5 ястия, които готвачите никога няма да поръчат в ресторант
Чудили ли сте с какви ястия се глезят професионалистите в заведенията
Сигурни сме, че никой не прекарва толкова време в ресторанти, колкото готвачите – цели 90% от времето им. Чудили ли сте с какви ястия се глезят професионалистите в заведенията, които посещават като гости и какво, напротив, никога не поръчват?
Вижте кои гозби готвачите никога не биха си поръчали в ресторант:
Телешки пържоли
Посетителите ходят в ресторантите не само заради атмосферата и вкусната храна, но и за да спестят време. Повечето готвачи обаче определено биха предпочели да инвестират време и усилия, ако им се хапва телешко.
Месото трябва да е не просто прясно, а най-прясното, а ресторантите често могат да съгрешат с прекомерно замразяване на храната. Ако разбирате от месо, можете да поискате да ви покажат пържолата, преди да поръчате, но как ще се пържи и в какви съдове е трудно да се предвиди. Правилно приготвеното телешко изисква кулинарни умения, които, за съжаление, не всички готвачи владеят, така че има голяма вероятност ястието да е безвкусно и освен това скъпо.
Телешки пържоли
Посетителите ходят в ресторантите не само заради атмосферата и вкусната храна, но и за да спестят време. Повечето готвачи обаче определено биха предпочели да инвестират време и усилия, ако им се хапва телешко.
Месото трябва да е не просто прясно, а най-прясното, а ресторантите често могат да съгрешат с прекомерно замразяване на храната. Ако разбирате от месо, можете да поискате да ви покажат пържолата, преди да поръчате, но как ще се пържи и в какви съдове е трудно да се предвиди. Правилно приготвеното телешко изисква кулинарни умения, които, за съжаление, не всички готвачи владеят, така че има голяма вероятност ястието да е безвкусно и освен това скъпо.
Морска риба
Рибата трябва да е с високо качество, но често се обработва и замразява още на кораба и поради това губи основните си свойства. Такава, която не е прясна, често се маскира в ресторантите с подправки или сос.
Миризмата е това, което определя свежестта на рибата и тя не бива да се компенсира с допълнителни съставки или прекомерна обработка. Ястията трябва да бъдат възможно най-прости - например пъстърва с карфиол. По-добре е да ядете морска храна на брега или в ресторанти, където сте уверени в качеството на продукта.
Плато със сирена
Прекалено малко са места, където се намира качествено плато със сирена - такова, в което да има и разнообразие, и качество. Когато поръчвате това, все едно играете на „руска рулетка“: или ще ви хареса много, или изобщо няма да можете да го изядете.
Съставът на платата със сирене в ресторантите е нещо невероятно. Няма как да сте сигурни на каква „фантазия“ на шефа, грубо казано, ще се натъкнете. Трупането на чинията с какъвто и да е вид сирене и нарязването им произволно не е това, което трябва да бъде.
Каша
Готвачите никога не си поръчват овесена каша за закуска в ресторантите, защото разбират ценообразуването отлично. Овесените ядки, оризът или дори киноата са сравнително евтини зърнени храни, които лесно и бързо могат да се приготвят у дома. В заведенията дори екстри като мед, ядки, плодове и красиво сервиране все още не оправдават високите цени.
Сладолед
Разглеждайки десертите, готвачите никога няма да изберат сладолед. Това е вкусно лакомство, което готвачите обичат, но едва ли ще се различава от това, което можете да купите в най-близкия супермаркет. Положението тук е същото като със зърнените култури - ресторантската цена не отговаря на реалната. Почти невъзможно е да опитате екзотична версия на сладолед някъде.