки бекон с намалено съдържание на сол
- 1/2 узряло авокадо
- 4 чери домата, разполовени
- 30 г синьо сирене, натрошено
Загрейте предварително грил тиган на средно силен огън за 2 минути. Намажете пуешкото с 1 чаена лъжичка зехтин и поръсете с половината сол. Печете всяко пуешко филе за около 4 минути, обърнете и продължете да готвите, докато стане непрозрачно в средата. Нарежете на хапки. За да приготвите дресинга смесете оцета, горчицата, 1 супена лъжица вода и останалите 2 чаени лъжички зехтин и 1/8 чаена лъжичка сол в стъклен буркан. Разклатете добре. В голяма купа разбъркайте спанака с 2 супени лъжици от дресинга. Подредете пуешкото, бекона, авокадото, доматите и сиренето върху канапе от спанак. Поръсете с останалия дресинг върху салатата и подправете с черен пипер на вкус.
Една порция съдържа: 288 калории, 34 г протеин, 10 г въглехидрати (5 г фибри), 13 г мазнини.
Салата с черен боб, киноа и авокадо
За 4 порции ще са ви необходими:
- 2 1/2 ч. ч. предварително сварена киноа
- 1 консерва черен боб
- 1 ч. ч. чери домати
- 1/2 авокадо (нарязано)
- 1 ч. ч. листа от пресен кориандър
- 1/4 ч. ч. сок от лайм
- 2 ч. л. екстра върджин зехтин
- 1/2 ч. л. кора от лайм
- 1 скилидка чесън
- черен пипер
- сол
В купа смесете предварително сварената киноа, консервата черен боб (отцеден и изплакнат), 1 чаша чери домати (нарязани наполовина) и 1/2 авокадо. В кухненски робот разбийте листата кориандър, 1/4 чаша сок от лайм, 2 чаени лъжици зехтин, 1/2 чаена лъжичка кора от лайм, 1 скилидка чесън, 1/2 чаена лъжичка смлян черен пипер и 1/4 чаена лъжичка сол. Поръсете със сместа от киноа и охладете за 15 минути.
Една порция съдържа: 337 калории, 11 г протеин, 44 г въглехидрати (10 г фибри), 13 г мазнини (2 г наситени мазнини), 2,5 г захар, 486,5 мг. натрий
Да ви е сладко!
източник: az-jenata.bg