Ядеш селектиран Блек Ангъс, а после ревеш, че сметката ти е 600 лева
В евтината Гърция тази поръчка ще ти струва 1600 лева
От няколко дни в социалните мрежи се върти клип, показваш как семейство плаща около 600 лева сметка в ресторант във Варна за телешки стекове. Случката отново вдигна на високи обороти рефренът, че родното ни Черноморие е пълно с кожодери, докато в Гърция е много евтино и българите трябва да почиват там.
Оказва се, че нещата не са точно така. Както в Созопол „рибената чорбичка“ за 20 лева се оказа квалитетен буябес, който в чужбина струва двойно и тройно, така и скъпите пържолки не са от обикновено телешко. Ето какво пише по темата познавачът Борис Петров.
Грях ли е да работиш с качествени продукти на място, пълно с глупаци?
Тъй като от известно време се върти един клип с едно ромско семейство, което яло пържоли за 350 лв. за килограм говеждо и с празните си глави ги правим известни и плюем по всичко мило и Родно, качвам тук две снимки от магазин на месо в София за такива, които са ходили на ресторант само на някоя сватба и други, дето наричат ресторант и обикновената столова.
Мили господа папуаси, за които и пържолите в Лидъл по 25 лв са скъпи, на клипа ясно се чува, че семейството яде селектиран Ри Бай, вероятно Блек Ангъс Небраска USA.
Цената на това месо е 200 лв. за килограм в магазина както в България, така и е цяла Европа (Австралийското и Японското са още по-скъпи). Надценката от 75%, която го прави 350 лв. е дори ниска, ако сложите всички данъци и осигуровки на един ресторант. Така печалбата на тази маса реално е 70 – 80 лв.
И може би това е едно от най-евтините места в Европа за продажба на това месо. Защо не си го поръчате в Гърция, за да видите колко ще струва там. Само че там ядете Скариди-лайнарки по 5 лв. и викате, че е евтино. (поръчката от клипа в Гърция ще е около 1600 лв., а не 600 лв.)
Престанете вече да се правите на неандерталци, че ме хваща срам.
В търговската мрежа се продава и още по-скъпо месо - 440 лв. за килограм.
В МАГАЗИНА, НЕ В РЕСТОРАНТА!
Страшно е да живееш между глупаци, самотно е и много тъжно.....
Не искам да съм адвокат на измамите по Черноморието, но случая не е такъв, той просто показва, колко глупави и първосигнално мислещи хора живеят около нас. Те са готови да полеят с катран всеки...
Нищо чудно утре завършилите Харвард на Хот Дог и академиците на Русенско варено да назначат проверки в "Горкият" ресторант, защото да работиш с качествени продукти в тази страна е Грях!
Във фейсбук текат горещи дебати около историята със скъпите пържоли. Вижте как започна всико:
За съжаление са бай ганьовците са много ...и мен ме хваща срам като ги гледам...въпроса ми е че толкова е беше трудно да прочетеш менюто ?как се поръчват нашите ...дай ...донеси...и после защо...нямам думи ...гледайте хора...питайте...колегите ще ви обяснят...
Едно е хубаво ..по един или друг начин се облагорадяваме)))
Този дето го показаха и по телевизията беше наистина Bleck ама толкова Bleck че не изглеждаше свеж, червн стек какъвто трябва да бъде. 350 лв. за килограм няма таква цена и в Италия, а и там цената е окло 60 - 70 евро за кг. (флорентински стек например). Рабира се има и по скъпи, внос от Япония, но тук едва ли става въпрос за подобен стек. Дълбоко се съмнявам че това което ял клиента е японски стек вагу, а цената на бклек ангъс не е 350 лв. за кг. в никакъв случай. Това е класическа измама и измамниците трябва да бъдат глобени. Ако предлагаш подобен продукт на такава цена трябва сервитьора да ти каже колко грама ти е "златният" стек и колко ще платиш на финала. Тъпо, много тъпо. Ето заради такива като тези измекяри БГ морето ще е празно. Гърция хем е по близо (от София) хем по ефтино, хем отношението и качеството на храната по добро. В The Mall една поция Гирос е 16 лв. За същите пари в Гърция порцията е 3х по голяма и там не я мерят на грамаж а да е пълна чинията (такъв беше отговорът на шефа на заведението). В Италия и Португалия, както и във Франция е същото. Хората имат отношение към храната. Защо нямаме нито един ресторант със звезда Мишлен? Ми ето заради такива идиотски кулинарни изцепки! Много трябва да се учи българският ресторантьор, ама то манталитета ни е такъв. Ден година храни, само, че не разбира, че тези дето биха похарчили такива пари, няма да ги похарчат в България. Затова не им остава нищо друго освен да измамят някой.
Кьорав карти не играе!
Няма нужда измисленият ,,майстор готвач"да ни обяснява, кое колко струва.
Като ходихме предишният път в Турция всеки път плащахме различна цена за едно и също нещо.Оказа се сервитьора както прецени така ни таксува и с една хвърчаща бележка нищо не можеш да разбереш.Един път на порция друг път на бройка после на грамаж.Оказа се че това е масова практика.
- А вие от Флагман, какво точно завършихте, че забравих ?
Бургаския или ... ?