Върховните мекици на баба Славка – Без грам мазнина, а са меки като дунапрен!
Никога не ме домързява да замеся тестото, щом стана в неделя сутрин, а докато децата се събудят, вече са приготвени и ги чакат топли-топли на масата
У дома на почит са тестените закуски, а от всичко най-обичаме мекиците на баба Славка . Никога не ме домързява да замеся тестото, щом стана в неделя сутрин, а докато децата се събудят, вече са приготвени и ги чакат топли-топли на масата.
Докато ги хапваме сладко-сладко, винаги си спомняме с благодарност и обич за баба Славка, която ме научи как да правя мекиците така, че хем да са меки като дунапрен, хем да не стават мазни при пърженето. Днес ще ви споделя нейната “фирмена” рецепта за фантастично вкусни мекици :
Мекиците на баба Славка
Продукти:
1 яйце
1-2 чаша заквасена сметана
1 чаша топла вода
1 пак.бакпулвер
малко сол
брашно – колкото поеме за меко тесто
Приготвяне:
Замесва се тесто от посочените съставки, а брашното се добавя постепенно и се изчаква да се поеме добре, преди да се добави следващата доза, така че мекиците да не станат твърди и жилави.
Треба да се получи меко тесто, което съвсем лекичко да лепне под пръстите. Разточва се на кора с дебелина един пръст. Нарязва се на правоъгълници и след това мекиците се пускат в съд с добре сгорещено олио.
Важното е олиото да е в обилно количество и да е добре загрято, за да не поемат мекиците много мазнина.
Когато се зачервят добре, се изваждат върху хартиени салфетки.
Да ви е сладко!