×
Вкусно Бизнес ЮГ София Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • От днес настъпват промени в маршрута на автобусна линия №6
  • Ден на траур в Турция, жертвите на пожара в хотела станаха 76
  • Тръмп налага мита на ЕС, облага стоките от Китай с 10% от 1 февруари
  • Словашкият премиер Фицо се размина с вот на доверие
  • Вече 22 щата обжалват указа на Тръмп, ограничаващ правото на американско гражданство по рождение
  • Япония търси бърза среща на премиера Ишиба с президента на САЩ Доналд Тръмп
  • Франция издаде заповед за арест на Башар Асад
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Как се прави традиционен домашен суджук?


10 Декември 2023, Неделя, 22:01 ч.
Автор: Флагман.бг

Домашният сушен суджук е прекрасно мезе, с което можем да избегнем изкуствените съставки на колбасите, предлагани в магазина

Ако и вие гледате с недоверие на част от предлаганите в търговската мрежа суджуци и луканки, съмнявайки се какво точно купувате и плашейки се от всички Е-та, изписани на етикета, значи е време се върнете към старите български традиции, когато домашният сушен суджук се е приготвял през месеца с най-светлите и най-вкусните празници – декември, пише actualno.com.

Не са минали много години от онези снежни зими, в които коминчетата пушеха уютно, в селските дворчета се чуваха звуци от домашни животни, а на терасите се сушаха домашните суджуци, под които котките лакомо се облизваха. Дори да нямате къща на село и да нямате намерение да отгледате сами животното, чието месо е нужно за суджука, нищо не ви пречи да си го приготвите сами и в града, за да сте сигурни в качеството му и да се насладите на добрия вкус. Необходимо е само да знаете какво се слага в него и как се суши суджук, за да стане най-вкусен.

Как се приготвя суджукът?

Приготвянето на суджуци е традиция за страната ни, като дори марка български суджуци – „горнооряховски суджук“ притежават патент за името в рамките на Европейския съюз. Макар да са различни рецептите за приготвяне на суджук в различните части от страната – в Горна Оряховица се приготвя само от прясно говеждо и подправки, в Разлог – само от свинско месо и подправки, а в други райони – от свинско месо и месо от едър преживен добитък, суджукът в крайна сметка представлява кълцано месо, независимо дали говеждо, свинско или смес, подправено с традиционно подправки.

Към месото старите българи слагали само отбрани ароматни подправки – кимион, захар, сол, черен пипер, сминдух, чубрица и други. Използването на прясно и домашно месо, ароматни подправки от градината или балкана и сушенето на суджука на терасите, спазвайки старите традиции, са онези малки тайни, които правят суджуците от детството ни толкова вкусни и толкова различни от тези, които днес купуваме в търговската мрежа.

Ако знаете как се суши суджук, може да си приготвите това вкусно мезе и в града, закупувайки чисто месо с доказано качество.

Как се суши суджук?

Сместа от кълцаното месо и подправките се пълни в естествени черва, връзват се в краищата, придава се традиционната форма на суджука – подкова и се притиска, преди да се окачи за зреене и сушене. Процесите на зреене и сушене са не по-малко важни от качеството на месото и подправките, от които се приготвя суджукът. За да бъде вкусен и качествен, важно е да знаете правилата и тънкостите, свързани с въпроса как се суши суджук.

  • 1. От ключово значение е при пълненето на червата да не остане никакъв въздух.
  •  
  • 2. Мястото, на което се оставят суджуците, за да узреят, трябва да е хладно, а температурата там – относително постоянна. Важно е и да е проветриво. Това са важни условия за качественото сушене на суджука.
  •  
  • 3. В началото – първите 4-5 дни – суджукът изисква да му отделите време и внимание – необходимо е да го заглаждате, за да запазите първоначално придадената форма на подкова, както и за да гарантирате, че няма да остане въздух в червата.
  •  
  • 4. Последната стъпка е притискане на суджуците за около ден, за да се сплескат, последвано от окачването им на хладно и проветриво място, където да изсъхнат.
  •  
  • 5. Проявете търпение. Средно месец ви е нужен – от 20 до 40 дни, което зависи от избора на месото, за да е готов суджукът ви за консумация. Поднесете с домашно червено вино – златна класика, която ще превърне дома ви в притегателно място за роднини и приятели.

