Рецепта за пилешко с моцарела, пармезан и доматен сос
Вкусно и ароматно с неустоимия вкус на Италия
НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ
пилешко филе - 500 г
яйца - 1 бр.
галета - 75 г
зехтин - 1 с.л.
чесън - 5 скилидки
доматено пюре - 500 г
захар - 1 ч.л.
риган
моцарела - 125 г може и салатна, може и на слайсове
пармезан - 75 г
сол
черен пипер
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
Подготвяме филето. Измиваме, махаме, ако има ципи, и режем на половина. Всяка половинка я филетираме, като започваме да режем през средата и почти до края на филето. Разтваряме, ако е нужно, още на места изтъняваме по същия начин.
Можем да срежем на 2 пилешки пържолки и така ще излязат 4 големи или пък на по-малки парчета. Овкусяваме ги със сол и черен пипер, потапяме ги в разбито яйце, след това в галета и редим в тавичка. Прибираме в хладилника, докато приготвим соса. Запържваме наситнения чесън в зехтин на котлона. Добавяме доматеното пюре, захар, сол, риган, черен пипер и оставяме да покъкри малко. Включваме фурната на грил на най-силна степен.
Слагаме тавичката с месото на най-горния ред и печем 7-8 минути. Вадим, обръщаме с щипка и запичаме и от другата страна също 7-8 минути. Изваждаме тавичката и заливаме с доматения сос. Слагаме парче моцарела върху всяко парче месо. Аз сложих по едно парче моцарела за салата и моцарела за сандвичи.
Правила съм и само със салатената моцарела, също е вкусно. Поръсваме пармезана и слагаме във фурната пилето с моцарела, като вече включваме функция фурна отгоре и от долу на 200 °C. Печем около 20 минути. Може да поръсим с пресен босилек и риган готовото ястие с пилешко. Уникално вкусно пиле по италиански.