3 безглутенови рецепти за плосък корем
Изберете нещо леко за хапване
Все повече хора обръщат внимание на хранителните си навици и включват към режима си на хранене безглутенови рецепти. Според мнозина, глутенът е отговорен за неприятното чувство за тежест и подуване на стомаха. Непоносимостта към този протеин е всъщност възпалителна реакция на организма. Ако усещате дискомфорт при приема на продукти, съдържащи глутен, може би е добра идея да намалите употребата му.
В следващите редове ви предлагаме няколко идеи за ястия, които ще ви помогнат да намалите подуването на стомаха. Ето ги и тях:
Грилована сьомга с нахут
Необходими продукти:
2 филета от сьомга (185 г всяко);
1 консерва нахут (470 г);
4 с.л. зехтин;
½ глава червен лук;
сол;
черен пипер;
кимион;
пушен червен пипер;
кориандър;
лют пипер;
1 с.л. лимонов сок;
пресен кориандър;
настъргана кора от 1 лимон.
Сложете сьомгата в чиния. Намажете я със зехтин, а след това поръсете със сол, черен пипер, лимонова кора и малко кимион. Загрейте фурната на висока температура (200 градуса) или подгответе за печене грил тиган. Междувременно в голям тиган на средно висока температура загрейте 2 с.л. зехтин. Добавете лука и задушете, докато стане прозрачен (за около 5 минути). Добавете черния пипер, 1 ч.л. кимион, кориандъра, лютия пипер, пушения пипер, лимоновия сок и задушете, докато подправките започнат да отделят аромата си (за около 30 секунди). Добавете нахута и 3 с.л. вода и оставете да къкри, докато нахутът омекне. Разбърквайте често. Поставете рибата с кожата надолу, покрийте (може и с фолио) и гответе без да обръщате, докато сьомгата стане непрозрачна в центъра (за около 8 минути). Разпределете сьомгата и нахута в две чинии, поръсете с кориандър и сервирайте веднага.
Скариди с доматен сос и полента
Ще ви трябват:
2 с.л. зехтин;
½ глава лук;
щипка черен пипер;
160 мл сухо бяло вино;
400 г нарязани домати от консерва;
350-400 г почистени големи скариди сол;
черен пипер
40 г маслини Каламата (почистени и нарязани);
1 с.л. каперси;
2 ч.л. прясна мащерка.
За полентата:
175 г царевичен грис;
900 мл вода;
1 с.л. зехтин;
сол;
черен пипер;
2-4 с.л. пармезан или пекорино романо;
1 с.л. пресни билки по избор.
Загрейте мазнината в голям тиган на средновисока температура. Задушете лука, заедно с черния пипер. Добавете виното и задушете докато се редуцира наполовина (около 4 минути). Добавете доматите, заедно със сока им. Оставете да къкри за окло 10 минути, като през това време ги натрошавате леко с дървена лъжица. Поръсете скаридите със сол и черен пипер. Сложете ги в тигана, като ги обръщате, за да се покрият със соса. Оставете да къкрят, докато се сварят (около 4 минути). Добавете маслините, каперсите и мащерката и задушете за около минута. Ако е нужно, коригирайте вкуса с подправки.
За полентата:
Загрейте водата до кипване. Сложете царевичния грис, заедно с мазнината и подправките. Варете докато се сгъсти – първо на по-силен огън, а след това на по-лек. След като е готово, добавете сиренето и свежите билки. В две чинии разпределете по равно полентата като оформите като кръг. Отгоре сложете скаридите със соса.
Пикантна салата с пуешко и боб
Необходими продукти:
500 г пуешко месо;
250 мл пилешки бульон;
80 мл течна сметана;
2 консерви бял боб (около 470 г всяка);
1 с.л. зехтин;
1 глава лу;
1 чушка;1 голяма скилидка;
чесън;
½ ч.л. червен пипер на люспи;
2 ч.л. смлян кимион;
сол;
черен пипер;
зелени люти чушки, нарязани (по избор);
1 ч.л. сушена майорана;
пресен кориадър.
Загрейте зехтина в голяма тенджера на средна температура. Добавете лука, чушката, чесъна и лютия пипер за около 8 минути, докато лукът стане прозрачен. Нарежете пуешкото на тънки филии и го добавете. Поръсете с малко сол и черен пипер, сложете и кимион. Добавете боба, както и около 160 мл от водата към него, заедно с бульона, ситно нарязаните люти чушки, сметаната и майораната. Оставете да заври и разбърквайте често. След това намалете котлона и оставете да къкри за около 15 минути, за да се смесят вкусовете. Разбърквайте често. Ако е нужно, коригирате вкуса с подправки. Сервирайте топло или студено, в купички. По желание, преди да поднесете, можете да гарнирате с люспи лют пипер, маринована чушка, ситно нарязан червен лук или пък парченца авокадо.
Да ви е сладко!
Източник: Az-jenata.bg