Необичаен, грандиозен и много вкусен! След тази рецепта никой вече не прави традиционен ябълков пай (ВИДЕО)
Става бързо и се топи в устата
"Необичайно, грандиозно, много вкусно!" - така хората, опитали тази нова рецепта за сладкиша с ябълки, описват вкуса му. Номерът на пая е, че ябълките в него не са филийки като в шарлота, а половинки. Паят се приготвя бързо и без проблеми, а резултатът е приятно изненадващ. Да не говорим за вкусния аромат на този сладкиш! Невъзможно е да се откъснете след това от него!
ВКУСНА РЕЦЕПТА ЗА ЯБЪЛКОВ ПАЙ
СЪСТАВКИ
400 г брашно
200 г масло
150 г заквасена сметана
2 жълтъка
100 г захар
1 ч.л. бакпулвер
6 средни ябълки
канела на вкус
Шипка сол
ПОДГОТОВКА
В дълбока купа смесете брашното и бакпулвера. Разбъркайте и след това настържете на ситно студено масло. Втрийте с ръце маслото и брашното на трохи.
В отделна купа смесете заквасената сметана, захарта, жълтъците и щипка сол. Направете кладенче в купа с брашно и изсипете течната смес. Разбъркайте всичко добре.
Съберете тестото на топка. Моля, обърнете внимание, че тестото може леко да полепне по ръцете ви.
На маса, покрита с брашно, тестото разделете на две неравни части. Едната част трябва да е малко по-голяма. Увийте всяко парче тесто в найлоново фолио и го охладете за 1 час.
Измийте ябълките, обелете и махнете сърцевината, нарежете ябълките наполовина.
Поставете по-малката част от тестото върху пергаментова хартия и го разточете на правоъгълен слой. Размерът трябва да бъде такъв, че 12 половинки ябълки да се поберат върху него на малко разстояние една от друга. Прехвърлете пергамента с тестото в лист за печене, леко намажете тестото с белтък
Поставете половинките ябълки върху тестото.
Поръсете леко ябълките с канела. Това става най-удобно със сито.
Разточете втората част от тестото върху пергаментова хартия на слой. Слоят тесто трябва да е достатъчно голям, за да покрие ябълките.
Най-удобно е тестото да се разстила върху ябълките, като се използва същата пергаментна хартия. Настройте тестото така, че между ябълките да се образуват бръчки. Защипете леко краищата.
Прободете всяка ябълка с вилица преди печене. Печете във фурна, загрята до 180 градуса за 55 минути, докато стане златисто кафява.
Това е всичко, ябълковият пай е готов. По желание можете леко да го поръсите с пудра захар.
Не забравяйте да запазите тази вкусна рецепта за ябълков пай за себе си . Такива сладкиши ще зарадват приятно вас и вашето семейство през студения сезон!