Рецепта за "лодки" от патладжани с кашкавал
Пълноценно вегетарианско ястие
Необходими продукти:
- 2 средно големи патладжана
- 250 грама настърган кашкавал
- 1 глава лук, ситно нарязан
- 2 скилидки чесън, ситно нарязани
- 1 червена чушка, ситно нарязана
- 200 грама пресни домати, нарязани на кубчета
- 1/2 чаена чаша настърган пармезан
- 2 супени лъжици
- зехтин
- Сол и черен пипер на вкус
- Смлян червен пипер (по избор)
Начин на приготвяне:
Загрейте фурната на 180 градуса. Измийте патладжаните и ги нарежете на половини по дължина. Посолете ги. Оставете ги да почиват за около 15 минути, за да се премахне горчивината им. Изплакнете патладжаните и ги изсушете добре с кърпа.
Подредете патладжаните в голяма тава и ги изпечете в предварително загрята фурна за около 20 минути, докато омекнат.
В голям тиган загрейте зехтина и задушете лука, чесъна и червената чушка до омекване. Добавете пресните домати и задушете за още няколко минути. Свалете тигана от огъня и прибавете настъргания кашкавал, солта и черния пипер. Разбъркайте добре.
С помощта на лъжица напълнете патладжаните със сместа от кашкавал и зеленчуци. Полейте патладжаните със зехтин и поръсете с пармезан. Върнете тавата във фурната и гответе за около 20 минути. Сервирайте горещи.
Поднесете пълнените патладжани като основно ястие или ги сервирайте със салата отстрани за пълноценно вегетарианско ястие.
Можете да промените рецептата, като добавите свои любими подправки или зеленчуци. Всичко зависи от вашите вкусови предпочитания.