КЗП с проверка за скъпите пържоли, ресторантът прецакал Пламен
Заведенията нямат право да посочват цените на грамаж, а за партия
Комисията за защита на потребителите (КЗП) взе отношение по спора със скъпите пържоли във Варна. Преди минути от КЗП обявиха, че практиката ресторантите да обявяват цени на грамаж, вместо на порция, е незаконна.
Припомняме, че култово семейство български емигранти се превърна в сензация, след като обявиха, че са платили 650 лева за три пържоли във варненски ресторант.
В менюто била обявена цена от 35 лева, но за 100 грама. Трите стека излезли общо 1400 г в сурово състояние, пояснява във видеото сервитьорката. Това е честа практика - ресторанти редовно обявяват на грамаж цените на по-скъпи месни ястия и риба. Цената е формирана незаконно, стана ясно от интервю на Игнат Арсенов, главен директор в комисията пред bTV.
Вижте палата на Пламен с пържолите, запознайте се със семейство #JiveeeMiSe
"Цената е била обявена за 100 грама, т. е. потребителят няма никаква информация каква порция в крайна сметка ще получи. Сервитьорът може да му е обяснявал, но клиентът трябва да има предварителната информация. На следващо място, теглото на стоките се измерва в суров вид, което отново е недопустимо, тъй като потребителят няма да яде в суров вид, той взима готов продукт, това не е супермаркет“, обобщи Арсенов.
Ядеш селектиран Блек Ангъс, а после ревеш, че сметката ти е 600 лева
По думите му изключение може да се направи в редки случаи - например за много скъпи екзотични риби, които клиентът може да види живи и да избере коя иска да му сготвят, като това е въпрос на индивидуална оферта към клиента. От управата на ресторанта коментираха пред Нова тв, че клиентът е бил предварително информиран как ще бъде таксуван. Шеф-готвачи също се включиха с коментари, че цената на качествени стекове не бива да изненадва.
:). Как тъй на грам?
Една глътка - 5лв.