Защо при повечето хора се разпадат картофените кюфтета, а не остават цели
Ето няколко причини, които добрите готвачи знаят и недопускат
Картофените кюфтета са просто ястие, което може да се направи дори от вчерашното картофено пюре. Трябва само да увиете месната плънка в нея и да я запържите. Но много често се случва продуктите да се разпаднат и да се напукат точно в тигана. Защо не винаги е възможно да се приготвят качествени картофени кюфтета?
1. Неподходящ сорт картофи
Ще можете да приготвите перфектните кюфтета от картофи, които имат достатъчно нишесте. Това са предимно жълти и бели сортове. Стават доста плътни и пухкави пюрета.
2. Твърде рядко картофено пюре
Ако картофеното пюре е много течно, няма да е възможно да направите наистина висококачествени кюфтета от него, защото те просто ще се разпаднат. Следователно излишната течност трябва да се отцеди.
3. Недостатъчно количество течност
Не трябва да има много течност, но липсата й също не е добре. Пюрето трябва да е достатъчно влажно, за да можете лесно да направите кюфтетата от него. Затова трябва да добавите достатъчно мляко и масло. В противен случай ще се появят пукнатини и продуктите ще се разпаднат.
4. Картофите трябва да се варят с кожата
За да е гъсто и ароматно картофеното пюре, а картофите да имат добър вкус, е необходимо да се варят с кожата. Ако обелите картофите и ги нарежете на парчета, лепкавата нишестена текстура ще се наруши.