В категории: Животът


3
Коментара
Почина култов музикант
Почина култов музикант 22/01/2025, Сряда 10:03 0
Грип мъчи България
Грип мъчи България 22/01/2025, Сряда 09:10 0
Флагман.БГ Володимир Зеленски с тежко изказване Володимир Зеленски с тежко изказване 22/01/2025, Сряда 09:00 3
Днес имен ден празнуват...
Днес имен ден празнуват... 22/01/2025, Сряда 08:40 0
бТВ го оставиха без пари
бТВ го оставиха без пари 22/01/2025, Сряда 08:30 0
3
Коментара по темата
3.
Хахаха
11.12.2023 11:44:18
0
6
И в крайна сметка как се прави суджук не разбрахме . Разбрахме само че се слага месо и подправки и как се суши.
А може би авторът пита читателите , "как се прави традиционен домашен суджук" ? Тайна пич ..в магазина има горно оряховски яж си от него !
2.
Дегустатор на суджук
11.12.2023 05:24:07
1
8
Най важно е да знаете произхода на месото! Месото на животно, което е пасло трева има различен вкус от онова което е хранено с ГМО смляна зърнена храна. Това е една от причините в магазина да няма месо от което да направите онзи суджук.
В града има проблем със сушенето, къде да намерите място, на което да сушите без да ви нападнат двата вида гларуси, терасите вече не са вариант. Едните гларуси са вид птици които кълват суджуците от пръта за сушене, често ги късат и си вземат цял суджук. Втория вид гларуси са общински служители, които по новата наредба могат да ви глобят от 50 до 150 лв за "загрозяване" на терасата.
До преди 5-6 години суших и пъстърма и суджуци, но стария кравар почина и сега няма от къде да купя месо което да си струва да го работя
1.
Българина
11.12.2023 03:35:48
3
13
Правило номер 1 : суджукът се прави от месо.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
"Червените" с ново ръководство в парламента "Червените" с ново ръководство в парламента Ето кой ще оглави групата Млад бургазлия изгуби портфейла си в "Меден Рудник" и получи неприятна изненада Млад бургазлия изгуби портфейла си в "Меден Рудник" и получи неприятна изненада 37-годишен криминално проявен реши да точи банковата карта на младежа Масови сигнали за бомби в училища в страната... Масови сигнали за бомби в училища в страната... Какво се случва в България? Грип мъчи България Грип мъчи България Много области обявиха грипна епидемия Очаква се Народното събрание най-после да... Очаква се Народното събрание най-после да... Състави комисиите си Днес имен ден празнуват... Днес имен ден празнуват... Могат да почерпят всички казващи се Анастас бТВ го оставиха без пари бТВ го оставиха без пари Това не е първият случай, в който Кадиев отправя критики към шоуто, като само преди дни намекна, че предаването трябва да бъде свалено от ефир Ето прогнозата за времето Ето прогнозата за времето Облачността остава значителна, следобед започва разкъсване   Полицаи заклещиха черен Голф на бул.“Христо Ботев“ в Бургас Полицаи заклещиха черен Голф на бул.“Христо Ботев“ в Бургас Млад шофьор е употребил алкохол, показа теста с дрегер Силно земетресение до България Силно земетресение до България Сериозното природно бедствие се случи в Турция
Опасен ли е новият китайски вирус Опасен ли е новият китайски вирус Властите потвърдиха увеличение на случаите на човешки метапневмовирус (HMPV) – вирус, наподобяващ грип, особено разпространен сред деца Володимир Зеленски с тежко изказване Володимир Зеленски с тежко изказване Намеси 200 000 европейски войници Защо в Хърватия обявиха бойкот на магазините Защо в Хърватия обявиха бойкот на магазините Нека да покажем на търговските вериги, но и на производителите, дистрибуторите и на политиците, че мислим сериозно и знаем как да се организираме и покажем, че и от нас зависи намаляването на техните печалби, реализирани на гърба и джоба на потребителите, пише в призива  Турция е в траур! Много деца починаха при фаталния пожар в Карталкая Турция е в траур! Много деца починаха при фаталния пожар в Карталкая Цяло семейство с 14 деца е загинало в огнения ужас Хванаха лодки за мигранти на ГКПП "Лесово", декларирани като дюшеци Хванаха лодки за мигранти на ГКПП "Лесово", декларирани като дюшеци Те са били скити в румънски камион, влизащ у нас от Турция Забравете за падане на визите от САЩ Забравете за падане на визите от САЩ За това сме виновни самите ние. Падането на визите за румънците беше резултат от добре организирана и целенасочена кампания на Румъния, коментира Керемедчиев Нов млад "лъв" е луд по нея? Нов млад "лъв" е луд по нея? Деми Мур е сексимвол на киното, пак я свързват с млад любим 76 са вече жертвите на пожара в турския курорт Карталкая 76 са вече жертвите на пожара в турския курорт Карталкая Ранените са 51 През 2019 тя бе елегантна първа дама, а сега налага волята си През 2019 тя бе елегантна първа дама, а сега налага волята си Сега вече Мелания е строга и решителна Дама до съпруга си, решителен и напорист лидер на "Революцията на здравия разум" Зелените ревнаха срещу Тръмп, тръбят за климатичен геноцид и вещаят катастрофални последици Зелените ревнаха срещу Тръмп, тръбят за климатичен геноцид и вещаят катастрофални последици  Има ли опасност от ускоряване на глобалното затопляне, след като САЩ напусна пак  Парижкото споразумение за климата
Милен КЕРЕМЕДЧИЕВ, анализатор Милен КЕРЕМЕДЧИЕВ, анализатор Визите за САЩ едва ли ще паднат при мандата на Тръмп Виц на деня Виц на деня След като почистих телефона си със спирт, той се включи сами поиска и мезе Виц на деня Виц на деня Нови коли карат само тези, които нямат пари да поддържат стари Статус във фейсбук Статус във фейсбук Не си истински българин, ако покрай спагетите болонезе не хапнеш и две филии хляб.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева-Бакалова
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори