Хранителни навици, които разрушават тялото след 50-годишна възраст
Лошите навици ускоряват стареенето, влияят върху тялото и психическото здраве
Днес ще се спрем на някои здравословни хранителни навици, които ще ви помогнат да останете здрави с възрастта. Какво да избягвате след 50 години?
Навиците стават толкова част от живота ни, че обикновено не забелязваме какво правим. Те могат да бъдат полезни и вредни, като постепенно разрушават здравето ни. Колкото по-възрастен е човек, толкова по-трудно се променят "лошите навици", чието отрицателно въздействие се увеличава с възрастта.
Лошите навици ускоряват стареенето, влияят върху тялото и психическото здраве. Според учените, мускулите могат да загубят част от клетките, а костите стават по-малко плътни още на 30 години! За много хора теглото се променя с възрастта и някои хранителни навици играят важна роля за това.
Какви хранителни навици водят до стареене на тялото след 50 години?
Пренебрегване на размера на порциите
Размерът на порцията има повече значение с възрастта. Загубата на мускулната част на тялото и поради забавянето на метаболизма води до увеличаване на телесното тегло. Според диетологът Лиза Йънг, важно е да следите размера на порциите, защото големите порции съдържат повече калории от малките и могат да доведат до преяждане.
Според Британската фондация за хранене големите дажби водят до прием на калории и наддаване на тегло.
Пропускане на хранене
„Пропускането на хранения (особено закуска) може да допринесе за повишена инсулинова резистентност, тъй като дълъг период от време без храна и след това изяждане на голямо количество наведнъж провокира големи колебания в кръвната захар през целия ден“, казва диетологът Стефани Гнатюк. Хората, които пропускат закуската или обяда, или и двете, са по-склонни да консумират излишни калории в късния следобед и вечерта, което също допринася за наддаване на тегло.
Недостатъчно количество протеини в диетата
Получаването на достатъчно протеин е важно за всеки човек на всяка възраст, но трябва да се обърне специално внимание, ако вече сте прехвърлили 50 години.
Според проучванията, протеиновата тъкан на вашето тяло намалява с цели 10% преди 70-годишна възраст. За поддържане на мускулна маса протеинът е от съществено значение. Така че трябва да включите източник на протеин при всяко хранене и да консумирате храни като яйца, гръцко кисело мляко, риба, птиче месо, тофу или боб всеки ден.
Недостатъчно фибри
Наред с протеините, фибрите са друго важно хранително вещество за поддържане на здравето след 50. Фибрите играят важна роля за здравето на храносмилането, подобряват усещането за ситост и помагат за намаляване на скоковете на кръвната захар след хранене.
Проучване, публикувано в Frontiers in Nutrition, установи, че диетичните фибри могат да намалят възпалението, което води до стареене на мозъка и следователно да помогнат за подобряване на когнитивното здраве.
Въпреки значението на фибрите за здравословното стареене, много хора не получават достатъчно от тях. Вместо пълнозърнест хляб, те консумират бял хляб с рафинирани зърна, фибрите в които са почти или напълно изгубени по време на процеса на готвене.
За да увеличите количеството фибри в диетата си, трябва да развиете навика да консумирате пресни плодове или зеленчуци на всяко хранене.
Яденето на твърде много храни, които провокират възпаления в тялото
С възрастта трябва да се обърне специално внимание на възпалителните процеси в организма или по-скоро на тяхната превенция. Тези възпалителни процеси могат да доведат до редица заболявания.
Яденето на храни с високо съдържание на фибри помага за намаляване на възпалението в тялото. Изключете от менюто си газирани и сладки напитки, печива като бисквитки, торти, рафинирани въглехидрати, бял хляб, преработени меса.
Лора Костова, happy-woman.bg