Рецепта за картофени кюфтета с пиле и извара
Ето какво ви е нужно
НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ
пилешки гърди - 1 бр.
картофи - 4 бр. големи/средни
извара - 150 - 200 г
магданоз - 1 - 2 с.л. накълцан (може и сушен)
черен пипер - 1/2 ч.л. фино смляно
червен пипер - 1/2 ч.л.
зехтин - 5 с.л. или на вкус
сол - на вкус
ЗА ПАНИРОВКАТА
яйца - 2 бр.
брашно - около 1/2 ч.ч.
сол - 1/2 ч.л.
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
Сварете пилешките гърди и картофите в две отделни тенджерки. Може да приготвите рецептата за картофени кюфтета и с остатъци от печено пиле, аз правя това най-редовно, тъй като у дома първо се изяждат бутчета, крилцата и плешките на печеното пиле, а по-сухото бяло месце остава.
Та ето един чудесен начин да се оползотвори. След като картофите леко изстинат, обелете ги и намачкайте със зехтина, сол, пипер и скълцан магданоз. Зехтин може да сипете и повечко ако картофите са по-сухи. Накълцайте на много ситно и пилешките гърди.
Сложете и тях в купата при картофите. Добавете изварата и разбъркайте добре. Опитайте сместа и доовкусете по ваша преценка. Ако е суха, сложете още зехтин или извара. С леко намазнени ръце оформете пилешки кюфтенца. Оваляйте, първо, в брашно, после в яйце и слагайте в загрятото на силен огън олио, за да се запържат до златисто.
Извадете картофените кюфтенца върху кухненска хартия, за да попие излишната мазнина. Сервирайте топли картофени кюфтета с пиле и извара и хапвайте с удоволствие и добро настроение!
Добър апетит!
Източник: Gotvach.bg