Рецепта за запеканка с броколи и бешамел под хрупкава коричка
Много вкусна идея за вечеря или за обяд
НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ
броколи - 150 г
карфиол - 150 г
моркови - 1 бр.
моцарела - 60 г
твърдо сирене - 30 г
галета - 2 с.л.
ЗА СОСА
краве масло - 25 г
брашно - 25 г
прясно мляко - 250 мл
индийско орехче - 1/2 ч.л. на прах
сол
черен пипер
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
Разделяме броколите и карфиола на цветчета, а морковите нарязваме на кръгчета. Бланшираме зеленчуците в подсолена вода за 3-5 минути, отцеждаме много добре и ги прехвърляме във форма за печене. В малка тенджера или тиган загряваме маслото, добавяме брашното и след минута - млякото. Овкусяваме със сол, черен пипер и индийско орехче и готвим до сгъстяване.
Махваме бешамела от котлона и добавяме накъсаната моцарела. Заливаме със соса зеленчуците, отгоре поръсваме с галетата и настърганото твърдо сирене. Запеканката с броколи се пече в предварително загрята на 190°С фурна за около 20 минути. Запеканката с броколи и сос бешамел под хрупкава коричка е много вкусна.