10 причини да хапвате по-често пъпеш през лятото
Лятото е любимият ни сезон, защото можем да хапваме в изобилие любимите ни плодове. Какво ще кажете за добре изстуден пъпеш, сервиран в компанията на диня, горски плодове, ананас и други? Или може би го предпочитате като смути? Сочен, вкусен, пъпешът е част от лятното ни меню, защото ни помага да се поддържаме хидратирани, свежи. Без значение кой вид пъпеш предпочитате, вижте няколко добри причини да го консумирате по-често през летния сезон.
1. Укрепва имунната система – Пъпешът е богат на витамини С и А, за които е известно, че спомагат за повишаване на имунитета чрез стимулиране на белите кръвни клетки в тялото. Но витамин С е и мощен антиоксидант и ефективно се бори със свободните радикали в организма.
2. Полезен е за здравето на сърцето – Още една полза от консумацията на пъпеш, е че той е богат на калий, за който има данни, че контролира кръвното налягане, като по този начин подобрява здравето на сърцето ви. Пъпешите също са богати на съединение, наречено аденозин, което е полезно за сърцето, тъй като има свойства за разреждане на кръвта, смятат учени.
3. Бори се със стреса – Вкусният пъпеш е богат на калий, който нормализира сърдечния ритъм и насърчава снабдяването на мозъка с кислород, като по този начин ни помага да се чувстваме по-спокойни. Освен това е известно, че пъпешът съдържа супероксид дисмутаза – антиоксидантен ензим, който се бори със стреса, като понижава кръвното налягане и отпуска нервите.
4. Полезен за здравето на очите – Пъпешът е богат на бета-каротини, които при усвояване от тялото се превръщат във витамин А, който помага за предотвратяване на катаракта и подобряване на зрението.
5. Полезен е за белите дробове – За редовната консумацията на пъпеш се смята, че допринася за възстановяване на тялото от загубата на витамин А за определен период от време поради продължително пушене или излагане на пасивно пушене. Това помага за „подмладяване“ на белите дробове, смятат западни учени.
6. Помага при загубата на излишните килограми – Пъпешът помага при загуба на тегло, тъй като е с ниско съдържание на калории и високо съдържание на фибри и вода. Това го прави чудесен заместител на сладкишите и полезна храна за редуциране на излишните килограми.
7. Полезен е за бременни жени – Пъпешът съдържа фолиева киселина, която често се препоръчва за жени, които се опитват да забременеят, както и за тези, които са бременни. Освен това, консумацията на пъпеш допринася за намаляване на задържането на излишни течности в организма.
8. Намалява неразположенията при артрит – Знаем, че начинът на хранене оказва влияние върху нашето здравословно състояние. Пъпешът е от онези плодове, за които се смята, че спомагат за намаляване на болката и дискомфорта, свързани с артрита. Учените смятат, че това се дължи на неговите противовъзпалителни свойства, които могат да предотвратят оксидативния стрес върху ставите и костите, като по този начин намаляват възпалението.
9. Подобрява храносмилането – Това се дължи на полезните фибри, които се съдържат в него. Пъпешите са сочени за едни от най-полезните плодове при запек. За доброто храносмилане се смята, че намалява риска от колоректален рак.
10. За хидратирана и подмладена кожа – Пъпешът е богат на витамини К и Е, които играят основна роля в поддържането на кожата ни здрава и сияйна. Високото съдържание на вода хидратира кожата ни отвътре. Пъпешът също е добър източник на витамини от група В, холин и бетаин, за които е известно, че допринасят за това кожата ни да бъде регенерирана и подмладена.
източник: az-jenata.bg