Фалшива шкембе чорба
Или чорба от гъби кладница
-
гъби кладница
500 грама
-
краве масло
60 грама
-
прясно мляко
1 чаена чаша
-
брашно
2 супени лъжици
-
червен пипер
1 чаена лъжица
Неделя сутрин. Будиш се. Нямаш ясен спомен за предишната вечер, но за сметка на това нуждата от силна супа е съвсем ясна. И тогава първа помощ оказва голяма купа шкембе чорба. Тази картина е позната на мнозина. Класическата шкембе чорба е по-скоро лек, отколкото храна. Шкембе чорбата приготвена от гъби кладница е чудесен заместител на истинското шкембе. Не само видът, но и вкусът на фалшивото шкембе имитира много тази любима класическа супа. За разлика от истинската шкембе чорба обаче, шкембе чорбата от гъби кладница се приготвя много по-бързо, подготовката за супата е много кратка и освен всичко друго е подходяща и за вегетарианци.
- Първата стъпка от рецептата за шкембе чорба от гъби кладница е подготовката на гъбите. Измивате гъбите, след което ги отцеждате от водата. Отстранявате дебелата част на пънчетата, тъй като тя е по-жилава. Нарязвате гъбите на малки парчета. В тенджера разтопявате 2/3 от маслото, след което добавяте гъбите и разбърквате добре, докато гъбите омекнат и пуснат соса си.
- След това добавяте брашното и отново разбърквате бързо, за да не стане брашното на бучки. Добавяте и две чаени чаши вода, предвиденото прясно мляко и около 1 равна чаена лъжица сол. Оставяте шкембе чорбата от гъби кладница да поври 10-15 минути, след което супата е готова.
- Междувременно разтопявате останалото масло в тиган и добавяте червения пипер. Разбърквате и сваляте тигана бързо от огъня, защото в противен случай има вероятност червеният пипер да загори и да стане леко горчив. Преди сервиране добавяте от маслото към всяка купичка шкембе чорба.
Ако сте любители на чесъна не забравяйте да счукате няколко скилидки чесън, които да разбъркате с оцет. Така ще получите класическата подправка за класическата шкембе чорба.