Рецепта за сирене саганаки
Идея за вкусно предястие
Продукти:
Около 250-300 г плочка фета сирене или полутвърдо сирене като кефалотири, гравиера
брашно за овалване
черен пипер на вкус
¼ чаша зехтин екстра върджин
1 малък лимон, нарязан на резени
Приготвяне:
С остър нож нарежете сиренето на две филийки. Изплакнете всяка филийка с вода със стайна температура, след което ги подсушете леко с домакинска хартия.
Така брашното по-лесно ще полепне върху сиренето. В плоска чиния сипете малко брашно и добавете към него черния пипер, разбъркайте. Оваляйте внимателно всяка плочка сирене. В незалепващ тиган загрейте добре зехтина. Поставете плочките сирене. Запържете ги от двете страни до златистокафяво. Може леко да намалите котлона.
Когато са готови изстискайте върху тях малко лимонов сок и сервирайте. По желание може да фламбирате сиренето с малко узо или коняк.