3 рецепти за вкусна и евтина вечеря
Ако на вас се пада нелеката задача да готвите за семейството си, със сигурност сте достигали до момент, в който се чувствате изчерпани откъм идеи. Има ли вариант да приготвите вкусна вечеря, която да е полезна и да не изпразни изтънелия ви бюджет?
Следващите няколко предложения могат да дадат положителен отговор на този въпрос. Ето ги и тях:
Паста със сардини и хрупкави магданозени крутони
Необходими продукти:
2 с.л. зехтин;
50 г галета (стар хляб или сухар);
3 скилидки чесън;
2 консерви сардини (около 120 г едната);
500 г сос за паста;
50 г маслини;
350 г лингуини (или фузили);
25 г пармезан (ако имате);
пресен розмарин и магданоз.
Ако харесвате комбинацията от паста и морски дарове, тази рецепта може да ви пренесе на брега на морето, при това без да харчите много. За да си я приготвите, изсипете зехтина в тиган и добавете галетата (или старият хляб). Запечете леко до получаването на загар. Добавете още малко зехтин и чесън. Оставете настрани. В друг тиган изсипете 1 с.л. зехтин, сложете и розмарина и сардините. Раздробете ги леко с помощта на дървена лъжица. Добавете соса, маслините и оставете всички продукти да се задушат за около 10 минути. В голяма тенджера изсипете достатъчно количество вода и добавете сол. Варете пастата според указанията. Нарежете магданоза, заедно с половината пармезан и го добавете към галетата. Отцедете пастата и добавете към нея соса и сардините. Разбъркайте леко, заедно с останалото количество пармезан. Сервирайте в чинии, като отгоре поръсите с хрупкавите хлебни трохи.
Пилешки късчета с мед, сусам и соев сос с гарнитура от броколи
Ще ви трябват:
3 с.л. соев сос;
3 с.л. мед;
2 с.л. олио;
1 с.л. паста (приготвена от чесън и джинджифил);
няколко пилешки бутчета с кожа (според броя хора);
1 голяма глава броколи;
1 с.л. сусам;
ориз за сервиране (по желание).
Ако харесвате азиатската кухня, тази рецепта е точно за вас. Първата стъпка от нейното приготвяне е да загрете фурната на 200 градуса (или на 180 с вентилатор). Смесете соевият сос, меда, 1 с.л. олио, и ½ от супената лъжица чесново-джинджифилена паста. Намажете пилешките бутчета с така получената марината. Печете във фурната (с кожата нагоре) за около 45 минути или до придобиване на хрупкав загар. Ако ще използвате ориз, можете да започнете да го готвите след около 30 минути. За да приготвите броколите, в тиган добавете останалата паста от чесън и джинджифил, заедно с малко вода. Задушете за около 10 минути. След това добавете сусама и разбъркайте добре. Ако е нужно, овкусете допълнително. Поднесете карамелизираното пилешко, заедно с броколите и ориза (ако използвате такъв).
Вкусна лазаня с тиквички
Ще ви трябват:
кори за лазаня;
2-3 с.л. олио;
1 глава лук;
700 г тиквички;
2 скилидки чесън;
250 г рикота;
50 г чедър;
350 г сос за паста.
Впечатлете вашите гости с тази вегетарианска, бюджетна алтернатива на традиционната лазаня. За да си я приготвите първо загрейте предварително фурната на 220 градуса (или на 200 с вентилатор). В подходящ съд изсипете вода и варете листата лазаня за около 5 минути. Отцедете ги от излишната вода и ги поръсете с малко олио, за да не залепнат. В голям голям тиган загрейте илио и задушете ситно нарязания лук. Малко след това добавете и ситно нарязаните тиквички и счукания чесън. Когато тиквичките омекнат, добавете 2/3 от рикотата и чедъра. Ако е нужно, овкусете. Загрейте леко соса за паста. Наредете листата за лазаня, след това половината от тиквичките и след това соса за паста. Повторете отново, като най-отгоре добавите останалото количество рикота и чедър. Печете за около 10 минути, най-отгоре във фурната, докато ястието придобие приятен златист загар.
Да ви е сладко!
източник: az-jenata.bg