Откакто научих рецептата за този неустоим италиански крем карамел, друг десерт не правя
Приготвя се лесно, но изчезва от тавата за секунди
Днес ще ви представим уникална рецепта за италиански крем карамел.
Продукти:
За карамела:
150 г захар
2 супени лъжици вода
сокът на 1 лимон
За крема:
4 цели яйца
4 жълтъка
400 мл прясно мляко
400 мл течна сметана
130-150 г захар
1 ванилова шушулка
Приготвяне:
Започнете с приготвянето на карамела. В малка тенджера на котлона сложете захарта, заедно с 2 супени лъжици вода и сока на 1 лимон. Бъркайте хубаво, докато се получи карамел, който след това изсипете равномерно във формата за печене, която сте избрали за десерта. Оставете го да изстине добре. Когато карамелът е изстинал и твърд може да приготвите сместа за крема.
В купа разбийте яйцата, жълтъците и захарта. Добавете към тях сметаната и млякото и съдържанието на ваниловата шушулка (само семенцата). Разбъркайте добре и прецедете сместа през цедка.
След това я сипете във формата за печене с карамела. Поставете я в тава за печене и добавете в нея топла вода, около 1/3 като количество от височината на формата с крем карамела. Печете на 110 градуса за 2 часа. Сервирайте крем карамела, когато е напълно изстинал.
Източник: Az-jenata.bg