×
Вкусно Бизнес ЮГ София Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

За тези питки-апетитки са ви нужни 2 чаши топла вода, 1 чаша топло мляко и става вкусотия!


08 Април 2024, Понеделник, 17:00 ч.
Автор: Флагман.бг

Сервирайте със сирене и кисело мляко или със сладко, мед или сметана – еднакво вкусни са

Днес ще ви представим една нова рецепта за приготвяне на меко тесто , което се разточва на малки питки и пече в тиган. Можете да приготвите тези питки-апетитки за закуска, вечеря или следобедна закуска. Сервирайте със сирене и кисело мляко или със сладко, мед или сметана – еднакво вкусни са! Ето какво ви трябва:

Продукти (измерени с чаша 200 мл):

2 чаши топла/хладка вода (400 мл)
1 чаша топло/хладко мляко (200 мл)
1/2 чаша растително масло (90 мл)
2 супени лъжици захар ( 40 г)
1 пакетче суха мая (1 супена лъжица/10 г)
1 чаена лъжичка сол (9 г)
7 чаши брашно (840 г)
200 г масло/маргарин

Начин на приготвяне:

В по-дълбок съд сложете две чаши хладка вода (400 мл) и една чаша хладко мляко (200 мл), 90 мл олио, захар (40 г) и едно пакетче суха мая (10 г). Разбъркайте, за да се разтворят съставките. След това постепенно добавете брашното и солта. Първо се разбърква с лъжица, докато брашното попие в течностите, след което се омесва на ръка. Месете няколко минути, докато тестото стане компактно и се отдели от стените. Все още е меко.

Покрийте със стреч фолио и оставете на топло място за около 45 минути до 1 час, докато втаса добре и удвои обема си.

След това го извадете и го поомесете с набрашнени пръсти върху съвсем леко набрашнена работна повърхност. Разстелете го с ръце на дебела правоъгълна кора, след което го оформете на дебело руло.

Така оформеното тесто ще бъде по-лесно за разделяне на 18 приблизително равни части.

От всяко парче тесто оформете топка. Разделете маслото на 18 части, след което сложете по една чаена лъжичка масло върху всяко топче. Оставете топчетата да почиват за около 5 минути.

След 5 минути намажете топките с пръсти с маслото и ги оформете на малка питка с големината на тиган.

Подредете ги по три една върху друга, така че третата кора да е с намазнената страна надолу (горната да остане ненамазана). Така ще получите 6 купчинки с по три топки/ кори. Оставете да починат за 5 минути.

След 5 минути всяка купчинка отново разтегнете с пръсти, този път на по-голяма кора, колкото чиния. Сгънете кората, като съберете страните към средата и след това с дланите оформете отново топка. След това, върху леко набрашнена повърхност, разтегнете малко с пръсти всяка топка, за да образувате питка.

Загрейте тиган или тенджера с незалепващо покритие на среден огън (регулирайте температурата, не трябва да е силна или твърде слаба). Печете питките-апетитки за около пет минути от всяка страна с 2-3 обръщания, докато се зачервят добре.


В категории: Животът


Флагман.БГ Почина легендарен музикант Почина легендарен музикант 22/02/2025, Събота 13:00 0
Уникален студ в...
Уникален студ в... 22/02/2025, Събота 12:49 0
Има голям празник
Има голям празник 22/02/2025, Събота 12:31 0
Приказката им свърши
Приказката им свърши 22/02/2025, Събота 12:24 0
Изненада феновете си
Изненада феновете си 22/02/2025, Събота 11:24 2
Флагман.БГ Уникален "Ерген" в Бургас Уникален "Ерген" в Бургас 22/02/2025, Събота 10:00 1
1
Коментара по темата
1.
Супер апетитки!
08.04.2024 18:24:22
0
1
Готварската книга на депресията и мизерията! Тъпчете се с тесто, дебелейте и умирайте най-после! Да не говорим, че дори брашното е "луксозна" съставка. Примамваме ви с водичка! Е, все пак се налага (засега!) да прибавите нещо към нея... Но не се отчайвайте! В следващите ни рецепти ще ви обясним колко е вкусно изобщо да не дишате! А и водата е кът! Да не си мислите че тя е за плебеите!
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Плевнелиев: Всяка държава, която е влязла в еврозоната, е по-богата от България Плевнелиев: Всяка държава, която е влязла в еврозоната, е по-богата от България "Нашите предци ни казваха да бъдем в сърцето на Стария континент", отчита политикът Уникален студ в... Уникален студ в... Разградско Невероятно ниски температури в България, термометърът падна до минус 25 градуса Невероятно ниски температури в България, термометърът падна до минус 25 градуса "Още 5-6 дни температурите ще останат минусови", обясни климатологът Симеон Матев Верижна катастрофа в страната Верижна катастрофа в страната На Подбалканския път до Казанлък, няма жертви Термометърът удари минус 23 градуса в... Термометърът удари минус 23 градуса в... Села в Североизточна България Бронзов паметник на Васил Левски грейва в Бургас Бронзов паметник на Васил Левски грейва в Бургас Известният творец от града Радостин Дамасков трябва да направи скулптурата, планира се тя да е много голяма Уникален "Ерген" в Бургас Уникален "Ерген" в Бургас Той пристигна в местния зоопарк, за да се срещне с Аманда и Марая Промяна в движението около гробищния парк в Бургас Промяна в движението около гробищния парк в Бургас Налага се заради отбелязването на Месопустна Задушница Бургазлия се спаси на косъм в "Един за друг" Бургазлия се спаси на косъм в "Един за друг" Митко и Ирина вече са считани за морални победители Какво се случва в столицата? Какво се случва в столицата? Непочистен лед в центъра...
Бойко Борисов Бойко Борисов Оказва се, че вратата на ПП не се отваря и затваря, а се върти Виц на деня Виц на деня Жена към мъжа си:
- Всички мъже сте еднакви...!
Съпругът:
- Ти пък всички ли си изпробвала!
Виц на деня Виц на деня - Тате, защо мама казва, че си прасе?
- Защото и ям буламачите!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Много е трудно да не правиш нищо, никога не знаеш кога си свършил.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева-Бакалова
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори