Опиташ ли арабска парена торта, забравяш и баклава, и реване!
Не чакайте специален повод, можете да правите тази торта всеки ден
Когато опитате тази Арабска парена торта , ще забравите за баклавата и реването! Най-хубавият сиропиран сладкиш, приготвена по стара рецепта от Близкия изток. Не чакайте специален повод, можете да правите тази торта всеки ден. Ето какво ви трябва:
Продукти за тъмната кора:
5 средни яйца
5 с. л.захар
2,5 с. л. брашно
2,5 с. л. грис
200 г смлени орехи
80 г настърган шоколад
1 пакетче ванилова захар
1 ч. л. бакпулвер
За жълтата кора:
5 средно големи яйца
5 с. л. захар
2,5 с. л. брашно
2,5 с. л. грис
1 пакетче ванилова захар
половин чаена лъжичка бакпулвер (1,5 г)
За сиропа:
600 гр. захар
800 мл вода
сокът на един лимон
Варете само 5 минути, след като започне да ври!
Начин на приготвяне:
Правим първото тесто – счупваме 5 яйца в дълбока купа и добавяме 5 супени лъжици захар. Разбийте с миксер 8-10 минути или колкото е необходимо, докато захарта се разтвори и получите гъста кремообразна смес.
Добавете пресятото брашно, бакпулвера, гриса, ванилията и смлените ядки малко по малко при бавно разбъркване. Тестото трябва да остане пенливо и въздушно. Накрая се добавя настърганият шоколад, разбърква се и се изсипва в намазнена средно голяма тава.
Пече се 10 минути в загрята фурна на 200 градуса. През това време пригответе втората кора. Втората кора се приготвя почти по същия начин като първата, само че в това тесто не се добавят орехи и шоколад.
След 10 минути извадете първия блат от фурната и изсипете отгоре равномерно жълтия блат. Намалете температурата на 175 градуса и печете още 25-30 минути. През това време сварете сиропа.
Извадете готовия сладкиш от фурната и оставете настрана. Нарежете на кубчета с остър нож.
Залейте горещия кекс с горещия сироп! Оставете да изстине и сервирайте.