Това са 8-те най-здравословни ядки
Лесни за консумацията са и в същото време много засищащи
Ядките са един от най-добрите варианти за залъгване на глада. Лесни за консумацията са и в същото време много засищащи.
Те са любима добавка към кисело мляко, салати, хляб и сладкиши. Освен, че са изключително вкусни, те съдържат най-различни полезни вещества. В тази статия ще ви кажем кои са най-здравословните ядки.
Вижте в нашата галерия кои са те:
Шамфъстък
Тези ядки, за разлика от всички останали, съдържат пълноценен протеин. С други думи, тялото получава всички незаменими аминокиселини от тях. Друга полза от шамфъстъците е антиоксидантното им свойство.
Орехи
Чрез консумацията им ще си набавите фибри, мазнини и растителни протеини. Те са и единствените ядки, които съдържат Омега-3 мастни киселини.
Макадамия
Тази ядка намалява вероятността от развитие на сърдечно-съдови заболявания. Консумацията на макадамия може да помогне за намаляване на лошия холестерол при мъже с високи нива.
Бадеми
Тази ядка е чудесна за закуска, защото съдържа здравословни мазнини, протеини и фибри. Всичко това ще ви помогне да се наситите. Освен това бадемите съдържат повече витамин Е от другите ядки.
Консумирането на тази ядка ще подобри имунитета, ще намали вероятността от развитие на коронарна болест на сърцето и ще подобри състоянието на очите и мозъка.
Бразилски орех
Тези ядки съдържат достатъчно протеини и мазнини, което ги прави засищаща закуска. Известни са и с високото си съдържание на селен. Тялото се нуждае от него за хормоните на щитовидната жлеза.
Кашу
То съдържат много здравословни мазнини, витамини, протеини и магнезий. Кашуто съдържа анакардова киселина и инозитол, две важни съединения, които могат да помогнат за предотвратяване на рак на дебелото черво. Те могат също така да помогнат за предотвратяване на други форми на рак, включително тази на белите дробове.
Пекан
Тази ядка се свързва с подобряване на здравето на сърцето и нивата на инсулин. Гарантираме, че ще забележите подобрения в нивата на холестерола си след три месеца ядене на пекан всеки ден.
Лешници
Лешниците имат доказано благоприятно влияние върху холестерола, като понижават високите му стойности. Естественото съдържание на олеинова киселина в тези ядки подобрява цялостното състояние на сърцето и намалява рисковете от инфаркт.