За тези питки-апетитки са ви нужни 2 чаши топла вода, 1 чаша топло мляко и става вкусотия!
Сервирайте със сирене и кисело мляко или със сладко, мед или сметана – еднакво вкусни са
Днес ще ви представим една нова рецепта за приготвяне на меко тесто , което се разточва на малки питки и пече в тиган. Можете да приготвите тези питки-апетитки за закуска, вечеря или следобедна закуска. Сервирайте със сирене и кисело мляко или със сладко, мед или сметана – еднакво вкусни са! Ето какво ви трябва:
Продукти (измерени с чаша 200 мл):
2 чаши топла/хладка вода (400 мл)
1 чаша топло/хладко мляко (200 мл)
1/2 чаша растително масло (90 мл)
2 супени лъжици захар ( 40 г)
1 пакетче суха мая (1 супена лъжица/10 г)
1 чаена лъжичка сол (9 г)
7 чаши брашно (840 г)
200 г масло/маргарин
Начин на приготвяне:
В по-дълбок съд сложете две чаши хладка вода (400 мл) и една чаша хладко мляко (200 мл), 90 мл олио, захар (40 г) и едно пакетче суха мая (10 г). Разбъркайте, за да се разтворят съставките. След това постепенно добавете брашното и солта. Първо се разбърква с лъжица, докато брашното попие в течностите, след което се омесва на ръка. Месете няколко минути, докато тестото стане компактно и се отдели от стените. Все още е меко.
Покрийте със стреч фолио и оставете на топло място за около 45 минути до 1 час, докато втаса добре и удвои обема си.
След това го извадете и го поомесете с набрашнени пръсти върху съвсем леко набрашнена работна повърхност. Разстелете го с ръце на дебела правоъгълна кора, след което го оформете на дебело руло.
Така оформеното тесто ще бъде по-лесно за разделяне на 18 приблизително равни части.
От всяко парче тесто оформете топка. Разделете маслото на 18 части, след което сложете по една чаена лъжичка масло върху всяко топче. Оставете топчетата да почиват за около 5 минути.
След 5 минути намажете топките с пръсти с маслото и ги оформете на малка питка с големината на тиган.
Подредете ги по три една върху друга, така че третата кора да е с намазнената страна надолу (горната да остане ненамазана). Така ще получите 6 купчинки с по три топки/ кори. Оставете да починат за 5 минути.
След 5 минути всяка купчинка отново разтегнете с пръсти, този път на по-голяма кора, колкото чиния. Сгънете кората, като съберете страните към средата и след това с дланите оформете отново топка. След това, върху леко набрашнена повърхност, разтегнете малко с пръсти всяка топка, за да образувате питка.
Загрейте тиган или тенджера с незалепващо покритие на среден огън (регулирайте температурата, не трябва да е силна или твърде слаба). Печете питките-апетитки за около пет минути от всяка страна с 2-3 обръщания, докато се зачервят добре.